Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   pesma Srbije za Eurosong2012 by Zeljko Joksimovic xD (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40839)

awacs 11-03-2012 09:12 PM

Re: pesma Srbije za Eurosong2012 by Zeljko Joksimovic xD

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 324939)
Slažem se da je malo konfuzna struktura.
Ima nekoliko "glavnih tema" pa čak i nekoliko verzija refrena što samo po sebi nije dobro a loša odluka po meni je bila ta da se završi sa potpuno novim dijelom umjesto refrenom.

E, da :thumbsup:! Pesma se završava nekakvom frankenštajnovskom akcijom koja počne kao "middle eight" a završi kao refren. Kapiram da je pesma pisana da traje oko 4 minuta pa je premontirana na 3'00" (evrovizijsko ograničenje), ali da ipak zadrži sve što je kompozitoru palo na pamet. Kao loše skraćen "director's cut" nekog filma. Sam refren uopšte nije toliko loš koliko je pogrešno tretiran.

Ali sve to nema veze, lično mi je drago to što ipak pričamo o samoj pesmi, a ne o liku Željka Joksimovića ili RTS-u.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @Hart: Niko ne kaže da je "kružna" forma neprikosnovena, ali izgleda da ipak poseduje neku svoju "magiju" čim se toliko ustalila u popularnoj muzici (od "cajki" do štatijaznam kakvih alternativnih urbanih žanrova).

branoy 11-03-2012 09:25 PM

vid'te ovo.

http://www.rts.rs/page/rts/sr/pesma+...a+vremena.html

LACKY 11-03-2012 09:52 PM

A onda se ABBA-e rasplakase kao mala deca!

Hart 11-03-2012 10:08 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 324940)
P.S. @Hart: Niko ne ka?e da je "kru?na" forma neprikosnovena, ali izgleda da ipak poseduje neku svoju "magiju" čim se toliko ustalila u popularnoj muzici (od "cajki" do ?tatijaznam kakvih alternativnih urbanih ?anrova).

Da, vjerovatno ima neku magiju?! Stvarno je dugo prisutna - od talijanskih kancona, francunskih ?ansona, engleskih balada, ruskih romansi, preko klasičnih solo pjesama i gradskih i starogradskih pjesama, pa do savremenih ?anrova. To zaista jeste. ...Valjda jer se lako pamti.
Ali mislim da ne treba uvijek robovati formi. Ima i drugih rije?enja - kroz prokomponovanu formu se muzički bolje da "potcrtati" takst, radnja, atmosfera. Sla?em se da ovoj pjesmi to nije moralo biti tako. Mada po meni to ne predstavlja problem.

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 324940)
E, da :thumbsup:! Pesma se zavr?ava nekim franken?tajnovskom akcijom koja počne kao "middle eight" a zavr?i kao refren.

To je neka koda kaja bi trebalo da doprinese efektnosti zavr?etka, ide se pomalo na to da izove "iznenadjenje" kod slu?aoca - i to mi zvuči, mo?da ne tako efektno, ali u svakom slučaju svije?e.

Tematski materijal je solidno objedinjen, projavljuju se ti glavni motivi tokom cijele pjesme. Ja ne mogu da razaznam neku drugu temu osim ove osnovne, ili neki element koji tematski ne odgovara?! Evo preslu?avam, ovaj klavirski motiv iz uvoda, prisutan je i u daljem toku pjesme, ostalo takodje funkcioni?e.

Od mene sve pohvale za pjesmu i njanog autora. Inače, uop?te nisam fan ?eljkove muzike, ni samog tog muzičkog ?anra.

awacs 11-03-2012 10:38 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 324944)
A onda se ABBA-e rasplakase kao mala deca!

?ta ti je to "ABBA" :confused::confused::confused:? Stofa, refren, refren, strofa?

Quote:

Originally Posted by Hart (Post 324947)
Inače, uop?te nisam fan ?eljkove muzike, ni samog tog muzičkog ?anra.

Pa eto, tu se potpuno sla?emo :).

Pozdrav,

Vasa

LACKY 11-03-2012 11:54 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 324951)
?ta ti je to "ABBA" :confused::confused::confused:? Stofa, refren, refren, strofa?

Grubo platno, ili ti sukno sa jednim B viska.

awacs 12-03-2012 12:22 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 324957)
Grubo platno, ili ti sukno sa jednim B viska.

Ili BABA s prekrštenim nogama (rukama?). Ili možda švedska šifra za "kuća - pos'o - pos'o -kuća".

Pozdrav,

Vasa

DzoniPFC 12-03-2012 06:05 AM

http://www.kurir-info.rs/stars/zeljk...eka-191160.php

Geronimo 12-03-2012 02:50 PM

Pesma ima sve elemente da se dobro plasira. Posao je odradjen i to je najvaznije, sada je na glasacima u maju. Da li zvuci ovako ili onako to je ne bitno, danas je sve povezano.

Geronimo 12-03-2012 03:38 PM

Quote:

Originally Posted by DzoniPFC (Post 324967)

Novinari uvek moraju da pisu nesto jer bi bilo dosadno i ne tirazno :D
zato se i zovu "novine" da se covek zaintrigira. Danas novine govore manje istinu jer istina nije vise popularna ili govori u nekom retoricnom obliku.

All times are GMT +1. The time now is 10:37 PM.