Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Sustanje u monitorima ( windows 7 ) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40646)

boggy 25-02-2012 04:32 PM

Re: Sustanje u monitorima ( windows 7 )

Quote:

Originally Posted by nikolaivanic (Post 323844)
Ne treba zaboraviti da je procesaor na kompu jak oscilator na 2,6ghz snage cca 100+w!!
Emisija se na audio uredjajima detektuje kao beli shum.
mogucnost je da se ubace supresori u liniju audio signala-zavojnica na vf jezgru + kondenzatori kao blokada.
pomeranje misa proizvodi promenu u radu procesora i ta promena emisije moze napraviti takvo sranje...

Ako je to sto pises stvarno problem, kako onda moja (PCI!) kartica ima odnos signal sum bolji od 115dB?

Ako se "cuje" pomeranje misa i serijska komunikacija, onda je najverovatnije siri problem sa uzemljenjem (instalacija, svaka sprava ponaosob, razvodne kutije, itd)

BillySound 25-02-2012 04:39 PM

Dal je moguce da se ovaj sum stvara zbog struje? :S Ne mogu da se setim tacno i ne bih da tvrdim ali mislim da mi na xp sistemu nije bilo nikakvog suma, da nije problem windows 7? :s

boggy 25-02-2012 04:46 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by BillySound (Post 323855)
Dal je moguce da se ovaj sum stvara zbog struje? :S Ne mogu da se setim tacno i ne bih da tvrdim ali mislim da mi na xp sistemu nije bilo nikakvog suma, da nije problem windows 7? :s

Ne... operativni sistem ne stvara sum...
Problem je najverovatnije uzemljenje... odnosno promena koja je napravljena u kablovima za napajanje... nesto je mozda dodato iz druge prostorije ili se u medjuvremenu pokvarilo... moze da se proba sa drugim razvodnim kablom iz druge prostorije, ali se mora sve napajati odatle (iz istog razvodnog kabla)... i pc, i monitori i kartica...
Moze da se proba sve to kod nekog drugog u drugoj zgradi...

Evo merenja koja sam sada uradio... znaci... ne pravi procesor tako veliki sum, jer da pravi, onda bi i ja imao slican problem a i svi drugi na ovom forumu.

psionic 25-02-2012 04:51 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 323857)
Ne... operativni sistem ne stvara sum...
Problem je najverovatnije uzemljenje... odnosno promena koja je napravljena u kablovima za napajanje... nesto je mozda dodato iz druge prostorije ili se u medjuvremenu pokvarilo... moze da se proba sa drugim razvodnim kablom iz druge prostorije, ali se mora sve napajati odatle (iz istog razvodnog kabla)... i pc, i monitori i kartica...
Moze da se proba sve to kod nekog drugog u drugoj zgradi...

Evo merenja koja sam sada uradio... znaci... ne pravi procesor tako veliki sum, jer da pravi, onda bi i ja imao slican problem a i svi drugi na ovom forumu.

Ok, a sta je onda problem sa mojom integrisanom i audio fajlom koji sam okacio ? Kapiram da lynx ima bolje resen GND oklop samih konvertora i svega ostalog, da je dosta bolje uradjen GND nego na npr AUDIGY ili integrisanoj...

boggy 25-02-2012 04:56 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 323858)
Ok, a sta je onda problem sa mojom integrisanom i audio fajlom koji sam okacio ?

Losa audio kartica (los dizajn).... nebalansirani izlazi/ulazi,... mis sam "cuo" mnogo puta na creative sound blaster "proizvodima"....

karta sa balansiranim ulazima NE BI SMELA da ima nikakav problem jer su sve smetnje u kompu tzv. common mode, i u balansiranim vezama se ove smetnje prirodno oduzimaju, bez ikakvog filtra.... Pod uslovom da su kablovi ispravni i uzemljenje korektno... drugacije nece da radi...

Ili, da taj problem jos uvek postoji, nikada ITB produkcija ne bi zazivela, ili barem nikada ne bi moglo da se snima direktno u PC/MAC.

psionic 25-02-2012 04:59 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 323861)
Losa audio kartica (los dizajn).... nebalansirani izlazi/ulazi,... mis sam "cuo" mnogo puta na creative sound blaster "proizvodima"....

karta sa balansiranim ulazima NE BI SMELA da ima nikakav problem jer su sve smetnje u kompu tzv. common mode, i u balansiranim vezama se ove smetnje prirodno oduzimaju. Pod uslovom da su kablovi ispravni i uzemljenje korektno... drugacije nece da radi...

Ili, da taj problem jos uvek postoji, nikada ITB produkcija ne bi zazivela, ili barem nikada ne bi moglo da se snima direktno u PC/MAC.

Da, editovao sam predhodni post. Dakle LYNX ima daleko bolje resen GND nego na primer integrisana ili AUDIGY sa koga sam snimao ulaz.

Dolazimo do toga da je jedna mogucnost pojave smetnji - los kvalitet samog audio interfejsa. Da li bi problem mogao nastati - priblizavanjem njegovog M-Audia kompjuteru ?

boggy 25-02-2012 05:06 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 323862)
Da, editovao sam predhodni post. Dakle LYNX ima daleko bolje resen GND nego na primer integrisana ili AUDIGY sa koga sam snimao ulaz.
.

Zasto kazem GND... pa zato sto je GND vezan direktno kablovima i za FW i za audio kablove... te ako komp ide na jedan GND a monitori na drugi... i ako tu postoji potencijal... cuce se sum. Veza je putem kabla, ili postoji ground loop... tako da udaljavanje moze imati uticaj ali nije uzrok.

Koliko vidim covek ima balansirane izlaze, i ostaje da proveri da li stvarno ima balansirane kablove ... itd..
Quote:

Originally Posted by psionic (Post 323862)
....
Dolazimo do toga da je jedna mogucnost pojave smetnji - los kvalitet samog audio interfejsa. Da li bi problem mogao nastati - priblizavanjem njegovog M-Audia kompjuteru ?

Sto se tice dizajna kartica... tu ima svacega, ali recimo da je nemoguce izboriti se sa sumom u tako agresivnoj sredini kakav je pc, bez barem viseslojnog PCB dizajna, koji je cesto bio zaobilazen od creative i ostalih, iz razloga ciste ustede... Veliko je umece napraviti low noise audio karticu za PC, ali je moguce, sto sam pokazao na primeru... znaci... nije PC kriv... jer.. ovo je audio za PC... prema tome, zasto proglasavati njega (PC) "krivim" kada nam drugacije ni ne odgovara... besmisleno je, jer nam treba bas kartica za taj pc. Ako karta susti i krci, onda treba naci neku koja to nema obicaj ako je sve ostalo sa uzemljenjem i kablovima u redu...

psionic 25-02-2012 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 323864)
Sto se tice dizajna kartica... tu ima svacega, ali recimo da je nemoguce izboriti se sa sumom u tako agresivnoj sredini kakav je pc, bez barem viseslojnog PCB dizajna, koji je cesto bio zaobilazen od creative i ostalih, iz razloga ciste ustede... Veliko je umece napraviti low noise audio karticu za PC, ali je moguce, sto sam pokazao na primeru... znaci... nije PC kriv... jer.. ovo je audio za PC... prema tome, zasto proglasavati njega (PC) "krivim" kada nam drugacije ni ne odgovara... besmisleno je, jer nam treba bas kartica za taj pc. Ako karta susti i krci, onda treba naci neku koja to nema obicaj ako je sve ostalo sa uzemljenjem i kablovima u redu...

Haha, ma nije PC jadan nista kriv :) Normalno, bilo koji uredjaj koji je pravljen da radi u nekakvim uslovima radne okoline, mora da zadovolji te neke uslove, pa i audio interfejsi.
Malo smo doduse usli ovde u teoretisanje. Recimo da taj "digitalni" sum na vecini iole ozbiljnih interfejsa moze da se zanemari jer je ispod -100dBFS.

Ovaj drugi sum - White ili pink noise, manje smeta, ali njega ne mozes potpuno da eliminises, bar ne u pojacivacima snage... Narocito u klasicnim IC pojacivacima tipa TDA 2020 kakva su verovatno u tim monitorima ... Zar ne ?

EDIT: E sad se setih, cesto se reinstalacijom novih drajvera poremete MUTE komande na nekim kanalima... Probaj da MUTUjes sve sto ti ne treba... Mozda se u plejbeku pojavilo nesto sto je pre bilo mutirano. Naravno, eliminisi predhodno sve probleme uzemljenja, kako su ti savetovali - vezi sve na isti produzni i tako dalje...

tajsam 25-02-2012 09:52 PM

ma on treba spojiti balansirano i nece sigurno imati problema.on je zvucnike spoijo sa mono instrument kabelom 100%.vidim odavde.i to sam maloprije rekao a on vjerovatno nije probo jer misli novi su mi kabeli!!u ducanu su mi dali orginal kabele!!samo oni u ducanu vjerovatno nemaju pojma sto znaci balansirano a sto nebalansirano.pravilo ja ako imas balansirane izlaze na karti (a imas ih)i ulaze na tvojim aktivnim zvucnicima(imas ih) pa onda tako spoji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

isto tako ja bas zovem jedan ducan neki dan da mi poalju jack na xlr i ja ga pitam dali je balansirani kabel on kaze jest kako nije,ne samo to nego i na web shopu slika stereo kabela a ja dobijem mono k............i lik kaze pa isto ti je to

LACKY 25-02-2012 11:59 PM

Isti problem sam i sam iskusio.
I sve bi to bilo uredu sto pricate, MOTU 424 i HD 192, pod Windom. Sustanje, zujkanje, mrdanje misa se takodje culo a sve balansirano i po PS-u, a onda pod OSX-om sve cuti kao zaliveno!

All times are GMT +1. The time now is 10:42 AM.