Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40184)

Hart 13-01-2012 10:48 AM

Re: Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 320082)
Mislim da dosta čestito zvuči!

Lično mislim da jeste malo "jače" dole, kick, ali to nije greska. Moguce da je monitoring "potkazao" ili tako nesto.

To će vjerovatno biti uzrok?! Yamahe HS50 - nikad dovoljno basa?!

Quote:

Da, soundman rece "velocity" bubnja, i tu je u pravu!
Dakle, kada se programira bubanj, učestaliji elementi kao sto je "kontra" (hi-hat) ili "ride", bitno je, za ukupan dojam "?ivosti" ritma voditi racuna o nagla?avanju nekih delova. Probacu ovako "boldovano" da objasnim.
Ako npr. imamo "osminski" ili "?esnaestinski" hi-hat, obicnim kliktanjem ce on izgledati ovako: "xxxxxxxxxx", a nagla?avanjem moze izgledati "xxxxxxxxxx"...?to če sigurno uneti ?ivost i vi?e "bubnjarski" zvuk...Nadam se da se razume po(j)enta...:wink:

Jasno! Hvala svima ljudi!

soundman 13-01-2012 10:51 AM

Uh, mislim da je zapravo nemoguce pomoci na ovaj nacin preko foruma. Mozda da promenite to sto smo rekli pa da saljete pa da idemo korak po korak.

Sto se tice expressiona (c11) moze da se programira. Udjite u velocity i promenite umesto velocity da ide expression i onda ga crtajte

Hart 13-01-2012 10:55 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 320088)
Uh, mislim da je zapravo nemoguce pomoci na ovaj nacin preko foruma. Mozda da promenite to sto smo rekli pa da saljete pa da idemo korak po korak.

Sto se tice expressiona (c11) moze da se programira. Udjite u velocity i promenite umesto velocity da ide expression i onda ga crtajte

Poma?ete mi! ...ali sada ću imati pune ruke posla, dok sve ovo ne isprobam pa cu okačiti rad ponovo!

Bockie 13-01-2012 10:57 AM

Quote:

Originally Posted by Hart (Post 320089)
...ali sada ću imati pune ruke posla, dok sve ovo ne isprobam pa cu okačiti rad ponovo!

Pa niko nije ni rekao da je bas tako lako...:wink:

Dopunio sam i prethodni post, pa pogledaj primer...

poz'

soundman 13-01-2012 11:02 AM

Quote:

Da, takodje, imam utisak da je sve nekako programirano iz ugla klavijaturiste, i gitare i bubanj,bas, ceo aranzman odise "klavirskim" razmisljanjem...
Sto opet, nije greska, ali mislim da bi moglo biti "potpunije" ako se malo vise ispo?tuje neka sviračka logika svakog instrumenta ponaosob...

Upravo. Zato i predlozih EZ koji mozda nije naj naj, ali je komplet set koji zvuci kompaktno, samo se doda reverb, a i ima u sebi gruvove, koji su bubnjarski programirani (nisu totalno quantizovani) mislim da bi tako bilo manje "stete"

Hart 13-01-2012 11:06 AM

Quote:

Ja uvek vise volim da koristim žive instrumente, nije tesko pozvati nekog gitarosa da "ispoliva" neke deonice... Sad pre koji dan okacim neki stari demo koji sam davno snimio... Bubanj je takodje programiran,a ja ex-bubnjar :D pa poslusaj baš tu dinamiku,akustare itd,otprilike, da znas na sta mislim...Poz'

Ovdje ima mnogo više dinamike na svakom instrumentu. Klavir je dobar. Kod mene klavir je malo mutan - imate li taj utisak?! Ali, ne zvuči mi bolje ni kada ga posvijetlim, ni intervencijama eq-a.

Sviram ja i gitaru, ali nemam neku dobru gitaru, pa sam za ritam koristio "real guitar"

Taj reverb, da l' da stavim na klavir?! - on je nekako uvijek tu prisutan
Malo dileja na sax
i, šta rekoste - da l' da stavim tog reverba na bubnjeve?

Bockie 13-01-2012 11:14 AM

Quote:

Originally Posted by Hart (Post 320092)
Ovdje ima mnogo više dinamike na svakom instrumentu. Klavir je dobar. Kod mene klavir je malo mutan - imate li taj utisak?! Ali, ne zvuči mi bolje ni kada ga posvijetlim, ni intervencijama eq-a.

Sviram i ja gitaru, ali nemam neku dobru gitaru, pa sam za ritam koristio "real guitar"

Da, klavir je možda čak i tamniji kod mene! Ali je u pitanju neki matori "kurzweil", klavijatura koja nema neki sound ovako, ali "sedne" prokleto dobro u mix, sa 0% editinga, "regler gore-dole" tehnikom...

Akustara je neka Yamaha,vrlo skupa, ali je opet sve to snimljeno u "spavacoj" sobi, Beta 57, karta od 150€, nikakve izolacije,nista... Probaj i sam da snimis tu gitaru, isto za probu, videćeš da lepše radi, pa sve i da zvuk nije najbolji, sve i da je "labav" štim, bolje će raditi u pesmi takva, uneće više dobrog, nego "precizni" semplovi...!

Poenta je to dinamičko "disanje" cele pesme i toga mi eventualno fali kod tebe, ali kazem, vrlo korektno si odradio.

Taj Yamahin monitor bezočno laže u midlu i basu, sto nije problem kada naučiš koliko i gde, dakle slušaj još više muzike na njima, one koje inače slušaš, koju dobro poznaješ...!

poz'

Hart 15-01-2012 02:54 AM

Srećna i ova druga Nova Godina, onima koji slave! :wink:

http://soundcloud.com/pedjahart/mi-e...svet-2/s-XdAmz

Dotjerao sam malo dinamiku na bubnju, i to je sad bolje?! Stavio sam i neki impuls na group, pa nije vi?e tolikos suv.
Gitaru nisam odsvirao, ali sam olabavio ?tim na real-gutar-u, i zadao malo ka?njenja, mada se to ne primjeti...ali bolje je koliko mi se čini?! :)
Klavir sada ima malo vi?e sustain-a, i malo sam ga ra?irio.
Dosta toga sam exportovao u mono - kick, bass, sax, gitare ne početku...Bass je pro?li put imao bass rider koji ga je poravnao, ubio mu dinamiku, sada sam ga skinuo, i bolje radi.
Orgulje su dobile svoj chorus, i to donekle naru?ava onu sterilnost, dok sam na gitarama skinuo chorus, i one sada zvuče prirodnije?!
Ne?to malo sam radio i na automatizaciji.
Onaj "expression" na saksofonu mi ne funkcioni?e - inače me zeza taj sax - ima nekih bagova?! ...Mak'o sam samo mod u kontaktu, pa svira sa tim vibratom, ali nije HP. Stavio sam i neki delay, pa on to malo i pokriva, ali malo narodnjački zvuči:) Onaj "debeli" Kick sam side-chain-ovao basom, a i dodatno sam rezao to nisko područje (sad na yamahama nečujem ono ?to mi se dopadalo, ali izgleda da je svugdje drugdje bolje?!)
Obilato sam upotrebljavao MeldaProducton-ov DynamicEq - sjajna stvar - njime blago naglasim sječem ili određena područja na instrumentu, i pustim da se gibaju u dinamici - mnogo je fleksibilan :) - čini mi se da mo?e da pomogne samom groove-u, Na kraju, ako nisam ba? siguran u ono ?t? napravim mogu i da podesim nivo koliko će toga ?to sam predhodno na?telio uop?te ići u miks.
Ima tu jo? puno saturacije itd....Nemogu sada da se sjetim ?ta sam sve radio?! Imam jo? malo posla - (je l' bio bolji onaj klavirski uvod za oktavu ni?e?), treba do ubacim jo? one prstiće, ili zvečkicu neku, a pravi mi je problem ?to sam zamislio i dionice nekog hora, ili barem dva back vokala, i treba da snimim i glavni vokal...
...s' tim imam manje iskustva (brinu me ti back vokali, smijem li se ja upustiti u to snimanje u sobi...kako ih tretirati?! - snimanje, miksanje?!...snimao sam dosad neke demo snimke i ne?to za predstave - glavni vokal, ali nemogu se ba? pohvaliti?!

Interesuje me jo? kako uraditi mastering - zasad je to samo onako?! - čačkao sam malo, sasvim malo eq, mastertape, i MaseratiGRP. Stigao sam se u medjuvremenu i dobro napiti :D

Pozdrav svima! Hvala na pomoći! Komentari?ite ako ste u mogućnosti, dobro će mi doći?!

soundman 15-01-2012 03:13 AM

Bubanj malkice bolje zvuci, osim sto ja ne cujem taj impuls. I dalje je kick prejak a dobos preslab, Hihat preslab, timpani prejaki, overheadi ne postoje.

Klavir nema nikakav reverb, saksofon je toliko los da bih ga najradije izbacio, i stavio neki sint ili nesto ubedljivije.

Probajte umesto reverba koji koristis da stavis neki Hall od recimo 2.8-3.2 sec i da ga dodas malo vise.

Violine nemaju nikakvu realnu ekspresiju Uzmite neke najobicnije iz Kompakta Violin arco ili slicne , radice dosta bolje.

Uzmite neku produkciju sa interneta koja je slicna vasoj ali da ste sigurni da ja kvalitetna i probajte da sto blize izimitirate zvuk, to je jedino pametno resenje koje mogu da vam dam, ili da zamolite nekog iskusnijeg da smiksa pa da gledate sta radi.

soundman 15-01-2012 03:19 AM

Cini mi se po vasem postu da cujete jako delikatne stvari a ne cujete da je dobos makar 6 ili vise db slabiji nego sto treba da bude. Bice da Vam je monitoring ili soba jako losa. Mozda da probate odnose da napravite na slusalicama ?

All times are GMT +1. The time now is 02:11 AM.