![]() |
Re: Par pitanja u vezi zvučnika
pozz psionic...
Quote:
Quote:
|
Quote:
Slika je malo nejasna, ali sam hteo da se vidi kako izgledaju oba grafikona sa istim promenama frekvencije. Ne znam gde si video 20-30ms... :shock: ... nije toliko Sa desne strane je skala za kasnjenje, a grafikon kasnjenja je dole gore je SPL u decibelima cija je skala levo. Iz toga se zakljucuje da je za neki virtuelni bass reflex, kasnjenje oko 6ms na 100Hz, a za kompresionu kutiju sa istom donjom granicnom frekvencijom je kasnjenje je oko 2.5ms na 100Hz I to ljudi ovde (oni koji svaki dan rade) cuju i razlikuju, kao drugaciji karakter bassa... neki to definisu vecim punchom... neki brzim bassom.. neki boljom definicijom... ali uglavnom svi to razlikuju bez AB testa, samo po secanju. Quote:
BTW, NS10 ima otprilike odziv koga sam dao na grafikonu pod plavom linijom (jedino je Q faktor filtra nesto veci od Besselovog odziva koji je na grafikonu...)... inace se moze videti u dokumentaciji za ns 10 koja se moze prevuci odavde: http://www.advancedaudiorentals.com/...s10mstudio.pdf EDIT: Pretumbao sam malo grafikon, i nadam se da je sada jasniji. EDIT2: BTW, 2.5ms kasnjenja je otprilike 0.85m razdaljine, 6ms je otprilike 2m |
Pa zato sam i stavio shockiranog smajlija (da ne kazem šlogiranog), jer mi je 20msec bilo nebulozno - čulo bi se baš lepo kasnjenje...
A zakljucio sam pogresno da je sa desne strane dato kašnjenje direktno u msec, a da su gore i dole primeri sa bas reflex i kompresionim kutijama, ali za dva različita slučaja HP filtera - gornji graf sa 4p a dole sa 2p, pa me i to malo zacudilo da je tolika razlika... ...Definitivno mi nije bio jasan grafik :ups: Sad je jasniji, uz ovo dodatno objašnjenje. Dakle, za kompresionu kutiju je, za ispod 100Hz, oko 2.5m - po ovom dijagramu, sto mu dodje nesto malo vise od 6ms kasnjenja ? |
Quote:
6m je 6ms za bass reflex i ostale - crvene linije. m je prefix od "mili" a jedinice su sekunde (sec) kako sam i napisao High pass filter ne postoji kao eksterni nego je ponasanje zvucnika uvek tako na niskim frekvencijama, kao da ima hp filter... |
Quote:
Quote:
Sad je valjda jasno. Ok, hvala na objasnjenju. |
Quote:
sa leve strane su decibeli. Quote:
Quote:
Ok... popravicu kasnije |
Quote:
:rotfl: |
popravio sam grafikon,... sada su mili sekunde sa desne strane EKSPLICITNO navedene na osi... kao "ms"
|
Quote:
Quote:
|
Samo da ponovim, da je grafikon ilustracija za ovo Arthurovo pitanje:
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 01:01 AM. |