![]() |
Re: In studio with George Massenburg - Ep. 1 : miking the drums
Quote:
http://www.soundonsound.com/sos/jan0.../studiosos.htm |
Čini se da si ipak u pogrešnom topiku - ovde masenburg objašnjava šta on voli i na šta obratiti pažnju prilikom snimanja u idealnim uslovima, sa sve stereo parom pa i ribonom za usput, a ne šta i na koji način pola sveta radi i opravdavs objektivnim okolnostima, poput tvoje. to ne znači da je masenburg u zabludi, niti da su ovi koji to ne mogu budale.
|
Quote:
|
Quote:
Vazno je slusanje. |
Quote:
Kako god bilo, cenim da je tu osu lakše pronaći uz pomoć "uparenih" mikrofona nego uz pomoć dva "neuparena" mikrofona. Kao što je recimo bolje raditi sa dva "uparena" zvučnika. U bilo kakvoj prostoriji. Doduše, ja sam verovatno poslednji čovek koji bi nekome smeo da soli pamet na tu temu, pošto radim sa dva zvučnika koji se isto zovu ali ne rade isto. Ipak, bar nikome ne savetujem da krene mojim putem (za razliku od onih likova sa Gearslutza). Ni Massenburg (a ni moja malenkost) ne priča o konkretnim situacijama nego o principu. Principi se pak uglavnom predstavljaju s obzirom na "idealne" uslove. I u retko kom tutorijalu ili predavanju na temu stereo tehnika snimanja će neko obrađivati situaciju u kojoj leva strana bubnja gleda u betonski zid, a desna u špajz sa zimnicom :wink: Što naravno ne znači da je ta situacija nedozvoljena ili da ne može da donese kvalitetne umetnićke rezultate. Ako se baš tako hoće, ili ako se drugačije ne može. Pozdrav, Vasa P.S. @Znak: što se tiče overheada koji su postavljeni "preblizu" jedan drugome: generalni princip "spaced pair" postavke mikrofona glasi: što su mikrofoni razmaknutiji utisak prostornosti snimka je veći, ALI na uštrb preciznosti lociranja zvuka. Dakle, ako želiš da ti zvuk koji dolazi oz overheada bude "prostorno definisan" (tojest da se zna gde je sredina slike) onda ih staviš malo bliže. Ako želiš da bude "prostoran", a nije ti naročito važno gde se nalazi sredina zvučne slike - razmakneš ih. Naravno u idealnim uslovima i sa dva "ista" mikrofona :wink: |
Quote:
Ovako mozda (bez uvrede, molim) nekom padne na pamet da pita za (tacni) ugao plave linije prema osi bass bubnja... i ako izbegnes da mu kazes tacan odgovor (posto ga ni sam ne znas) pomislice da krijes nesto od njega, jer ti NE VERUJE da ti dolazis do plave linije (samo) slusanjem... posto se on "ubi" slusajuci i ne kapira sta treba cuti... te ga verovatno za*ebavas, i neces nista da mu kazes KONKRETNO... Dugo sam na forumu pa pokusavam da ekstrapoliram stotine i stotine diskusija na sleicne teme... Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Kad ono, cvrknuo mi visokotonac na desnom Tannoy-u. :cry: Plavu liniju sam posle našao pomoću slušalica. |
All times are GMT +1. The time now is 12:06 AM. |