![]() |
Re: zidani zid ili samo monta?ni
Istina....Da imam dovoljno novaca ne bi toliko ulazio uopce u sve to, vec bi se koncentrirao na samo snimanje i produciranje, a ne konstrukciju studija...i za to bi onda platio ljude poput vas, ali nemam....a isto tako znam da je ta akustika toliko komplicirana i da imam 30 godina da ju ućim, ne bi napravio ni blizu 'idealan' studio, jer bi za godinu vi?e znao jo? ne?to, ?to je dovoljno da sru?im sve, a i taj zid gradim ove godine, a ?to će ići dalje, to mo?e i za godinu dana kad budem znao ne?to vi?e...ali bitno mi je sad kada vec gradim zid da ga izgradim na pravi naćin....A pregrađujem taj prostor zato da imam live room i control room, snimam bendove, live bubanj, preglasne kabinete gitara, jednostavno mi treba ..ili mo?da ne treba...evo 6 godina sam ozbiljnije u tome i znam da sam o akustici samo zagrebao povr?inu i da je to ko kvantna fizika, a ne zajeb****Jednostavno ?elim imat nesavr?eni studio u kojem cu se moći usavr?avati, ućiti i raditi 'pristojne' snimke, a da mi akustika bude 'ok' a ne pogre?na....znaci ne mora biti savr?ena...jer ?ta vrijedi savr?ena akustika nekome 'ko nema u?i...hvala.....
:-) sad je faza izgrade zida...gdje..i da li uopce, jer cu tako smanjit sobu...jer sa pregradnim zidovima ce bit tanje i naravno neucinkovitije...a i ovako sa zidom ce svaka deka (pod) biti za sebe i nece biti od jednog komada, jer necu raditi plivajuce podove jer nemam para za to...a i ne smetam nikome |
Quote:
Plivajuci pod nema smisla ako se ne moze uraditi pravilno, tako da i taj argument gubi snagu. Za bubanj ti ionako treba sto veca zapremina sobe tako da je dalje smanjivanje ovoga sto vec posedujes besmisleno. Nedostatak dovoljno velikog prostora, novca, snage, znanja i sposobnosti ne znaci istovremeno da trebas striktno pratiti sablone koje si do sada video da drugi studiji koriste,... zapremina prostora je fizicka velicina.... Ako ti treba da prostor samo lici vizuelno na muzcki studio a da pri tom nema pravu funkcionalnost... to je onda druga prica. |
1 Attachment(s)
Attachment 10306
Ovo je u biti prostor s kojim raspola?em...pricali smo samo o one dvije prostorije desno... Iako znam da ne bi trebao ici na ?tetu akustike i da je na vrhu piramide, ali eto, imam mogucnost iskoristiti svih 15 x 5 metara cijele te kuce....ali moram i vje?to vagati sve potrebne elemente...jer bend mora negdje i odspavati otu?irat se i skuvat si kavu bez obzira na akustiku :-) - pa tu negdje i uskaće prica da mora i izgledat ko studio :-) ali ne iznad namjene....e sad kad bi mogao vagati...Svjestan sam ja da live bubanj prostorija mora biti veca..znao sam i koliko kvadrata, a isto tako i control room bi trebao biti najmanje toliko i toliko... |
Quote:
|
na slici su pravi omjeri...i kad bi i?ao sa pomicanjem zidova morao bi uzeti sve jer pomicanjem za metar dobivam 5 sa 5 tj prostoriju istih dimenzija ?to je ultra lo?e
|
A opcija ova....napravim kako si rekao..i radim tako neko vrijeme, a kad budem imao para i vi?e...sru?im blejanu i spavacu i wc i napravim tamo control room a ovo nadogradim iza negdje :-)
|
i da...onda se postavlja i jedan novi problem, a to je da vrata ulazna moraju biti na vanjskom zidu..da ne budu iza slu?atelja
|
i da....znam da pricamo o idealnom i ?to boljem...ali kako to da ima toliko 'profesionalnih' studija koji rade 'profesionalno' i snimaju 'velike estradne zvijezde' sa jako profesionalnim rezultatima...a imaju ni?ta veći prostor od ovog kojeg sam ja sebi zamislio...evo znam jednog iz mog grada po?ege koji stvarno nije kucni studio i radi totalno profesionalno...sad je ulupo hrpu para u studio koji je u potkrovlju...live room a i control room mu nisu ni?ta veći od ovog...a jo? je u live roomu napravio guitar bootov i vokal bootove ?to znaći da ih je jo? i smanjio ... neka?em ja da ti nisi u pravu...daleko od toga...nego ako se prinese neka ?rtva...da li je to ba? tolka ogromna ?rtva...jer ?arafat po 100 watnom lampa?kom pojacalu sa hi gainom sa najzatvorenijim slu?alicama na svijetu ne mo?e bit ugodno u istoj prostoriji...a kao i provest 2 dana snimajuci gitare odvrnute na pola na takvom pojacalu...pa cak ni reamp ne poma?e jel ti je isto...a i mikrofonija koja se vuće iz takvog pojaćala...ima tu nedostataka također hrpa...akustika je bitna..ne ka?em ja ni?ta, najbitnija...ali nije jedina
|
Nadam se da si razumeo da niko ovde tebi ne brani da uradis kako god ti neko drugi savetuje ili kako si ti video da drugi rade. Jedino je malo bezveze ocekivati da dobijes bas takav (u ovom slucaju pogresan) savet i ovde. Ja licno znam kako zvuci i soba za snimanje i kontrolna soba kada u njoj nije sredjen bass, kao uostalom, svi koji posecuju i ne posecuju ovaj forum, niko ti ne brani da i ti napravis tako nesto.
Takodje, niko ti ovde ne savetuje nista idealno niti vrhunsko, sve ovo sto mozes videti po forumu je prakticno u maksimalnom odnosu kvalitet/cena, ali nista od toga nije vrhunski akusticki tretman niti to ima kao ambiciju... te ne treba preterivati i davati mi do znanja da ne treba "vrhunsko", ako predlazem SAMO 20-40cm tretmana za niske frekvencije, a realno ni 150cm ne odradjuje posao bas kako treba, i recimo da bi 250cm bilo dovoljno ( za svaki zid i za plafon!)... isto ne mogu nista ni protiv toga ako postoje "akusticari" koji kazu da je sve ovo preterivanje, i da akusticki tretman moze da se uradi i sa jednom balom meke staklene vune (ukupno za celu prostoriju)... najbolje je da se to proveri na svojoj kozi i da se posle ne kuka kako u prostoriji nema bassa ili je bass potpuno neartikulisan... Takodje ako si siguran da je najbolje srediti sobu da samo izgleda sredjena (vizuelno) i da izgleda "profesionalno" za neupucene klijente, onda radi kako mislis da je najbolje (na kraju, takvih "studija" je najvise u okruzenju). Ovaj deo foruma se ne bavi vizuelnim identitetom muzickog studija niti uredjenjem enterijera muzickog studija, da izgleda "k'o pravi", nego, teme kojima se bavimo su napajanje studija, kabliranje, akusticki tretman, zvucna izolacija, grejanje, ventilacija, rashladjivanje, itd... Pored svega sto sam napisao, u kvalitetno sredjenim studijima se obicno NE MOZE ZNATI debljina tretmana do zidova, kao na primer na ovoj slici dole: http://myroom-acoustics.com/images/stories/big_pic1.jpg gde iza fraktalnog difuzora koji se vidi na kraju sobe, postoji akusticki tretman niskih frekvencija koji je debeo blizu 1m :shock:, ali se ne moze videti jer smo ga pokrili difuzorom... tako da ne veruj onome sto vidis na slikama, ako ne znas sta je iza... ne kazem da je uvek nesto smisleno iza (nalazili smo i samo paucinu iza tekstila u nekim studijima!? :shock: ) ali u svakom akusticki sredjenom studiju MORA postojati dobar tretman niskih frekvencija da bi uopste pricali o ikakvom artikulisanom odzivu u doticnoj prostoriji, jer ne postoji ama bas nikakva primena sobnih modova ispod 300Hz u malim prostorijama, bez obzira na pravac u muzici, ukus onoga koji slusa, vrstu i kvalitet zvucnika itd... bassovi moraju da se sredjuju u svakom slucaju. Profesionalan rad studija ne znaci da je i akusticki tretman uradjen profesionalno, jer... sama rec "profesionalno" govori o poslovnom ponasanju onoga ko radi u studiju kao sto govori i o kolicini posla koji uspeva da obavi u tom studiju... akusticki tretman ce davati kvalitetnije rezultate, omouciti brzi rad, manje umaranja ... kolicina posla je uslovljena svime drugim osim akustickim tretmanom prostorija, koje se prvenstveno uredjuju za zaposlene u studiju da bi imali bolje uslove za rad i da bi duze mogli da ostanu u ovom poslu te zarade penziju ... |
Hvala na iscrpnom odgovoru...sve ?to je rećeno stoji i sla?em se sa svime...ja sam totalni amater u vezi akustike i ne bi htio ni malo pametovat..ovom svemu u potpunosti vjerujem i znam da je tako...a jel mo?e proc i onako il je tolka katastrofa :rotfl: dali mogu gre?iti kao i vecina nas smrtnika
|
All times are GMT +1. The time now is 07:20 AM. |