Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Koju master/sint klavijaturuda kupim - molim pomozite (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38775)

wladymeer 17-08-2011 10:03 AM

Re: Koju master/sint klavijaturuda kupim - molim pomozite

Quote:

Ako koristim VTS nekog instrumenta, recimo Korga M1 ili nekog kasnijeg, pod pretpostavkom da je M1 imao mogucnost podele klaijature sto ne znam, moze li se to softverski uraditi ako klavijatura sama nema tu mogucnost hardverski? Mozda pitanje deluje blesavo, ali mislim da ima smisla.
Na kontroler gledaj kao na šasiju automobila - ne zavisi od nje da li će automobil imati petu brzinu već od motora.

Dakle, drugim rečima, MIDI kontroler služi da ono šta odredjeni VST ima u sebi uneseš sviranjem/pomeranjem kontrolera.

DaBear 17-08-2011 10:28 AM

Pa posle nek neko kaze da ljudi sa Rumskog nece da pomognu !!!
Desetka za strpljenje i savete !! :D

moka 17-08-2011 10:53 AM

Quote:

Originally Posted by aleksrb (Post 311033)
Ako koristim VTS nekog instrumenta, recimo Korga M1 ili nekog kasnijeg, pod pretpostavkom da je M1 imao mogucnost podele klaijature sto ne znam, moze li se to softverski uraditi ako klavijatura sama nema tu mogucnost hardverski? Mozda pitanje deluje blesavo, ali mislim da ima smisla.

Softverski mo?e ?ta god zamisli?.

aleksrb 19-08-2011 02:42 PM

Ljudi, hvala vam na svesrdnoj pomoci. Odlucio sam se da kupim novi Casio CTK 4000, jer 3000 nije imao mogucnost split klavijature, a i ovaj ima leyerovanje zvukova, tako da imma vise opcija za zvukove. Kao sto rekoh, morao sam na rate, tako je malo skuplje, ali jbg, izdrzacu nekako. Jedino sto imam samo deset mesta za snimanje pesama i aranzmana, tako da cu kada budem krenuo u tezge morati mnogo toga da pamtim, ali naucicu, pa cu brzo korigovati... Klavijatura ima lepe zvukove, ima nekoliko zaista dobrih pad zvukova sintovskih i jos lepih sintovskih boja, nije samo za tezgarenje, ali svakako moze i da posluzi ovom. Moze preko USB konektora na komp, sto je olaksanje. Svirku mogu da radim i preko laptopa, pa da snimam u njegovu memoriju, sto je dobra opcija za kasnije. Mogu da ga koristim i kao MIDI kontroler, sto je super. Prosto mislim da sam nasao nesto najbolje u ovom trenutku za sebe. Kasnije, boze zdravlje, uzeo bih nesto vise sint orjentisano, bez ritma, tako da uklpoim boje od dve klavijature.

Jos jednom hvala i javicu se opet ovde, verovatno u nekoj drugoj rubrici sa pitnajima.

Pozdrav

Darko A. 23-08-2011 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by aleksrb (Post 311178)
Odlucio sam se da kupim novi Casio CTK 4000

Evo da i ja ka?em reč-dve, iako nemam profesionalno iskustvo i nisam probao praktično ni jednu legendardnu klavijaturu o kojima se često pi?e i priča. Ba? kao i ti, svirao sam klavir dosta godina, ali za klavir-pijanino nisam seo doobrih 10-15 godina. Koristim Casio klavijaturu sa synth-action dirkama staru 25 godina (samo kao MIDI kontroler naravno) jer je zvukom odavno prevaziđena, a i u svoje vreme bila je samo semi-pro klasa za početnike. Odmah ću ti reći da svi MIDI kontroleri do 150 EUR u radnjama imaju sme?an kvalitet dirki u odnosu na ovog dinosaurusa (zveckaju ili su toliko mekane da ima? utisak da će se raspasti, a osećaj pri sviranju je jezivo lo?). Bolji modeli od 200-300 EUR imaju i bolji kvalitet, ali opet meni lično nije bilo "to to". Prosto sam bio razočaran ili nedovoljno ubeđen da bi ih kupio, a imao sam i ?elju i potrebu, jer ovaj Casio nema dinamiku. Mo?da sam razma?en, ali za?to bih i?ao s konja na magarca i jo? da platim? Zbog toga mislim da je bolje uzeti neku polovnu klavijaturu proverenih marki (Yamaha, Roland, Korg) jer mislim da proizvođači MIDI kontrolera svesno "klepaju" kupce sa svojim igračkama. Recimo, hvaljena Axiom serija prve generacije ima i hardverski problem (blue scree of death, google it...), zamisli tek tu agoniju izneverenih vlasnika kojima tek ?to je istekla garancija... Sve ovo pi?em na osnovu ličnih utisaka i iskustva, a potaknuto tvojom odlukom da uzme? ba? Casio... Eh sad, 250 EUR dati za novi Casio ili čekati priliku i uzeti ne?to polovno u oglasima... te?ak izbor (ako nema? para, hoće? garanciju i sl.) ali ja bih verovatno uzeo polovnu da sam na tvom mestu. Razlog je verovatno taj ?to ja već imam jedan keyboard i kakvo-takvo iskustvo, dok si ti tek početnik pa drugačije razmi?lja?. Taj Casio je solidan (ne znam kakav je kvalitet dirki, nisam ga probao) ali po mogućnostima verovatno (korekcija: sigurno) nije u rangu polovnih Yamahi od pre 5-10 godina (opet i tu dosta zavisi od modela do modela).

Nisam ti ba? i pomogao u odluci, ali ovo su samo moja razmi?ljanja naglas.
Pozdrav.

Thermaltake 08-12-2011 11:51 AM

Planiram si uzet m-audio keystudio 49i uglavnom će mi trebat za sviranje,sempliranje itd. pa dali mi netko može reć jesam dobru klavijaturu odabrao, dali možda u tom rangu ima bolja kakva po vama? Hvala.

Filip_ 08-12-2011 07:10 PM

Quote:

Originally Posted by Thermaltake (Post 317833)
Planiram si uzet m-audio keystudio 49i uglavnom će mi trebat za sviranje,sempliranje itd. pa dali mi netko mo?e reć jesam dobru klavijaturu odabrao, dali mo?da u tom rangu ima bolja kakva po vama? Hvala.

U tom cenovnom rangu ja (valjda oko 150e?) bi pre uzeo M-Audio Oxygen 49 ...(opet subjektivno) po meni malo bolji zavrsni rad na njoj samoj....e sad kada bi nasao nesto Korg-ovo, tj. Roland-ovo iz neke starije serije ugrabio da je ocuvano...(daleko su bolje po kvalitetu, ali i skuplje, zato kazem polovno).

P.S. - Esi mislim da je iza M-Audio-a po kvalitetu Midi klavijatura barem kod tih serija oko 150e.

Pozz :D.

Thermaltake 09-12-2011 08:10 AM

Quote:

Originally Posted by Filip_ (Post 317861)
U tom cenovnom rangu ja (valjda oko 150e?) bi pre uzeo M-Audio Oxygen 49 ...(opet subjektivno) po meni malo bolji zavrsni rad na njoj samoj....e sad kada bi nasao nesto Korg-ovo, tj. Roland-ovo iz neke starije serije ugrabio da je ocuvano...(daleko su bolje po kvalitetu, ali i skuplje, zato kazem polovno).

P.S. - Esi mislim da je iza M-Audio-a po kvalitetu Midi klavijatura barem kod tih serija oko 150e.

Baš gledam vidim oxygen 49 je oko 150 no keystudio je oko 190 evra trenutno i to još na nekoj akciji inače je oko 260 evra, zašto je ova tolko jeftinija šta nema nešto što ova ima? Osim zvučne kolko vidim ima interfejs unutra keystudio. Ja ne bi nikako htio spajat na usb zaboravio sam reć nego ravno u zvučnu karticu (rme multiface) i da li je onda svejedno ako idem spojit na midi out il na L&R out mislim ima kakve razlike u zvuku, meni se čini ovaj L&R nekako moderniji preko tog većina njih spaja kolko znam, ovaj midi out je malo već zastario il se varam.

Filip_ 09-12-2011 12:02 PM

S obzirom na karticu (koja je ozbiljnija) onda je po meni bolja solucija Midi spajanje, ali (opet s obzirom na dobru karticu) neces nista izgubiti ni cepao preko USB-a. (Mislim da ce latency biti veoma prihvatljiv kako god uradis).

P.S. - audio interfejs unutar takvog uredjaj (posebno, opet, kada imas dobru karticu) je zaista obican visak.

Thermaltake 09-12-2011 12:12 PM

A sve znam bezveze tro?it pare mi i nije ba? u interesu, al kad ne znam koju drugu klavijaturu da uzmem u tom rangu i da je dobra, nikako ne bi preko usb-a spajao.

All times are GMT +1. The time now is 01:53 AM.