Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Stigao Kronos... ili NeKo Le (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38518)

Dule A 01-08-2011 11:46 AM

Re: Stigao Kronos... ili NeKo Le

slazem se sa kravadinkom da je trenutno a i u buducnosti izglednije da mnogo mocniji a jeftiniji sistemi funkcionisu bas tako kako je opisao.

master i kombinacija sjajnih soft syntova, semplera, efekata (istina... tu je razlika svetlosna godina u korist kompjutera) ....

kronos je ipak samo korgov sintisajzer... i da... preskup jeste... realno bi bilo da kosta 2000... ja sam ga uzeo iz posla nisam bash izbrojao novcanice.... ali nije mnooogo preskup...(OASYS je bio ono... izdrkano skup)

on ima smisla, cini mi se, bas kao sto wladymeer kaze, ako neko ima-gotivi-poznaje KORG...

ja godinama koristim korg i jako sam brz sa njihovim interfejsima... brzo pakujem farbe.... surfujem kroz menije.....
ali ta prica da hardver (cuj hardver pa nije u korgu mali patuljak koji svira nego neki raspali matori intelov procesor hahah) svira bolje od npr omnisfere ili kontaktovih banki.... nemoj da se salimo.... tu je kravadinka potpuno upravu....

ovaj KORG sintisajzer je odlican, ko voli korg.... i ume sa njim... meni je lepo osvezenje i iskreno, da nije izasao... morao bih upravo to... da ulozim truda u neki custom live setup sa opasnim kompom.... svakako cu to i izvesti uskoro... ova klavijatura mi je samo dobar KORG a posto volim korg i brzo i efikasno umem sa istim.... uzivanje.....

sustinski..... kravadinka je upravu.... ovo su slamke spasa za korg,rol,yam.... za koje se nece uhvatiti... ako ne budu krenuliu korak sa tehnologijom....

i ta ideja da napravis svoj rompler je naravno odlicna.... sustinski, ne postoji nikakav razlog da nas zamajavaju za pare.... zasto KORG ili ROL ili YAM ne bi imali disk od dva terabajta i gomilu semplova i virtuelnih instrumenata na nacin na koji ove kompanije misle da to treba da zvuci????jbg to su nam ipak pitanja na nivou zasto automobili idu na gorivo? realno, bez razloga.... samo zbog GORIVA.... dajparedajparedajpare.....

elem ajd jos jednom i da vise ne davim.... ovaj instrument je dobar. treba ga probati, i jako je svirljiv, poneki korgasi ce ga pozeleti - kupiti - i bice im drag-dobar.....

uzivajte, pozzz

dacko 01-08-2011 12:18 PM

Sve je to u redu, ?to svi pričate, i sla?em se sa svima, ?to se tiče kvaliteta zvuka, semplova, VA sinteze...

Elem...

Ja i trenutno nosim laptop na stage, preko čega guram ableton, za neke matrice, lupove i neka čuda jo?.

Sve i da uzmem neki moćniji laptop, i da ga napucam sa VST instrumentima i bankama... ne mogu da zamislim da to tako smooth radi, i sve na licu mesta i sve od jednom, kao ?to je slučaj sa Kronosom.

Ovde prvenstveno mislim na ono menjanje zvukova bez prekida, i to u bilo kom momentu da po?eli? neki zvuk, koji čak i nisi imao pripremljen do tada.

VST varijanta na stage-u mi dolazi u obzir samo ako ima? potpuno predefinisano sve, da zna? napamet redosled pesama, pa tako napravi? neki na primer, projekat u kojem su ti svi instrumenti učitani, pa samo ide? redom...

Međutim, u bendu gde se ne zna koja je sledeća pesma i gde mora brzo da se reaguje i u situacijama gde ja menjam po 3, 4 boje u jednoj pesmi, mislim da je Kronos mnogo bolje re?enje nego bilo kakav napucani laptop.

Goran B 01-08-2011 12:50 PM

Quote:

Originally Posted by wladymeer (Post 310259)

A uz sve to, treba naći mesta na bini, organizovati prostor, sve u svemu, vi?e cimanja na redovnoj bazi u poredjenju sa klavijaturom. A kad se sabere cifra koja se izdvoji za pouzdan laptop i karticu, mo?da gre?im ali izdvoji se najmanje 800?? I onda dodaj legalne verzije VSTova koji bi bili pandan ovome ?to se nalazi u Kronosu i dodje? otprilike do cifre koju treba izdvojiti za jedan Kronos ako ne i vi?e. E sad, to ?to mi znamo za narodne lekove pa nam je sve to "besplatno", to je već druga priča.

Sla?em se sa ovom konstatacijom.

Npr. skoro sam gledao u prodavnici Kurzweil PC 361, 900 EU, te?ina 10ak kilograma, u poređenju sa dobrim laptop-om, zvučnom karticom, kontrolerom i legalnim softverima, klavijatura je povoljnija, takođe praktičnija pogotovo u Live situacijama.

Ne samo to, po mom mi?ljenju, klavijature su mi uvijek bile interaktivnije kada je u pitanju kreativni dio posla i live postavke, sve je pod rukom (sequencer, sampler, arps, kontrole, layer-e brzo mo?ete kreirati ubaciti u seq u dva poteza, ponovo sve reprodukovati dok svirate ne?to treće i td.)

Da ne budem pogre?no shvaćen, VST-i su mi zaista odliča inovacija, ima ih zaista fenomenalnih, pogotovo za studijski rad, ali činjenica da je kod nas sve "besplatno" od DAW-a pa do VST-a, pa mi se komparacije između klavijature i VST-a (i ostalom partećom opremom) čini nepravednom (ljudi ne uzimaju u obzir cijenu svog kompjutera i zaboravljaju da su svi softveri na njemu crack-ovani, pogotovo ovi muzički).

?to se tiče samog Kronos-a, mo?da nije neka revolucija, ali sigurno jeste evolucija u procesu stvaranja klavijatura koji će ostale proizvođače natjerati ipak da malo razmisle o daljim potezima.

KORG-ove workstation ma?ine sam uvijek volio, zbog odlične svirljivosti i pristupa ka kreativnom procesu.
KRONOS sigurno nije podbacio na ovom polju :)

wladymeer 01-08-2011 06:48 PM

Quote:

zasto KORG ili ROL ili YAM ne bi imali disk od dva terabajta i gomilu semplova i virtuelnih instrumenata na nacin na koji ove kompanije misle da to treba da zvuci????
Yamaha je već krenula u tom smeru sa Motif XF serijom - imaš flash memoriju koju sam napuniš svojim semplovima i tu su prilikom paljenja klavijature, bez ikakvog dodatnog učitavanja, do 2GB dodatnih semplova ako me sećanje dobro služi.

Ali samo da ne bude zabune, to što M3 ima "samo" 256mb ROMa ne znači da je to ekvivalent onim semplovima koje mi imamo. Tu se radi o izrazitoj kompresiji. Uostalom, probajte da usemplujete jedan waveform sa workstationa pa pogledajte koliko će vam mesta trebati za taj proces.

Quote:

Npr. skoro sam gledao u prodavnici Kurzweil PC 361, 900 EU, težina 10ak kilograma
Pošto imam jednog, nije 10tak kilograma, pre je 15tak (precizno rečeno 14kg!), ali po meni vredi svaki € - po prvi put mogu mirne duše da idem uživo samo sa jednim synthom a da ne pravim gotovo nikakve kompromise oko patcheva :)

Quote:

Ovde prvenstveno mislim na ono menjanje zvukova bez prekida, i to u bilo kom momentu da poželiš neki zvuk, koji čak i nisi imao pripremljen do tada.

VST varijanta na stage-u mi dolazi u obzir samo ako imaš potpuno predefinisano sve, da znaš napamet redosled pesama, pa tako napraviš neki na primer, projekat u kojem su ti svi instrumenti učitani, pa samo ideš redom...

Međutim, u bendu gde se ne zna koja je sledeća pesma i gde mora brzo da se reaguje i u situacijama gde ja menjam po 3, 4 boje u jednoj pesmi, mislim da je Kronos mnogo bolje rešenje nego bilo kakav napucani laptop.
Ovo je ono o čemu sam pričao da mi se još uvek ne čini kao izvodljivo sa soft-synthovima. Ali opušteno, već se ide u tom smeru i Kronos predstavlja ništa drugo nego neko prelazno rešenje.

Ne znam, možda je i do mene, ali svaki put kada sam se dohvatio VSTova, nekako mi je rad sa njima bio sporiji, više sam eksperimentisao oko zvuka, jurio "bolje" rešenje. Sa hardverskim klavijaturama nekako sve to brže ide a i ne moram da razmišljam hoću li to moći da prenesem "verno" uživo.

Goran B 01-08-2011 09:18 PM

Jel imao ko dodira sa Open Labs spravama, da nam prenese neki utisak?

kravadinka 01-08-2011 09:25 PM

Quote:

Ali samo da ne bude zabune, to što M3 ima "samo" 256mb ROMa ne znači da je to ekvivalent onim semplovima koje mi imamo. Tu se radi o izrazitoj kompresiji. Uostalom, probajte da usemplujete jedan waveform sa workstationa pa pogledajte koliko će vam mesta trebati za taj proces.
Svi oni koriste 2:1 kompresiju, tako da je 256mb ekvivalentno 512mb ROM bazi, što je skoro nemoguće malo za preko 1000 multisemplova i sigurno još pola od toga drum semplova. Istina, oni se služe raznim trikovima kako bi smanjili veličinu sempla, pa razvijaju sve bolje envelope i filtere, ali na kraju sve se svodi na naš department, na svaki oscilator stavljaju po EQ, kao i na drum kit, u nove aranžere stavljaju Waves Maxx Audio, a uz minimalno punjenje ROM-a novim multisemplovima uveliko pojačavaju broj efekata i njihov kvalitet.

Quote:

Ovo je ono o čemu sam pričao da mi se još uvek ne čini kao izvodljivo sa soft-synthovima. Ali opušteno, već se ide u tom smeru i Kronos predstavlja ništa drugo nego neko prelazno rešenje.
Svima toplo preporučujem da probaju Mainstage, ili bar da pogledaju neke od video prezentacija, tu je savršeno rešeno sve vezano za prebacivanje patch-eva, a najvažnija je operativnost koja se može meriti sa bilo kojom kavijaturom, sve veoma brzo zazvuči i nema mnogo posla oko spremanja patch-eva.
Inače, usporedba Mainstage sa bilo kojim DAW-om i LIVE sviranjem na taj način, nije uopšte realna, ne može se to porediti, DAW je ipak stvoren za nešto drugo.

Quote:

Ne znam, možda je i do mene, ali svaki put kada sam se dohvatio VSTova, nekako mi je rad sa njima bio sporiji, više sam eksperimentisao oko zvuka, jurio "bolje" rešenje. Sa hardverskim klavijaturama nekako sve to brže ide a i ne moram da razmišljam hoću li to moći da prenesem "verno" uživo.
Istina, to je po meni jedina strana klavijatura koja ih drži u životu, kao i nezainteresovanost velike većine klavijaturista za bolje, što je opet ulovljeno njihovim (ne)znanjem, ali to je neka druga tema...

dacko 06-08-2011 10:28 PM

Stigao Kronos 61 i meni. Nisam imao puno vremena da cackam, ali ono malo sto sam probao zvuci neverovatno. :)

Kvalitet zvuka mi je savrsen, "vst instrumenti" izuvaju, ali kada malo zavrem filter ili rezonancu, otprilike padam u nesvest kako to zvuci. :)

Cak i boje koje postoje na M3, bolje zvuce nego na M3. Shokiran sam stvarno, zvukom pre svega, a posle i sve ostalo. Kvalitet izrade, dizajn klavijature. Konacno neka lepa klavijatura. :)

Cackacu dalje, ali ako stvarno i dalje najveca mana ovom sintu bude sitni font na ekranu i (ne)nagib ekrana, ladno cu preziveti. :)

All times are GMT +1. The time now is 08:58 AM.