Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Kontakt 4 CPU problemi... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37116)

kravadinka 04-03-2011 05:45 PM

Re: Kontakt 4 CPU problemi...

Probao DFD, nije to...Kontakt 4 vec ima tu opciju sa sobom, a taj DFD 1.2.9 je za Kontakt 2.

Prirodno zakoni, pocnimo od toga.
Bilo da je Motif 25, i dalje imaju oko 250 MB ROM memorije, a tu stane preko 1000 Multisemplova, sta to govori nego da je njihov kvalitet veoma mali, sve se kasnije izvlaci oscilatorima, efektima i drugim pomagacima, zato Kontakt ili bilo koji Soft sampler ne moze da se meri sa tim klavijaturama, u startu je bolji, a dalje sve zavisi od onoga ko njime upravlja...

Jan 04-03-2011 06:08 PM

Quote:

Originally Posted by DzoniPFC (Post 300799)
to je tacno. sto ne znaci da ne treba dodavati reverb/delay, eq radi otklanjanja nekih nezeljenih frekfencija koje prave smetnje u mixu, kompresija. sve je to bitno.

poenta je da klavijature i rompleri vec imaju te farbe ukljucene pa mozda zato zvuci bolje od NEOBRADJENIH semplova u DAW-u/Kontaku.

Mnogi ljudi su prodali svoj Motif i presli na Kontakt.

Meni se Kontakt/ Scarbee bass gitare vise dopadaju nego one iz motifa i drugih klavijatura.

Ma naravno da treba dodavati, razumemo se.
Namera mi je bila samo da nadogradim to sto si napisao, da bez dobrog snimka/zvuka, tesko da moze da se izvuce nesto da zvuci dobro. A ponekad te "boje" pa sintovima, klavijaturama itd, zvuce impresivno na jedan zbog tih efekata sto su tu kao sto kazes...
Takodje mnogi soft semplovi i VSTi-evi su shireni u fazama, odnosno ne znam da li san se dobro izrazio, ali imaju problem sa fazama i to, previse su rasireni da bi impresionirali, kad se prebace u mono pola spektra nestane

kravadinka 04-03-2011 06:14 PM

Mali update, sva moja testiranja Kotakt 4 su na 128 semplova, mozda je to za neke malo, ali pod istim uslovima True Pianos oduzima do 20% CPU prilikom sviranja sa mnogo polifonije, dakle ista midi traka je za Kotakt 4 i Alicia's eys i on uzima 40% CPU, pritom radi veoma nemirno pa dostize nekada i preko 70% u trenutku.
Mini Grand u Pro Tools zauzima ne vise od 15% CPU pdo istim uslovima, sto je veoma nelogicno.

E sad, kad povecan Buffer Size na 256 ovo bude dosta bolje, ali nije u tome poenta...

Evo, kako je vecina vas na Cubase, presao san na Windows i od sada cu u cubase testirati pa cemo videti...

branoy 04-03-2011 06:19 PM

netacno! ako je 250mb to nema veze sa kvalitetom. znam jedan sempl od par mb koji bolje zvuci 10x od jednog istog naziva sto je semplovan u 20gb.. znaci tu gresis.. ne bitna je velicina sempla bitno je kako on zvuci, koja mu je boja i oblik. npr u tritonu cu napravit 10 000 boja za mesec dana samo takvih.. dok u KONTAKT moras trositi vreme ko lud da spojis samo ono sto imas od semplova kad ih u njemu otvorit.. i kad si konacno nesto skontao ..stavis efekte, na kraju jbt mozda bi trebao promeniti drugu boju.. ne pase ova.. na suvo je bila ok.. i izgubi i kreativnost i vreme..
KLAVIJATURA MAJKA! sad pa sad cu vrtiti u combinaciji i dobit deset put sladje i lepse boje neg u kontaktu ..pricam npr za SOLO, nase podrucje BALKAN.. sto u Vsti nema.. dzaba mi konvertovan TRITON i njegovi semplovi kad mu je legato bezveze i portamento spram klavijature.. to je samo malo sto bih mogao nabrajati..
NIJE BITNA VELICINA, BITNO JE JEL SLATKO I JEL TO ZVUCI KAKO ZELIS CUTI..
velicina?? evo npr u klavi jedan klavir ne znam koliko zauzima mozda 16mb?
ja hocu ga presemplati u kontakt? ton po ton.. npr 5 sekundi da traje, da ne loopujem jer je to zajebano i potrosi vreme..
krenem od tona C1 i bar tri lajera ,. 1 ton velocity do 50, 90 i 127.. i tako do C7... sve presemplovao izadje me lupam preko 300mb??? znaci kvalitetnije je to sto sam presemplovao?? bolje?? ..
samo da postoji jedan TRITON VSTi..sve bi posutao odmah istog momenta u RECYCLE BIN.. il kantu.
fora je sto triton ima malo memorije za ubacit pa se mrzim oko toga trazit manje semplove pa ubacivati.. i mrzim se ako nemam extra konverter snimat ga u komp.

ii onda po cemu ti je bolji soft sempler?? to je cisto najbolje onima koji prave za njeg banke da prodaju.. i ono sto oni naprave..
kontakt moze bit dobar cisto za neke stvari.. a takvih je pun komp.. nema te brzine i tog sto meni treba sto je u klavi.

Jan to za FAZE potpuno tacno.. kad je u mono ..izgubi se sva lepota tih nabudzenih boja semplova... to sam zaboravio napisat.. CISTA VARKA RASIRAVANJE a sve van faze..

OFF 04-03-2011 06:47 PM

mrzi me sve da citam...... to za Motif i slicne ozbiljne romplere (u to ne racunam ni jedan aranzer) nikako ne stoji. Ja ne umem da uradim aranzman, a da zvuci bez bar 30% farbi sa hardwarea (posto ga vec imam motif i roland xv)..... ne kazem da ne moze, ali po mom iskustvu, biblioteka sa samplera mora biti 10tostruko veca da bi zazvucala kako iz romplera

kravadinka 04-03-2011 06:53 PM

Uh, cekaj malo...

Ja se ozbiljno bavim semplovanjem, kako za sebe tako i za te klavijature koje pominjes, ajmo lagano...

Svaki sample u bilo kojoj klavijaturi koju pominjes ne traje duze od 150 milisekundi, dok je vecina mnogo kraca, ne duza od 20 ms.
Konkretno to znaci da ce taj klavir sa Tritona teziti ne vise od dva-tri megabajta, a trajanje ce dobiti vestom obradom na ADHSR, pa ti se cini da to kao lici na klavir.
Imas u Korg multisemplovima pored svakom multisempla i LP oznaku, tu cujes loop svakog multisempla, tu cujes sta si platio.
Zapravo, sve od sempla kllavira je upravo tih prvih 150 milisekudni, onaj attack, a sve nakon toga je loop, koji uglavnom na tim klavijaturama zvuci kriticno lose, zato su sve klavijature ocajne ako vec pricamo o zvuku i kvalitetu.

E sad... Potpuno si u pravu kad govoris o manipulaciji semplovima i oscilatorima, to je u Korg-u mnogo bolje reseno nego u Kontaktu, ali to ovde nije tema.
Ti govoris o snimanju klavira sa Tritona u Kontakt, ali tako nista ne dobijas cak i da ga semplujes u 20 layera, vec samo gubis iz razloga sto i dalje ne cujes pravi zvuk klavira, nego samo njegov loop koji po dvadeseti put konvertujes, obradjujes, a on je vec unisten u samom semplovanju, to moze samo biti katastrofa, kao sto to i jesu te banke Tritona i ostalih klavijatura.

Ipak, ja ti garantujem da mogu da usemplujem bilo koju klavijaturu tako da ti ne mozes da primetis razliku, ali za to nema potrebe ni smisla.

Upravo je duzina sempla kod klavijatura najbitnija sto se tice kvaliteta, a pored toga samplerate na kojem je semplovana klavijatura, kao i kasnja obrada.

Na primer, Korg X3 ima 6 mb ROM, sto je odprilike 12 mb jer Korg kompresuje svoju ROM bazu 2:1 loosless kompresijom.
E sad u tih 6 mb je stalo 339 multisemplova, multi, ne samo semplova, a to znaci da svaki multiesmpl ima cak i do 20 semplova u sebi.
Korg X3 je semplovan na 44.1 khz samplerate.

Onda, Korg 01W ima bazu takodje od 6 mb, ali sa tom razlikom sto je u njoj samo 254 multisemplova, plus ona je semplovana na samplerate 32 khz.

Ova razlika u mnogome govori o kvalitetu ove dve klavijature, kako sam imao obe mogu da ti kazem da je 01W daleko, daleko bolji zvucno, iako i jedan i drugi vuku korene od M1 i T3 i imaju manje-vise istu bazu.

Nemoj mesati babe i zabe, jer to o cemu pricas je pravljenje programa od multisemplova u masini koja je zaista kvalitetna kada je rec o ADHSR, gde je ta opcija u Kontaktu prosecna, pa onda i Korg efekti koji zaista zvuce dobro ako uzmemo u obzir da je to jedna komercijalna masina koja ima sve u jednoj kutiji.

Ali, kada je rec o semplovima, tu nema rasprave, Korg, Roland, bilo ko, nema sta da trazi kad je simulacija zivih instrumenata u pitanju.
Bilo koji klavir u virtuelnom formatu, bio on i najlosiji ima full release, dok je kod klavijatura sve loop, a loop je ubica zvuka.

Poslusaj ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=ZXFoCEGzWPw
To ti je Korg PA.
Rom semplovi ovako ne mogu da zvuce nikada... :)

@OFF

Naravno, ali da se odmah razumemo, bubanj, bass i klavir, ne bi mi palo na pamet da koristim sa romplera, jer prosto nema smisla da korisltim loop-ovane multisemplove u odnosu na real sustain kod velikih banki.
Kada je rec o manipulaciji ADHSR, filterima i odredjenim oscilatorima, potpuno drugacija situacija. semplovi ne mogu da prenesu sve to nikada, kao sto rompleri nikada nece svojim skrnavljenjem audio materijala kvalitetno preneti realni sustain i multilayer instrumente koji zahrtevaju realno mnogo memorije.

OFF 04-03-2011 07:36 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 300813)

@OFF

Naravno, ali da se odmah razumemo, bubanj, bass i klavir, ne bi mi palo na pamet da koristim sa romplera, jer prosto nema smisla da korisltim loop-ovane multisemplove u odnosu na real sustain kod velikih banki.
Kada je rec o manipulaciji ADHSR, filterima i odredjenim oscilatorima, potpuno drugacija situacija. semplovi ne mogu da prenesu sve to nikada, kao sto rompleri nikada nece svojim skrnavljenjem audio materijala kvalitetno preneti realni sustain i multilayer instrumente koji zahrtevaju realno mnogo memorije.

to je druga prica....
ali recimo nisam nasao rhodes koji radi kao Motif (u vst svetu).... cak i gudace cesto povucem sa njega, umesto da jurim po hiljadu vienna artikulacija....

psionic 05-03-2011 03:19 AM

Ako smem da se i ja umesam :)

Upravo su te banke velike jer se cesto snimaju sa kojekakvih ROMplera (ne racunajuci razne vienna egzibicije i slicne zivo snimane), dakle skinut je zvuk klavira sa npr Motifa, samo sto umesto kratkog PCM sempla, ovde je nepotrebno usnimljen citav krajnji rezultat.

A tu je opet i jednostavnost i brzina rada - cela klavijatura je namenjena upravo svirci i sve je nekako na dohvat... Drugacije je kada je svaka "boja" odradjena bas za tu klavijaturu, upeglana da reaguje na bas takav velocity i sam "feeling" dirke... Rompler vise to nekako sintetizuje pomocu kratkih isecaka nego sto zapravo verno docarava neki instrument, ali ljudi vise veruju stringsima sa Rolanda, nego zivim :) Navikli se ljudi na sintetiku...

Svaki od uredjaja ima svoje mesto. Nekad ti zatreba klavijatura, nekad realisticni zvuci sa Kontakta... Zato postoje i sempleri i rompleri...

psionic 05-03-2011 03:30 AM

Ali zar ovo nije tema o CPU i o KONTAKTU koji ne radi ? :D

Ja se ne secam kako radi Kontakt na 128 sempla, mozda je u tome problem ? Nekad neki VSTi imaju zahteve za vecim baferima (mada oni sami dodaju automatski na postojeci bafer), sad to u kombinaciji sa mozda ne tako stabilnim drajverom za zvucnu...

Jedno pitanje - zasto terati sve da radi sa 128 sempla ? Nemoj gledati True Pianos, mozda je on manje zahtevan, pa radi... Malo precenjujes masinu, ako koristis jos i neke druge plaginove, nemoj dzaba muciti procesor, sta je 5 ili 7ms ? Ja npr, kada otvorim gotov projekat sa mnostvom VSTa i svega i svacega, naravno da moram da povecam bafer na 256, ne retko i na 512. Na primer, za UAD je neophodno podesiti bafer na 512, u protivnom mogu da nastanu problemi.

kravadinka 05-03-2011 01:08 PM

Slazem se, nije mnogo 256 semplova, ali i tada postoje problemi, istina znatno manji, ali postoje.
Zapravo, poenta je bila da svi drugi instrumenti rade u nekim normalnim okvirima, procenat-dva gore ili dole, samo Kontakt pravi ove probleme.

Mozda je ista situacija i kod vas, ali vi ne spustate ispod 256, ili 512 semplova.
Kada bih drzao host na 512 nebi bi bila granica, ali samo zelim da vidim zasto na istih 128 semplova Logic radi normalno, dok svi drugi imaju problem, kao i to da svi drugi instrumenti rade takodje normalno, njemaju to skakutanje CPU Usage metra.

Evo za test, kad bude neko od vas imao vremena, ucitajte recimo Alicia's Keys, ili Scarbee MM bass, ili Black Bass Amped 4, ili tako nesto, spustite latenciju na 128 semplova pa svirajte malo, da vidimo kako se ponasa Performance u Cubase, da li skakuce kao blesav, ili stoji mirno.

Sto se tice drajvera, u pitanju je Digi 002r tako da tu nema neke dileme, jedan jedini drajver ide na nju i to u skladu sa verzijom softvera, a ako nista drugo bar ova kartica radi prilicno stabilno.

All times are GMT +1. The time now is 03:05 AM.