Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Room fine tuning (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36868)

NLP 08-02-2011 10:28 PM

Re: Room fine tuning

Braca, jednom si obecao da če? pokazati fotke studia i merenja:(

boggy 08-02-2011 10:32 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298785)
Braca, jednom si obecao da češ pokazati fotke studia i merenja:(

Ma znam, nevazno... daj da ne zagadjujemo dodatno OFF-ov thread

pozdrav

bogi

Braca 08-02-2011 10:46 PM

Pa Boggy vec si ga zagadio svojim komentarom, ali ajde to si ti! Off mi je drugar i slao sam mu softwer za merenje i znam da nije merio.
NLP evo trazim arhivu i stavicu merenja na moj thread :)

OFF 08-02-2011 10:49 PM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 298788)
Pa Boggy vec si ga zagadio svojim komentarom, ali ajde to si ti! Off mi je drugar i slao sam mu softwer za merenje i znam da nije merio.
NLP evo trazim arhivu i stavicu merenja na moj thread :)

tacno, sad se secam..... pokusavao sam da merim, ali je bilo nekih problema (in, out), nesto nisam uspeo da napravim kako treba.....
cak si mi poslao kalibraciju za mic:)

boggy 08-02-2011 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 298790)
.........
cak si mi poslao kalibraciju za mic:)

Ako mu nisi slao svoj mikrofon da ti ga kalibrise, i ako ne zna uporednu kalibracionu proceduru, bolje da ne koristis taj kalibracioni fajl i da meris bez ikakvog (ako pricamo o ECM8000)

Ne moze bilo koji "kalibracioni" fajl od bilo kog ECM8000 da se koristi za bilo koji drugi ECM8000, jer mogu da variraju i 2-3dB (u pogresnu stranu) ... to sam vec pricao...

pozdrav

bogi

analog 09-02-2011 01:12 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298784)
Ali za RT60 mozda je bolje REW... mozda analog moze da pomogne, jednom mi je pokazao jednostavno izmeren RT60 u ARTA programu... nisam se udubljivao kako... Inace je merenje RT60 u ARTA krv, znoj i suze.

Ispostavilo se da to automatsko merenje ba? i nema veliku tačnost kako mi se učinilo na prvi pogled dok nisam savladao tehniku ručnog obele?avanja opadanja reverba, tako da ne preporučujem tu metodu.

Postoji neki pdf na webu koji detaljnije opisuje proceduru ručnog markiranja reverba, za razliku od obja?njenja iz manuala softwarea, potra?i ga na netu negde.. Tipa RT60 markers, reverb measuring i slično

boggy 09-02-2011 01:20 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 298806)
Ispostavilo se da to automatsko merenje ba? i nema veliku tačnost kako mi se učinilo na prvi pogled dok nisam savladao tehniku ručnog obele?avanja opadanja reverba, tako da ne preporučujem tu metodu.
............

Ni REW nema najsrecniju tacnost.... ali dobro... neka ce informacija biti..

pozdrav

bogi

analog 09-02-2011 01:29 AM

U svakom slučaju prema mom iskustvu, za RT60 meri sweepom. Dobijao sam bolji odnos signal-?um koji je vrlo bitan za izračunavanja vremena reverberacije

boggy 09-02-2011 01:31 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 298809)
U svakom slučaju prema mom iskustvu, za RT60 meri sweepom. Dobijao sam bolji odnos signal-šum koji je vrlo bitan za izračunavanja vremena reverberacije

Za bolji signal sum u ARTA moze da se uradi i nekoliko ponavljanja merenja... ja radim 5-40, time se signal usrednjava i sum (s obzirom da je nekorelisan sa odzivom) se smanjuje.

pozdrav

bogi

p.s. BTW, za one koji nisu znali pojavila se nova verzija ARTA-e skoro...

analog 09-02-2011 01:40 AM

MLS ili Sweep usrednjavanje?

All times are GMT +1. The time now is 10:05 PM.