![]() |
Re: "Non-US rap sucks"
Quote:
Eto necu vise na vi, ali stariji si od mene i postujem tvoj rad pa moram :) Bez obzira na to sto se slazem sa svakim segmentom, narocito oko onga da reper zvuci tise, ali nije tih nego je nerazgovetan, mislim da oprema nije toliko presudna u tome da se napravi dobra rep pesma. Recimo prvi Wu Tang album, cista klasika, zvuci kao da je sniman u podrumu, jedini mikrofon koji je koriscen na albumu je AKG C414 EB, meni licno su stizali i snimci i na losijim i na boljim mikrofonima. Ali zaprepascujuce je da mi je zadnji snimak od Rocknessa iz grupe Heltah Skeltah (jako poznat americki hiphop duo) dosao snimljen na MBox-u i Rode NT1a, kao i masa snimaka iz Wu Tang ekipe na Rode NTK i opet zvuci bolje nego kad nas reper koji ima losu dikciju i intonaciju snimi i na u87ici... Jednom sam takodje miksao jednog crnca koji je snimao na nekom Bostonskom univerzitetu, njegov brat tamo zavrsava audio dizajn, rekli su mi sta imaju od opreme, dao sam im uputstvo kako da istrekuju koliko gain redukcije itd, vokali su stigli savrseni, jedva da sam pipnuo nesto eq-om, kompr. i reverbom... Sta zelim da kazem, ni oni vise ne vode racuna o tehnickim detaljima toliko, sto ne znaci da ne treba da se vodi racuna, sta vise ja uvek gledam da iskoristim najbolju raspolozivu opremu i savetujem druge tako, i ulazem i vise nego sto vracam novca u svoju opremu. Pa cujte recimo predzadnji album 50 Centa, ocajno smiksan, toliko se cuje digitalnog klipinga da je to strasno, ultra hit Ayo Technology, ripovao sam ga sa original CD-a da cujem, ceo donji spektar i noga krche, sve je prekompresovano toliko da je to strasno... Pozdrav |
Quote:
Moje je misljenje da se kod nas reperi ( a bogami i dosta pevaca i producenata) krije iza tog "oprema i tehnika" faktora. UVEK, pre nego mi neko nesto pusti, pocne da se izvinjava kako je bila losa oprema, los mikrofon, a najvise da nije jos masterovano !!! Ha, ha ...a niko ne spominje loseg repera, loseg pevaca, los tekst, loseg gitaristu ili los aranzman, lose sviranje, itd.. Doke sve ovo ne dovede na neki nivo (tekst, pevanje, muziciranje, muzicko obrazovanje / sluh) nema nista od dobrog repa (i ostalog kod nas) |
Quote:
Quote:
Nema te opreme koja ce od nicega napaviti nesto dobro. Obicno su svi u tripu da ce neko sranje da propuste "kroz analogiju" pa ce da se desi cudo. A jos kada se odraditi "mastering", tek ce onda da zazvuci... To je smesno. :D Ili zalosno. :( |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Detaljan mikrofon + transparentan premp (sa cim radim) zvuci OCAJNO kad pevac ima los izgovor, nema tehniku disanja, i ne ume da se kontrolise. Bolji je sm 57 za takvog pocetnika + brutalan kompresor ga ga poravna. A onda se dobije onaj prepoznatljivi zvuk. :( |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Totalno se slazem da SM57 na vokale koji se deru najbolje radi |
Quote:
Kada sam napisao u jednoj temi da bi trelo izvodjac da vezba dikciju, odmah se javio neki nik koji je pozvao na linc. |
All times are GMT +1. The time now is 03:59 PM. |