![]() |
Re: URS Saturation ljubitelji :)
Quote:
Zvuci malo drugacije, nista specijalno. |
Quote:
Google, ne znam da li kapiras o polemisemo, ne dovodim kvalitet snimka i cistocu ni u jednom trenutku, ako si skinuo rar fajl koji sam postavio, govori se o "misicima" kako rece Kravadinka i distorziji/izoblicenju (pa samim tim i kompresijom, jer i kad se na stolu gurne kanal u crveno javlja se neka vrsta kompresije) prva dva primera i kako dobiti takav efekat ITB, konkretno ja za to koristim URS saturaciju. Ni u jednom trenutku ne dovodim u pitanje kvalitet snimka i nezadovoljstvo istim, nego mi cisto zanima efekat. Kao kad bi recimo gitaru provukao kroz dist, ili kao recimo kad biras koji ces reverb i kakav staviti na snimak akusticne gitare ili vokala...Radi se o efektu zvuka kao da je nesto gurano u crveno (na stolu, na tape masini, na preampu) i pri tom to izoblicenje zvuci prijatno... Inace slazem se da provlacenje kroz preamp zvuci samo malo drugacije, a sta ako ga ekstremno gurnes u izoblicenje, da li imas takve potrebe u muzici koju radis? |
Quote:
Ne koristim "lampasa" ni mikrofon, ni preamp, a dobije se zvuk za koji sam verovao da se dobija od lampi, i sl. Cak koristim mikrofon sa ravnom karakteristikom (ako se to tako kaze)... Ali nista se ne dobija "provlacenjem". Ako izvor ima detalja, preamp ih naglasi, istakne. Ako nema, preamp pojaca to sto ima u snimku (nista, ili probleme). Uzalud gubis vreme i ocekujes nesto sto se sigurno nece desiti... Ostaje ti da se sam uveris. Uradi to sto pre, ustedeces vreme. :wink: edit. Moguce je da se to izoblicenje dobije kod nekih jeftinijih uredjaja, da dobar sniamk provuku kroz neko djubre koje ga delom ubogalji, ali i doda neke farbe i sl? Ali za to opet moras imati nesto sto zvuci u startu i neku spravu, za koju ti niko nece reci sta je (verovatno neko tesko smece, za sitne pare)... Ovo nagadjam. |
Quote:
Au ne bih se slozio...Svaka sprava kad se jako gurne da izoblicenje, ovde se govori o tesko kompresiranoj muzici gde se skoro svaki kanal na outbordu gurao u crveno, pa zatim na tape mashinama gurao u crveno. I ja redovno snimam u crveno, jer hvala Bogu imam dobar preamp i ne cujem anomalije, jasno mi je sta pricas... E sad, neka izoblicenja prijaju nekim signalima, recimo bas gitaru tesko kompresovanoj muzici cesto layer-uju sa istim signalom bass gitare provucenim kroz neki dist da bi se probijala kroz snimak, a sta je distorzija nego li na srpski prevedeno izoblicenje. Nije mi najjasnije sta hoces da kazes, ali nije dovoljno samo snimiti i ostaviti tako, treba pre svega sloziti frekvencije da to sve zvuci kompaktno (kao sto svi znamo) a nakon toga svako dodaje "zacine" kako hoce. Ovo o cemu ja pricam je efekat distorzija, a ne magicni zvuk, isto kao sto je reverb ili delay efekat. Recimo snimio sam glas, i zelim da krchi, ne zelim da zvuci super zelim da bude low fi kao da je snimljen na nekoj izlizanoj traci, a kako ce vokal da mi skripi i bude izoblicen ako sam ga samo snimio. Mislim da bez veze vodimo ovu raspravu, skini fajl koji sam okacio i poslusaj primere i bice ti jasno o cemu pricam, a ono nije snimljeno lose, nego je smiksano da tako zvuci... |
Quote:
Quote:
Verovatno radis neku elektricnu/tehno i sl. produkciju? Tu ima ogroman problem sa stilom (izrazom) pa se pokusava nadomestiti sa nekim efktima? Quote:
Cuo sam zvuk koji me je podsetio na to sto pricas... Fender 15 w, lampas, jezivo prljav, a hoce i da krci (optimalno). Preslusacu primere. |
Quote:
kompresori se ne koriste SAMO da bi "doterali" glasnocu vokala ili ti instrumenata...to si valjda naucio do sada...ili nisi..? A? |
Quote:
|
Evo nesto sam napikao, primjer nije bas nesto posto je sklepan u par minuta (trebalo bi jos malo s eq sredit)...
https://www.yousendit.com/download/T...QTZwM214dnc9PQ u pitanju je loop iz ezdrummera sa i bez efekata... Tube tech kompresor=) redline preamp =) voxengo tapebus Ako sam te dobro shvatio zelis preprzeni masni signal a da ga distorzija ne pojede? Ak je to otprilike to sto trazis probaj se malo igrat s tim efektima. Mozes probat i voxengo lampthurster, ima zgodnu opciju za dodavanje pozadinskog ?uma... pozz |
Quote:
Produkcija je davno prerasla tocku sto vjernijeg usnimavanja signala i prerasla u kreativni alat.:) |
Quote:
To sto pokusavaju ubaciti u snimak produkcije te vrste je ono sto fali a sto dolazi od coveka (pesme, sviraca i sl.). Verovatno bolja produkcija te vrste ima inteligentnije odabrane semplove i lupove koji uopste ne moraju biti dobro snimljeni. Trebaju imati nesto drugo. Quote:
Quote:
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 07:52 AM. |