Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Matko Sasek - Koolade (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=143)
-   -   Synthovi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33204)

silicon science 16-03-2010 12:17 PM

Re: Synthovi

Hey Koolade pozz
Radio si muziku za Bolesnu Bracu- Lovci na Shubare? :grin::grin: Pa to mi je omiljeni album od sve muzike sa ovih prostora :):)
Ako jesi, mozes li nesto reci o pravljenju albuma, o sintovima koje si koristio itd?

koolade 16-03-2010 12:27 PM

Bratko, aj procitaj ovo sto sam napisao prije tvog posta jos jednom. Vidjet ces da tu nije bilo nikakvih sintova. Samo fasttracker i semplovi. Ali sta bi ja radio? Naso bi neki sample jednog tona npr. nekakvog rhodesa i onda bi ga u sekvenceru ukucao kao akord. Na Carobnoj fruli recimo sam na ono, najjeftiniji multimedija mikrofon (a sjeti se da je to bila i '99-a) usnimio par akorda sa svojom akusticnom gitarom iz djetinjstva, u cool editu na to nabacio wah efekt i kao takvo ubacio u sekvencer. itd... takve su bile kombinacije prije softsintova i prije no sto sam imao ikakav hardver... i Dash i Baby Dooks su radili istu stvar. tad smo svi bili jos na fasttrackeru. naravno bilo je i usnimavanja samplova sa ploca, rezanja istih itd... to je sto se beatova tice, a sto se tice snimanja, to se desilo u Morris Studiju. Sjecam se tada se jos snimalo na adat. Koje su to komplikacije bile. nije bilo editiranja vokala ko danas, nego sta si usnimio usnimio si. ako si htio ispravit neki lajn, to se radilo na punch ih - punch out. e sad si zamisli sta se desava kad punch in - punch out ne uspije....? refren se svaki posebno snimao, jer nije bilo paste copy itd...

DaBear 16-03-2010 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by koolade (Post 274233)
Bratko, aj procitaj ovo sto sam napisao prije tvog posta jos jednom. Vidjet ces da tu nije bilo nikakvih sintova. Samo fasttracker i semplovi. Ali sta bi ja radio? Naso bi neki sample jednog tona npr. nekakvog rhodesa i onda bi ga u sekvenceru ukucao kao akord. Na Carobnoj fruli recimo sam na ono, najjeftiniji multimedija mikrofon (a sjeti se da je to bila i '99-a) usnimio par akorda sa svojom akusticnom gitarom iz djetinjstva, u cool editu na to nabacio wah efekt i kao takvo ubacio u sekvencer. itd... takve su bile kombinacije prije softsintova i prije no sto sam imao ikakav hardver... i Dash i Baby Dooks su radili istu stvar. tad smo svi bili jos na fasttrackeru. naravno bilo je i usnimavanja samplova sa ploca, rezanja istih itd... to je sto se beatova tice, a sto se tice snimanja, to se desilo u Morris Studiju. Sjecam se tada se jos snimalo na adat. Koje su to komplikacije bile. nije bilo editiranja vokala ko danas, nego sta si usnimio usnimio si. ako si htio ispravit neki lajn, to se radilo na punch ih - punch out. e sad si zamisli sta se desava kad punch in - punch out ne uspije....? refren se svaki posebno snimao, jer nije bilo paste copy itd...

Nasi (lenji) ljudi su zaboravili sta se sve da uraditi sa samplerom !!

Ne teba nista drugo ! Sve moze da bude i bubanj i synth i sta vec!!

Masta cini svasta!

I ne treba opaki kompjuter i konvertori da bi pesma ispala ok.

alavuk 16-03-2010 01:41 PM

ja nikad nisam imao sempler ali sam zato imao fast tracker isto lovljenje semplova , pa sam isao po komsiluku da cimam za one decije sintove pa kad semplujes na neku gornju oktavu da bi dobio neki cudan bass tj zvuk , pa neki sint reverse/ping pong loop pa one heksa deci komande f10 i sl... pa ispadne pesma ...

nego kad smo kod fast tracker-a mali offtopic , si uspeo da pohvatas sve one sifre (F10 za tempo ako se secam i sl ...)???? :))

Jan 16-03-2010 01:55 PM

Moj prijatelj Big Boss (koji je uradio puno za Srpski rep, tipa Juice (domaci Juice) prvi album, Marcelo pola prvog albuma, Shorty, Suid i ne znam ko jos sve ne) i dan danas beatove radi u Mad Tracker-u :) I i dan danas ih delje

koolade 16-03-2010 01:56 PM

naravno! cijelog sam ga bio provalio. imo ga u malom prstu. ono prsti samo lete po tastaturi dok upisujes. sad se vise niceg ne sjecam...

rasa01 16-03-2010 07:14 PM

Koolade, ako nije frka, napisi jos neke soft. synth-ove, rhodes, piano itd. koji su se tebi pokazali kvalitetni i koje si koristio...

koolade 16-03-2010 08:56 PM

atmosphere, scarbee vintage keyboard collection(rhodes, wurlitzer, clavinet), vienna orchestral, EW Ra, eW simphonic choires, oddity, vise manje sve od arturie, collosal, hypersonic, korg vintage collection... ma ima ih!! nego, to vise manje svi koriste.

All times are GMT +1. The time now is 11:25 PM.