Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Caskom izedituj pesmu... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33181)

Bockie 13-03-2010 10:16 AM

Re: Caskom izedituj pesmu...

Quote:

Rekao sam da je bolje editingom pojacati i utisati par patrena nego kompresovati.
Ako pod kompresijom podrazumevas "auto gain" onda je to vrlo pogresno.

Kompresor je potpuno drugi efekat i samo manjim delom se koristi kao alat za nivelisanje nivoa.

Quote:

Originally Posted by google http://www.rumski.com/forum/images/r...s/viewpost.gif
Mogu napisati aranzman da sve izlazi i bez eq.To su stare tehnike pisanja, koriste se stotinama godina, nista novo, ni revolucionarno.
Onda nam ne treba ni ozvucenje ni mikrofoni ni odeca ni naocare...
Setamo golishawi,coravi, prinesemo jarca kod pecine ,posle ga pecemo na vatri, ali nam je lepo...

google 13-03-2010 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273900)
Onda nam ne treba ni ozvucenje ni mikrofoni

Treba dobar prostor i dobri muzicari.

Imas mnogo bolje i iskusnije muzicare od na ovom forumu, pa pitaj. Ako slowstar bude raspolozen, mozda kaze nesto oko pisanja aranzmana.

Samo mi se cini da nema kome reci. Postavi temu, ok? Meni se ne gubi vise vremena, boli me hardver, radi/misli sta god hoces. :D

Cisto informacije radi, aranzmani koji su pisani za velike orkestre, pre nekih 350 godina, su par svetlosnih godina daleko od dansnje smesne produkcije. Nije im trebao eq, ni bilo sta drugo. A isti problemi koji se cuju u produkciji postoje i u zivom izvodjenju. I resavani su na drugaciji nacin.

Jedino sto neki misle da produkcija pocinje pre nekih 50- 100 godina. Muzika je starija od kompresora.

Bockie 13-03-2010 12:10 PM

Aranzmani zaista nemaju veze sa ovim.
Utice li aranzman na frekventni opseg el.gitare?! Bubnja?! Violine?!

Moram da napomenem,cisto zbog zrtava ovog threada da je ekvilajzer nastao kao posledica "izjednacavanja" onoga sto oprema (mikrofoni,predpojacala u svom nastanku) nisu mogli da "pokupe" iz prirode. Ne mogu to ni dan danas. NI JEDAN mikrofon,kabl ili preamp na planeti nije linearan onome sto ljudsko uho cuje. To sto ljudi preteruju koriscenju pojedinih produkcionih alata je stvar ljudske prirode.
Dakle i ako ne koristis eq, samim cinom usnimavanja si ga iskoristio,mikrofonima i svom ostalom opremom gde nema ni dva komada istog proizvoda koji "isto" rade, a kamo' li kada su razliciti.

Sluh se takodje prilagodjava i glasnoci slusanja, doduse do izvesne mere,osim sto je to posledica buke a glasno slusanje nije nije dobro za sluh na duze staze...
Zato npr glasno odsvirani bubnjevi koji su u velikoj kompresiji mnogo bolje zvuce na velikoj glasnoci i tada se manje primecuje prevelika kompresija jer je to slicno onome sto sam slusni aparat radi,do izvesne mere, pa uslovno receno zvuci prirodnije (sto cesto prevari one koji rade konstantno pojacanih monitora,pa preteraju).
Ili npr na rok koncertu, posle par minuta vise nije nepodnosljivo glasno, jer se sluh prilagodio,ali zujanje posle koncerta je posledica...itd.

U krajnjem, eq i kompresija su dve stvari koji su okosnica produkcije zadnjih pola veka, pa se ti vracaj i 10000 godina u nazad ako hoces, a poznavanje ovih alata ti ne gine ako mislis da bar malim delom shvatis produkciju.

Poz'

google 13-03-2010 01:03 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 273911)
Aranzmani zaista nemaju veze sa ovim.
Utice li aranzman na frekventni opseg el.gitare?! Bubnja?! Violine?'

Boki, sto si nedokazan? Ako napises pametno, cuce se jasno svi instrumenti koje si nabrojao. To sto sam pisao moze se proveriti prakticno za 10 minuta.

Ja se ne razumem u vasu teoriju ili poimanje zivota i univerzuma. :smile2:Pisem jednostavne, prakticne stvari.
Quote:

Moram da napomenem,cisto zbog zrtava ovog threada

Rekao sam juniorima da ne citaju moje postove, vec da napice milion kanala u projekat i na svaki po gomilu efekata od kojih svaki daje po nesto svoje :jupi:, zar se ne secas?

Evo, ponovo apelujem na sve, da se striktno drzite preporuka duhovne bezbednosti. Dakle, nemojte upadati u moje jeriticke zamke. Mozete otici u produkcijski pakao. :D

Quote:

Dakle i ako ne koristis eq, samim cinom usnimavanja si ga iskoristio,mikrofonima i svom ostalom opremom gde nema ni dva komada istog proizvoda koji "isto" rade, a kamo' li kada su razliciti.

Ja koristim eq i kompresor prilikom usnimavanja. To je nesto drugo u odnosu na ovo sto sam pisao.

Quote:

U krajnjem, eq i kompresija su dve stvari koji su okosnica produkcije zadnjih pola veka, pa se ti vracaj i 10000 godina u nazad ako hoces, a poznavanje ovih alata ti ne gine ako mislis da bar malim delom shvatis produkciju.

Kada ih dobro upoznas, shvatis da je produkcija mnogo starija od 50 godina i da se treba raditi prvo na pesmi, pa na harmoniji, pa orkestraciji, pa na aranzmanu, pa na izvodjenju.

Kada sve bude ok. snimis korektno i svira fino, sav miks moze da se radi- a i ne mora.

Boki, drugarski savet, ako zelis da se bavis produkcijom, ne gine ti poznavanje pisanja muzike, harmonije, orkestracije, aranzmana... Ako se samo oslonis na eq i komp. mozes se slikati sa svojom produkcijom.

Google je rekao. Haug.

Bockie 13-03-2010 09:11 PM

Eh...

poz'

diviner 14-03-2010 01:42 PM

gugl, meni je zaista zao, ali mjesas babe i zabe i vecinu sto pises i nema mnogo smisla.

google 14-03-2010 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 274013)
gugl, meni je zaista zao, ali mjesas babe i zabe i vecinu sto pises i nema mnogo smisla.

Trebas napisati to ne stoji (pa citiras sta konkretno) jer (pa navedes argument).

Meni je svejedno sta ti mislis o tome, lepo sam rekao da ne citate moje postove, vec da napicite 100 kanala u projekat, i na svaki po par efekta, od kojih svaki daje po nesto svoje. :D

Pitaj Slobu oko aranzmana, ukoliko nije batalio ovaj forum.

Muzika je starija od kompresora, ja sam mislio da to zna svako. Svi problemi u miksu postoje i u zivom izvodjenju, i moras ih resiti drugacije. Napisao sam kako se to moze uraditi, to je sve... Ako ti se ne citaju moji postovi, stavi me na ignore listu.

SumAnuT 14-03-2010 04:32 PM

To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser :)

silicon science 14-03-2010 04:41 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274032)
To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser :)

Dirigent u stvari diriguje ovima u reziji, a ne muzikantima i to je popularna tehnika "edit on the fly". Leva ruka volume i eq, desna compresor (zajedno sa treshholdom i envelopom...:wink::rotfl::rotfl::rotfl:

google 14-03-2010 04:47 PM

silicon science, postoji jos muzike, osim crnca koji nesto trtlja.:D On u stvari ne repuje, vec daje instrukcije neiskusnom ton majstoru, pa se sit upljuje dok ovaj ne smiksa to malo jada sto ga prati.

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274032)
To sam ja skapirao jednom kad sam gledao koncert, dirigent je u stvari ekvilajzer, kompresor i mikser

Dirigent radi ono sto mi radimo sa automatizacijom i kompresijom. A umesto eq imas pauze i orkestraciju.

Svaki instrument svira u svom registru. Umesto da imas tri instrumenta koji sviraju u i istom registru i guse se, pa im das svakom razlicit eq da bi se culo malo bolje... Ili ne sviraju istovrenemo ili ne sviraju dugo istovremeno. To su sve jednostavne i prakticne stvari, treba jos imati pesmu i talenat...:ups: Pa ce zvucati.

Sa eq kopom i sl. ti mozes nekako smiksati lose napisanu pesmu da bude podnosljivo. A ako je dobro napisano nema potrebe da se miksa. Volumen, panorama. Dosta. Sto manje efekata, zvucace bolje.

A ako imas makar sta, onda mora ici gomila efekata da bi maskirao sve sto ne valja. Ako je sve ok, nema potrebe bilo sta maskirati. Imas gomilu jazz sa cudnim panoramama 1. glas u centru, bubanj i bas levo, klavir desno i sl. sto nikad nisam razumeo, da zvuce fenomenalno, a snimani su pre 30-40 godina. Ima i dobrih mono snimaka, ili samo sa dva mikrofona... Postoji jos nesto osim crnca koji nesto trtlja.:D

All times are GMT +1. The time now is 07:41 AM.