Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   Usporedba mikseva prije i poslije masteringa (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32444)

gregor z 19-01-2010 08:54 PM

Re: Usporedba mikseva prije i poslije masteringa

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 269578)
Rule No.1 - NIKADA NE SLATI / PUSTATI / OSTAVLJATI demo mikseve, radne mikseve, rough verzije itd NIKOME (clanovi banda, A&R people, disko kuca)

U 99% slucajeva, oni se naviknu na nedovrseni miks i posle prave probleme!

to se valjda zna....?? ne?

Hehe...ja to znam veoma dobro....i uvijek kompliciram oko toga.....

Ali nekad nemam 100% kontrolu.....ili nije moja stvar da se brinem o tome....

Ali to je jedno najbitnijih pravila u biznisu....:D

Eomsy 04-03-2010 10:49 AM

Ahoj, ljudi :D!

Volio bih da mi iskomentirate moje "amaterske" mastering sposobnosti, odnosno ako nešto ne valja ili kakav savjet bi dobro došao. Remixirao sam od E-Base & Paul Wish feat. Maria - Move on me ... original video spot @:
http://www.youtube.com/watch?v=U8MvJVZv_6Q

Znači:, moja ideja, aranžman, mix i jel'te mastering. Pošto ne smatram sebe nekim znalcem ovog polja, volio bih čiti vaša mišljenja.

Proces je bio sljedeći:
1.Har-Bal eq : sitne preinake + hi-pass, low pass ... air od 9% (to je kao neki mastering reverb u samom softwareu, za one koji nisu upoznati sa njime).
2.Waves Lin MB (addaptive electro mastering preset sa potrebnim tweekovima)
3.Waves L3 Ultramaximizer (coussy and warm algoritam)
4.R'n'D Ditailer (samo opcija ditail u srednjim i visokim frekvama, bez dodatnog limitiranja!!!)
5.bit deapth u 16 bit

Ovo je samo sample, jel nisam baš upoznat sa pravnim zavrzlamama, pa da nebi došlo do istih ...

http://rapidshare.com/files/35876709...umski.zip.html

gregor z 05-03-2010 02:21 PM

Hej!

Kod mene ni mix ne master nemaju dovoljno low enda.....

Kick osobito nema nikakve energije ispod nekih 50Hz .....isto va?i za bas....

Kao da bi stavio neki HPF na cijeli miks....

Stereo je o.k.,

Pozdrav,

G

Eomsy 05-03-2010 03:37 PM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 273254)
Hej!

Kod mene ni mix ne master nemaju dovoljno low enda.....

Kick osobito nema nikakve energije ispod nekih 50Hz .....isto va?i za bas....

Kao da bi stavio neki HPF na cijeli miks....

Stereo je o.k.,

Pozdrav,

G

Ok, hvala na odgovoru!

Da li smatra? da bi taj problem mogao rije?iti u Har-Balu, odnosno sa mastering EQ-om ili da se vratim na mix? Ja se uvijek pribojavam tog low enda, bojim se da ne ubija, a po?to nemam prilike poslu?ati na BIG sistemu, oslanjam se na slu?ke (sennheiser HD 280 pro) koje jo? nisam dovoljno naučio kako "sviraju", pa je stoga svako mi?ljenje dobrodo?lo ....

Jo? jednom, hvala puno ... V

P.S. Jo? jedno pitanje. Pri overall limiting, na je jednom dijelu gdje se čuje samo gitara i bass (koji se filtrirano podi?e), se čuje distorzija na određenim segmentima. Kako nisam upoznat kojom metodom bi to rije?io u samom mixu (probao sam sa rezanjem svakakvih freqva, ali bi pri tom izgubio boju sounda koju ?elim), pristupio sam iZotope-ovom RX Advance softwareu, i taj dio rije?io de-cliperom. Da li je takva metoda prihvatljiva u masteringu ili bi trebao to rije?avati u mixu (ako u njem, molim savjet) :confused: ... Rezultat mi je sasvim zadovoljavajući, distorzija (ili ko da clipa) se vi?e ne čuju, a dB rms ostao isti ...

gregor z 05-03-2010 03:56 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Ok, hvala na odgovoru!
Nema problema....zato smo tu....

Quote:

Da li smatra? da bi taj problem mogao rije?iti u Har-Balu, odnosno sa mastering EQ-om ili da se vratim na mix? Ja se uvijek pribojavam tog low enda, bojim se da ne ubija, a po?to nemam prilike poslu?ati na BIG sistemu, oslanjam se na slu?ke (sennheiser HD 280 pro) koje jo? nisam dovoljno naučio kako "sviraju", pa je stoga svako mi?ljenje dobrodo?lo ....
To mora? srediti u miksu.....poku?aj staviti jo? jedan sub kick ispod oviog kojeg ima?....ili uporijebi HiPass filter sa resonance kontrolom i poku?aj sa time rije?it problem....pogledaj sliku....

Quote:

P.S. Jo? jedno pitanje. Pri overall limiting, na je jednom dijelu gdje se čuje samo gitara i bass (koji se filtrirano podi?e), se čuje distorzija na određenim segmentima. Kako nisam upoznat kojom metodom bi to rije?io u samom mixu (probao sam sa rezanjem svakakvih freqva, ali bi pri tom izgubio boju sounda koju ?elim), pristupio sam iZotope-ovom RX Advance softwareu, i taj dio rije?io de-cliperom. Da li je takva metoda prihvatljiva u masteringu ili bi trebao to rije?avati u mixu (ako u njem, molim savjet) :confused: ... Rezultat mi je sasvim zadovoljavajući, distorzija (ili ko da clipa) se vi?e ne čuju, a dB rms ostao isti ..
Primjetio sam taj clipping.....problem se pojavi kad hoče? dignuti visoke i onda ta distorzija mo?e ru?no izači....rije?i to u miksu...inače neki stilovi muzike trebaju malo distorzije i clippinga da zvuče kako treba...:D

Bitno je da ?to vi?e problem rije?i? na solo trakama - eq, compression, stereo image, reverb i limiting...tako da na kraju radi? sam neko lagano peglanje i korekcije.....

Eomsy 05-03-2010 04:40 PM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 273268)
To mora? srediti u miksu.....poku?aj staviti jo? jedan sub kick ispod oviog kojeg ima?....ili uporijebi HiPass filter sa resonance kontrolom i poku?aj sa time rije?it problem....pogledaj sliku.........

Do jaja. Hvala, poku?at ću ba? te savjete ...

Quote:

...inače neki stilovi muzike trebaju malo distorzije i clippinga da zvuče kako treba...:D

Jel ovakav tip muzike jedan od tih :confused::D

Quote:

Bitno je da ?to vi?e problem rije?i? na solo trakama - eq, compression, stereo image, reverb i limiting...tako da na kraju radi? sam neko lagano peglanje i korekcije.....

Tak sam si nekak i mislil :(, natrag na posao !!!

gregor z 05-03-2010 04:58 PM

Quote:

Jel ovakav tip muzike jedan od tih :confused::D
Absolutno!

I bitno je da saturaciju/distorziju/clipping dozira? po trakama, a ne na masteru....iako i na msteru funkcionira ako je korektno napravljeno.....

Pozdrav,

G

Eomsy 05-03-2010 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 273274)
Absolutno!

I bitno je da saturaciju/distorziju/clipping dozira? po trakama, a ne na masteru....iako i na msteru funkcionira ako je korektno napravljeno.....

Mo?da zvučim dosado, al' dal' je u mom masteru to "dobro" dozirano ili smatra? da jo? treba poraditi na trakama, odnosno group busevima (mo?e se i preko njih, zar ne?).

gregor z 05-03-2010 06:35 PM

Pa te?ko je to reči......nije to toliki problem koliki je manjko "puncha" na low basu.

Uradi novu verziju.....okači je na rumski pa čemo opet slu?ati.....

Pozdrav,

Gregor

Eomsy 05-03-2010 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 273284)
Pa te?ko je to reči......nije to toliki problem koliki je manjko "puncha" na low basu.

Uradi novu verziju.....okači je na rumski pa čemo opet slu?ati.....

Pozdrav,

Gregor

Oki-doki! :D

All times are GMT +1. The time now is 02:31 PM.