![]() |
Re: Gde je granica neukusa u tekstovima pesama?
Ma ne sumnjam ja da vi znate da napravite razliku izmedju muzike i pesama, ali napravite razliku imedju lo?e i dobre muzike i lo?e i dobre pesme ali ne u muzičkom smislu već u kulturolo?kom. Pa ovde je dosta sjajnih muzičara, odlično znate ?ta je dobro a ?ta lo?e. Odlično znate i ?ta je vulgarno. Odlično znate i ?ta je ispravno a ?ta ne. Za?o tako i ne delate?
|
Quote:
pre svega nisam uvređen ?to Vam se pesma ne sviđa ili ?to Vam smetaju određeni njeni elementi, već uglavnom komuniciram sa ljudima koje stvari koje ste Vi poentirali uzimaju kao op?ta mesta pa mi je Va?a reakcija na to delovala izve?tačeno autoritativna, onako kako čak ne vidim da je moguće reagovati na takve stvari u dana?nje vreme. uz to, imao sam dve neeksplicirane pretpostavke da ovaj forum listom posećuju ljudi mlađeg doba i da njima, po pravilu, stvari koju su Vama zasmetale na nivou jezika nisu problem. dakle, ovo ?to sam pobrojao je izazvalo moju netolerantnu reakciju i za to Vam se iskreno izvinjavam jer zaista nisam imao nameru da Vas uvredim. dalje, ?to se tiče upotrebe prostih/vulgarnih/ru?nih reči, iskaza i sl. u umetnosti (u pesni?tvu/tekstovima pesama, knji?evnosti, filmu, stripu...) ne ?elim da koristim prečice koje ljudi obično koriste u ovakvim raspravama pa navode određene umetnike koji su koristili, da nazovem kratko, "opscene" elemente u svojim delima a čije je delo svekoliki umetnički svet i pored toga kanonizovao (čarls bukovski pre svih) ili da se pozivam na razvoj dru?tva i civilizacije, učitavajući mu vrednost, i da ga interpretiram kao progresivnu emancipaciju pojedinca i postepen dolazak do većeg udela naj?irih slojeva ljudi u proizvodnji kulture, da insistiram na obesmi?ljavanju i svrgavanju vekovima dominantne ideje elitne kulture, na "davanju reči" popularnoj kulturi i, načelno, oslobađanju kulturnog i umetničkog prostora za pluralizam izraza a posebno za one izraze koji dolaze sa tradicionalnih dru?tvenih margina. ?elja mi je da Vam napi?em kako se ja osećam u vezi s kori?ćenjem takvih reči u umetnosti i za?to ja mislim da je to vredno. naravno, u tome će sigurno odjeknuti i ne?to od ovih "ideolo?kih" teza koje ne ?elim da razvijam eksplicitno ali ja ne mogu u ovom trenutku da pobegnem od ovoga ?to jesam - mogu samo maksimalno da se potrudim da Vam objasnim za?to za mene takav način izra?avanja u umetničkom delu nije lo? (čak bih mogao da tvrdim i da je dobar) i da Vas saslu?am i promislim o Va?im argumentima protiv, iako nisam ba? potpuno siguran da rasprave između ljudi koji se vode različitim vrednosnim sistemima mogu biti okončane racionalnom argumentacijom. ?to se tiče mog shvatanja kako ove konkretne pesme tako i pesama i literature i filmova koji su, od jednog momenta 20. veka, počeli da se sve če?će globalno pojavljuju u kulturnom ?ivotu, mislim da tu nema ničeg lo?eg jer verujem da kori?ćenje "opscenih" elemenata u stvaranju određenog umetničkog dela ima svoje opravdanje u unutra?njoj logici umetničkog dela. da pojasnim - čini mi se da umetnik koji poku?ava da na nekom najsvakodnevnijem nivou ispostavi celovito delo koje, kao umetničko delo, ima svoju komunikativnu stranu, ne sme da radi protiv tog dela i mora njegov sadr?aj da uskladi sa formom. naravno da je u ovoj konkretnoj pesmi sadr?aj mogao biti iskazan i jezikom viktorijanske engleske i jezikom građanske srbije između 1. i 2. svetskog rata i nekim stručnim (npr. medicinskim) jezikom, čak se to relativno često i radi u umetnosti da bi se napravila napetost između načina izricanja i sadr?aja i da bi se po običaju dobio neki komičan efekat, ali moja poenta je da sve te mogućnosti, u određenom smislu, postoje tek kao sekundarne u odnosu na onaj izraz u kome je sadr?aju data forma koja najvi?e odgovara mestu, vremenu i krugu ljudi koji su omogućili umetniku da uop?te osmisli taj sadr?aj. dakle te i takve reči imaju svoju vrednost ako se tra?i unutra?nja koherentnost dela koje se bavi sadr?ajem koji se prepoznaje kao direktno vezan za određeno mesto, vreme i dru?tvo. prostije rečeno - umetničko delo koje je vezano za neki prostornovremenski i dru?tveno određen deo ?ivota u trajanju ove planete, po mom mi?ljenju, kao svoju primarnu opciju u postizanju unutra?nje koherentnosti ima opciju da svoj sadr?aj uobliči jezikom tog segmenta dru?tva, prostora i vremena za koji je vezano. u ovoj konkretnoj pesmi upotreba tih skarednih, opscenih reči nije sama sebi svrha, niti je tu da bi doprinela eventualnoj "?okantnosti" same pesme za ljude Va?eg kova, već je pre svega tu da bi samo delo postiglo koherentnost i da bi moglo na najneposredniji način da komunicira i, u skladu sa čak određenim dramskim potencijalom koji poseduje, izazove katarzu kod slu?aoca, za?to da ne? ovo su neke osnovne odrednice mog stava mada mogu i da produbim... |
ostao sam Vam du?an poruku pesme iako umetnička dela ne moraju imati "poruku" u bilo kom klasičnom smislu tog pojma.
poruka pesme je ispostavljanje jednog stanja, u jednom dru?tvu, posredstvom određenog pojma/fenomena/urbanog mita (koji pripada datom dru?tveno-istorijskom kontekstu) na osnovu čijeg se postojanja i nestajanja mogu i?čitati određene ?ire dru?tvene promene. ispostavljeno u obliku pesme od 4 minuta i 17 sekundi, sa značajnim stepenom celovitosti i zaokru?enosti radnje i dovoljno ekspliciranim i razvijenim dramskim odnosima unutar tog dramskog zbivanja, ovo delo mo?e da proizvede katartičko dejstvo kod svog konzumenta, da mu na neki način pru?i sublimiran i uvrnut zagled o tome "ko smo, odakle dolazimo, kuda idemo". u neku ruku, ova pesma se mo?e interpretirati i tako da odgovara Va?em vrednosnom sistemu, da se posmatra kao određena vrsta potvrde Va?ih načela. da dodam - verovatno niste primetili ali u drugoj strofi pesme je čak namerno izbegnuta upotreba jedne "opscene" reči ("maltene zaboravi? i sam da ga...") tako da i na osnovu toga mo?ete da budete sigurni u to da se ru?ne reči u ovoj pesmi javljaju tek u meri u kojoj je neophodno da ona bude koherentna kao umetničko delo koje korespondira sa određenim mestom, vremenom i dru?tvom. |
|
^npr. (čuvena rasprava)
|
Quote:
zasto onda bilo ko od nas kad mu neko psuje majku ne kaze to isto? pa neku reakciju to budi u tebi, bezobzira sto su to "samo" reci pa mi svi prvi procenjujemo ljude kao sagovornike preko njihovog izrazavanja i svako sebi bira onoga ko mu negde odgovara..isto i sa muzikom/pesmom - neka procena se vrsi opet se vracam na prethodnu stvar koju rekoh - promena ljudi, promena realnosti u svakom domenu u ovoj raspravi dva extrema - "moze sve" i "treba zabranjivati" po meni - ni jedno od ta dva nije neko resenje.. |
Licno misljenje koje postujem, s tim sto je istorija ljudske civilizacije pokazala kako "treba zabranjivati" mnogo cesce vodi u tiraniju, no sto "moze sve" vodi u anarhiju.....
...ah da, evo jos jednog primera Everlast , da vidis da te donekle i razumem: http://www.recombinantrecords.net/do...-to-Death.html |
Quote:
Sta reci, filozofsko pitanje civilizacije odvajkada...jednog dana cemo i to resiti:) Quote:
|
Quote:
Samo jedna opaska na tvoj post - "mo?e sve" ne vodi u anarhiju nego u letargiju. Zabrane vode u kreativnost. Pozdrav, Vasa |
:rotfl:...to uticaj poslednjeg linka progovara iz tebe.
Veliki pozdrav!!!!! |
All times are GMT +1. The time now is 08:50 PM. |