Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pravna Pitanja (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=120)
-   -   kori?ćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29514)

zmaj 25-09-2009 07:47 PM

Re: korišćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

Ljudi, da se ne lazemo, para u muzici, tacnije OD muzike ima i uvek je bilo... i uvek ce biti, samo je danas, sto bi ekonomisti rekli, alokacija, preraspodela tog novca totalno drugacija...

Racunica je vrlo jednostavna, da bi u "drevno" doba nastala pesma i bila plasirana na trziste, u njen nastanak je bilo ukljuceno npr. 80 ljudi, od toga je muzicki lanac cinilo mozda 50 ljudi (od flautiste i mastering aranzera, preko onoga ko je raspisivao partiture i lemio kablove do gudackog orkestra- dakle muzicari u bilo kom agregatnom stanju) a ostalih trideset su bili od kafe kuvarice u studiju, do sekretarice u izdavackoj kuci, preko menadzera i stamparije koja je stampala ploce... sto znaci da je 50 muzicara zaradilo na toj ploci i preraspodela od npr. 1000 000 dolara je izgledala drugacije...
Danas je od tih 80 ljudi, mozda samo 7-8 su muzicari (jer mali nigga cuka beatove sam na svom kompu, eventualno mixadzija, mastering i par instrumenata) a ostale 70-72 zarade ode na menadzere, sminkere, frizere, hromirane felne, spotove, D&G kaiseve i kojekakve ludorije koje ti se mogu jer imas realni visak para...
e sad poenta, ima para samo vise koristi danas od toga imaju BMW, Mercedes, Apple, i kojekakvi menadzeri, frizeri i sminkeri a najmanje od muzike ostaje u muzici... i neka neko kaze posle kako je digitalija bolja od analogije!:D

LACKY 25-09-2009 10:19 PM

Re: kori?ćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 257042)
Pa to ti je kad svi misle da ce im brzi kompjuter i nova audio karta od ?300 pomoci da prave / pisu / produciraju novu muziku...

Ja zato i dalje teram (jedan) Pro Tools sa MacG4 400MHz !!! OS9.1 !!!

E da, bas onaj HD teras na OS9!

DaBear 25-09-2009 11:07 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 257086)
E da, bas onaj HD teras na OS9!

reko sam "jedan" od sistema...stari TDM MIX (sa 6 DSP kartica i 4 x 888/24)..ima stotine plugova i zao mi da ga prodam za smesne pare - a radi odlicno..(sa G4 400MHz)

na HD trenutno teram sliku i (mnogo) audija za TV seriju...

LACKY 26-09-2009 01:04 AM

Jesi poceo da koristis onaj kredenac, sto si onomad pazario?

DaBear 27-09-2009 01:19 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY (Post 257099)
Jesi poceo da koristis onaj kredenac, sto si onomad pazario?

upalio ga dva-triput...ukakio se kako zvuci...i od tad nisam imao vremena da se igram jer sam bizzi..:ups::cry::ups::cry:

i? pile preko ?ile! 12-11-2009 04:29 PM

da napi?em i kako se stvar zavr?ila, mo?da nekog interesuje ili mu mo?e pomoći kao iskustvo.

sročili smo i poslali mejl "ozbiljnog" tona (mada amaterski) na adrese pomenute italijanske firme u kome nismo pretili tu?bom, ali smo "skrenuli pa?nju" da po CC licenci pod kojom je, na?a muzika nije slobodna za komercijalnu upotrebu, te da ili uklone reklamne spotove ili nas kontaktiraju kako bismo se dogovorili oko cene.

Nikad nam nisu odgovorili mejlom ili nas lično na drugi način kontaktirali, ali su nam u okviru tog nekog sajta na kome su verovatno i na?li na?u muziku (jamendo) na?li opciju da formalno ponude neke pare za neekskluzivno kori?ćenje te i jo? jedne pesme u trajanju od godinu dana. Mi smo na to pristali i sada imamo polovinu od tih para (druga je oti?la jamendu) na nekom virtuelnom računu jamenda.

Pitanje da li ćemo tim parama ikada moći da pristupimo, s obirom na neke tehničke probleme, paypal itd, ali to je manje bitno za ovu temu.

Hvala jo? jednom svima koji su pomogli savetima.

awacs 12-11-2009 04:44 PM

Quote:

Originally Posted by iš pile preko žile! (Post 262150)
Pitanje da li ćemo tim parama ikada moći da pristupimo, s obirom na neke tehničke probleme, paypal itd, ali to je manje bitno za ovu temu.

Hm, pa to je zapravo najbitinije za ovu temu :confused: Zašto ste se onda uopšte cimali i sklapali "ozbiljno" pismo? Samo da ne biste ispali "veverice" :confused:? A ustvari ste baš ispali veverice :-(

Pozdrav,

Vasa

zmaj 12-11-2009 06:50 PM

Re: korišćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

Pa ne vidim zasto su ispali veverice... :confused: Koliko sam razumeo pare su im uplacenje, a oni nisu zbog tehnickih problema u mogucnosti da ih podignu...

p.s. Hvala na podeljenom iskustvu:wink:

awacs 12-11-2009 07:43 PM

Quote:

Originally Posted by zmaj (Post 262162)
pare su im uplacenje, a oni nisu zbog tehnickih problema u mogucnosti da ih podignu...

Veverica je onaj ko o takvim "tehničkim" stvarima ne misli onog momenta kada pritisne dugme UPLOAD.

Pozdrav,

Vasa

DaBear 12-11-2009 07:48 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 262166)
Veverica je onaj ko o takvim "tehničkim" stvarima ne misli onog momenta kada pritisne dugme UPLOAD.

Pozdrav,

Vasa

Ne veverice...- MRMOTI !!!

Salu na stranu....sve sto vam treba je racun u stranoj banci i da ga registrujete na PayPal...jel moze Slovenija mozda?
Mislim ne znam o kojoj kinti se radi i dali vredi smarati se za to...

All times are GMT +1. The time now is 12:28 PM.