![]() |
Re: Obrada vokala
Quote:
zaboravili ste da je Denyken na tips&tricks napisao jako dobar text o razumjevanju rada kompresora... http://www.rumski.com/index.php?cate...04_articleid=2 ja bih preporucio i sljedeci link: http://www.independentrecording.net/...comp/index.htm |
Nismo zaboravili na Denykena, ja sam okacio njegov link :) :)
Btw.. Odlican ti je ovaj drugi link :)) |
Quote:
|
ovo ?to si napisao za reglere se odnosi isključivo ako ti je kompresor na nekoj grupi koja je posle reglera u routingu. To ne va?i ako je kompresor na insertu samog kanala čiji je regler.
|
..ili na insertu koji je posle reglera na kanalu.. [i7 i i8 u nuendu]
|
Aj kad smo kod ove price... Da li ste probali da npr u nekoj onako - modernijoj muzici gde ima neki ala TR909 kick, probate da vokal kompresujete sidechainom koga vozi TR909 ? Da napravite neki ritmicki trip sa release? Meni to zvuci dobro, ali ne znam - zanima me vase misljenje. Imam utisak da se u 90% npr dance muzike (uglavnom strane) cuje efekat toga da kick kompresuje vecinu nekih leadova i sl... Da li je to efekat prejake noge pa sve kroz neki radijski kompresor, ili su stvarno tako hteli autori ? (uglavnom takvu muziku slusam kroz winamp streaming)
|
ja sam pre sklon da poverujem da je u pitanju neki sjeb u lancu prenosa, nego što se to u samom mixu tako čuje. Drugo, dosta česta i u dance a bogami i u metal muzici, se aranžmani i programinzi (kao i git riffovi) i komponuju tako da ritmički ne poklapaju preko kicka i sner-a. Ili da sviraju neki mrtvi unis, koji totalno akcentuje riff
|
Ne znam, majku mu, sad sam gledao ovaj klip sa Robert Babitczem koji govori o masteringu. Ne mogu da ne primetim taj efekat - cak i ne zvuci da je tako originalno radjeno/programirano. Kao da je to taj njegov zvuk, mada nista ne kaze o sidechain kompresiji...?
Npr klasicni dance - noga pa bas, pa noga pa bas... to je ok, tako je programiran ritam, ali ovde se cuje da se sve nekako duckuje... http://www.eclectro.nl/2008-03-22-ro...over-mastering |
ma da...kompresori pumpaju sve vreme...
ima i malo neke kompresije koja se kamara prilikom konverzije, kao i prilikom emitovanja na raznim web radio stanicama itd... ali da ima pumpanja - ima! to je "sound of now"...ali potrajao je vec malo duze.:D |
Quote:
Ja licno stavljam sidechain kompresiju na sve i svasta, obican kompresor na kick, a ponekad na snerove, hetove, i multiband na neki synth koji zelim da nastelujem kako valja. Limiter da ne spominjem :) Njega koristim za sidechaining. Bez svega toga, kako bi Englezi (koji treba da se sad vade protiv Slovenaca da bi prosli u osminu finala :D) rekli mellow and flat track. Btw, najbolja recenica u celom snimku je ona gde kaze da prolaze sjajno masterizovane pesme bolje nego muzicki brilijantne sa slabim masteringom, sto je 100% tacna konstatacija. |
All times are GMT +1. The time now is 02:30 AM. |