Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Rode NT5 ili... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25697)

Rasta 19-02-2009 02:44 PM

Re: Rode NT5 ili...

Quote:

Originally Posted by brle (Post 235469)
Velicina membrane stvarno nema veze sa niskim frekvencijama koje ti trebaju za levu ruku harmonike: pravi omnidirectional mikrofoni idu linearno do 20Hz i nize. Moj savet ti je da snimas harmoniku uvek sa 2 ista (matched pair) mikrofona i to sa malom membranom: npr. Rode NT5, jos bolje NT55 (dobijes dodatne kapsule sto je vrlo prakticno), Beyer MC930 (odlican "nemacki" kvalitet za te pare), oktava i sl.
Inace ja snimam cesto klasicnu harmoniku sa parom Sennheisera MKH40 (video sam nedavno da ih koristi i Richard Galliano na koncertima sa bendom) vrlo sam zadovoljan i nisam primetio nesto da se basovi "dave" makar su sa malom membranom :wink:.
Pozdrav!

Sa NT5 ima jedan problem. Nema matched paira. Pod matched pair dobijes dva mikrofona sa sukcesivnim serijskim brojevima.

Inace nitko ne spominje ovdje Oktave. Oktava ima citav dijapazon kapsula baziranih na MK012 za dobar budget. Ima i drugih dobrih i jeftinih mikrofona. Mozda ne bi bilo lose, ako netko zna jezik, virnuti tamo na neki forum, pa vidjeti sto Rusi kazu za Oktave i klasicnu harmoniku. Imam MK012 rucno odabrani stereo par i skoro u 80% slucajeva mi funkcioniraju bolje od NT5, a ponekad me bas oduseve, kao na klasicnoj akusticnoj gitari. Inace harmoniku snimam sa AKG 414 ali cesto, ako snimam samo desnu ruku uzimam Oktavu i znaju ispasti vrhunske snimke.

akordeonista 19-02-2009 03:06 PM

Kako snimas sa C414, samo jednim ili imas dva uparena mikrofona? Kakvo ti je misljenje u vezi njega? Trenutno skupljam pare za neki mikrofon koji bi mogao da mi koristi i za druge stvari osim harmonike (vokali, violine, klarinet, sax...). Tu sam na umu imao pre svega Rode K2 ali sam bio veoma zainteresovan i za C414 (mogu da se nadju po vrlo slicnoj ceni, 450-480 eura) a onda su mi ga ljudi uglavnom "izljagali", bar kada je rec o novom mikrofonu.

brle 19-02-2009 05:30 PM

Quote:

Originally Posted by Rasta (Post 235710)
Sa NT5 ima jedan problem. Nema matched paira. Pod matched pair dobijes dva mikrofona sa sukcesivnim serijskim brojevima.

...itekako ih ima:
http://www.thomann.de/gb/rode_nt_5.htm

Quote:

Originally Posted by Rasta (Post 235710)
Inace nitko ne spominje ovdje Oktave. Oktava ima citav dijapazon kapsula baziranih na MK012 za dobar budget.

... pa pomenuo sam ih :confused:
Oktava MK012 MSP6 je odlican set mikrofona za svaku priliku (pa i za harmoniku). Po mom misljenju imaju nesto tamniju boju i sa nekim dobrim predpojacalom daju izvrsne rezultate. Negativno iskustvo sam imao samo sa njihovim originalnim drzacima koji su prilicno neupotrebljivi.

Sasa

brle 19-02-2009 05:58 PM

Quote:

Originally Posted by akordeonista (Post 235712)
Kako snimas sa C414, samo jednim ili imas dva uparena mikrofona? Kakvo ti je misljenje u vezi njega? Trenutno skupljam pare za neki mikrofon koji bi mogao da mi koristi i za druge stvari osim harmonike (vokali, violine, klarinet, sax...). Tu sam na umu imao pre svega Rode K2 ali sam bio veoma zainteresovan i za C414 (mogu da se nadju po vrlo slicnoj ceni, 450-480 eura) a onda su mi ga ljudi uglavnom "izljagali", bar kada je rec o novom mikrofonu.

Akg c414 se i koristi svuda u svetu studija upravo u te svrhe - kao univerzalac (iako retko na vokalu). Ako mozes da ga nadjes za te pare u dobrom stanju, neces pogresiti.
Alternatina njemu je po mom misljenju svakako Audio Technica AT4050 koji se takodje koristi u iste svrhe kao i AKG i nesto je jevtiniji (u Americi cak dosta) i nije toliko poznat svuda.

Sasa

Rasta 19-02-2009 07:47 PM

Quote:

Originally Posted by brle (Post 235725)

Nismo se dobro razumjeli. Rode ti pod imenom "Matched Pair" proda dva mikrofona proizvedena jedan za drugim, bez ikakvog usporedjivanja, u istom lijepom crnom plasticnom koferu. To imam, oni nisu ni po cemu "Matched", osim po tome sto imaju dva serijska broja za redom.

Da bi se stereo slika bila vjerna i prirodna potrebna su dva mikrofona sa vrlo slicnom frekvencijskom karakteristikom.U AKG-u i Oktavi inzenjeri ispituju svaku kapsulu i rucno uparuju najslicnije, buduci da svaka proizvedena kapsula ima razlicitu karakteristiku. Ona karakteristika koja se objavi na webu je ustvari prosjek ili zeljena karakteristika. Tako rucno odabrani stereo par u AKG-u i Oktavi masno naplacuju, cak do 20% vrijednosti mikrofona i obavezno dobijes frequency plot, a kod Oktave i rucni potpis nadzornog inzenjera. U Thomanu ti za Rode "Matched Pair" jos daju popust na kolicinu od 5? po mikrofonu.

Rasta 19-02-2009 08:32 PM

Quote:

Originally Posted by akordeonista (Post 235712)

Imam dva uparena. Ali nije to toliko bitno za karakter, vec za vjernu stereo sliku. Cesto lijevu ruku snimam s Neumannom U87, a desnu s Oktavom, ovisno o situaciji, vrsti harmonike. Uskoro cu snimati harmonikaski orkestar pa cu upregnuti sve mikrofone. Ostalo sve potpisujem sta za njega kaze Brle. Jedini je problem sta postoji jako puno verzija tog mikrofona, pa te verzije razlicito zvuce.

brle 19-02-2009 10:37 PM

Quote:

Originally Posted by Rasta (Post 235740)
Uskoro cu snimati harmonikaski orkestar pa cu upregnuti sve mikrofone.

Super, jel orkestar OKUD-a sa Buzletom? koncert ili studijsko snimanje?

Quote:

Originally Posted by Rasta (Post 235738)
Rode ti pod imenom "Matched Pair" proda dva mikrofona proizvedena jedan za drugim, bez ikakvog usporedjivanja, u istom lijepom crnom plasticnom koferu. To imam, oni nisu ni po cemu "Matched", osim po tome sto imaju dva serijska broja za redom.

... ako bi posumjao da su veoma razliciti, ja bi im to lepo vratio nazad. Ne bi inace ni Rusima vjerovao puno zbog jednog potpisa inzenjera (iako par koji sam narucio od Oktave bio prilicno savrsen "match") - oni to isto prave masovno, na traci.
Kod tih "masovnih" firmi covek mora da ima zdravu dozu podozrenja kad kupuje i treba detaljno isprobavati.
Nasuprot tome imao sam priliku da isprobam 2 para Sennheiserovih MKH mikorofona, razmak izmedju proizvodnje 10 godina i nikakvu razliku nisam mogao uociti ni poslije 2 dana intenzivnog usporedjivanja i snimanja.

Sasa

phil.milmax 19-02-2009 11:58 PM

Quote:

Nismo se dobro razumjeli. Rode ti pod imenom "Matched Pair" proda dva mikrofona proizvedena jedan za drugim, bez ikakvog usporedjivanja, u istom lijepom crnom plasticnom koferu. To imam, oni nisu ni po cemu "Matched", osim po tome sto imaju dva serijska broja za redom.
Ja imam Rode NT5 Matched Pair i nisu isti SN.Takodje nisam primetio da su razliciti.

akordeonista 20-02-2009 10:18 AM

Quote:

Originally Posted by brle
Akg c414 se i koristi svuda u svetu studija upravo u te svrhe - kao univerzalac (iako retko na vokalu). Ako mozes da ga nadjes za te pare u dobrom stanju, neces pogresiti.

Nedavno mi je covek nudio bas nove C-414B XLII i C-414B XLS (dakle, trenutno aktuelni modeli) za 450 ili 460 eura, ne secam se vise. Znam samo da se mogu naci po tim cenama kod nas u Srbiji.

Quote:

Originally Posted by Rasta
Jedini je problem sta postoji jako puno verzija tog mikrofona, pa te verzije razlicito zvuce.

1. Koja su verzija tvoji mikrofoni (C414)?
2. Nisi mi rekao da li ih koristis za harmoniku i kako ti se cine za tu namenu?
3. Da li si imao prilike da probas ili cujes ove nove C414 - XLII i XLS? Koja je razlika medju njima? Da li ti se uopste svidjaju?

akordeonista 21-02-2009 08:24 PM

Quote:

Originally Posted by phil.milmax (Post 235759)
Ja imam Rode NT5 Matched Pair i nisu isti SN.Takodje nisam primetio da su razliciti.

Da li si slucajno nekad snimao harmoniku sa NT5? Interesuje me kako se ponasaju za ovu namenu?

All times are GMT +1. The time now is 10:10 PM.