![]() |
Re: Moja 'formula' za mastering
ovo više izgleda kao spisak pluginova koje ta firma pravi nego neki smisleni i ustaljeni raspored. Pod milim bogom, ako se samo upali 3ćina od tih stavki ode sve u 3 lepe.
Ja ili mixam kroz već postavljenu master šinu (radni nivo glasnoće, i lako A/B sa ciljanom produkcijom), ili drdnam vunu u wavelabu. Otvaranje, ponekad exciter ponekad neki valjani plug od UAD/a ili Wavesa, limiting, sečenje šta mi smeta i rendanje . Da, dithering obavezno. |
c/ Dopune (dorade) :<o></o>
1 – Korekcije (LinMB i sl.),<o></o> 2 – Master Reverb.<o></o> Upravo tim redom. Ukoliko nešto od toga nije potrebno – preskačem.<o></o> Naravno, isti redoslijed odgovarajućih plugin's je i kada tretiram wav track's pripremu za mix.<o></o> <o> </o>[/quote] Razumem da si rekao da ga koristis samo ako je potrebno, ali ne razumem kada ti je potreban reverb u masteringu? Funkcija reverba je dubina, udaljenost... Zamisli ako si u mixu vec imao reverb na nekim od traka, kada zalepis reverb na masteru preko tih reverba mozes samo stetu da napravis. U masteringu bi trebalo bas suprotno da se radi. Da zasiljis sve da bude sto prisutnije a da ne bude iritantno... Barem ja tako radim. |
SONNOX EQ (kojim skidam frekv.)
SONNOX EQ (kojim nesto sitno dodam ili ga uopste ne stavljam) SONNOX TRANSIENT MODULATOR (ali vrlo vrlo retko, ako ritam nije dovoljno punchey) INFLATOR (a i ne uvek, ali ga volim i ne previse) PSP Xenon / Sonnox Limiter (kojim limitiram) i dither UV22 i cao... Kad ja radim miks svega onda se vracam milion puta u projekat dok ga ne napravim da sve bude mega, pa je lanac za mastering u glavnom SONNOX EQ, zatim INFLATOR (ne uvek) zatim Xenon/Sonnox limiter. |
Quote:
|
Ha, lepo, u Bancarevu imate grejanje?:D Kod nas slabo..
|
vidim da su svi puni love...
|
Quote:
Quote:
Razumem da si rekao da ga koristis samo ako je potrebno, ali ne razumem kada ti je potreban reverb u masteringu? Funkcija reverba je dubina, udaljenost... Zamisli ako si u mixu vec imao reverb na nekim od traka, kada zalepis reverb na masteru preko tih reverba mozes samo stetu da napravis. U masteringu bi trebalo bas suprotno da se radi. Da zasiljis sve da bude sto prisutnije a da ne bude iritantno... Barem ja tako radim.[/quote] http://www.rumski.com/forum/showthre...&goto=lastpost |
Quote:
If you’ve done a good job with reverb on the individual tracks and as a result have a cohesive sense of space, you probably won’t need to add any additional reverb to the final mix. Kao sto rekoh, potpuno je nepotreban reverb u masteru! Osim ako nisi od onih ljudi koji popravljaju sve u mixu, pa zatim mix popravljaju u masteru... i tako redom... |
Quote:
|
to je fazon bob katza.. zato shto su neki tranzijenti prebrzi da ih i peakmeter ne primecuje.. ali se javlja distorzija.. minimalno, al chovek je ludjak..
inache po srpski se to zove "cebovanje".. da ga jebem shto.. poz |
All times are GMT +1. The time now is 05:24 AM. |