Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Da li imate iskustva sa genelec monitorima (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23094)

boggy 12-08-2008 01:16 PM

Re: Da li imate iskustva sa genelec monitorima

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 212772)
jes vala, hd je u pitanju, a ja sam imao "ne"prijatno iskustvo sa njima u Barbi prilikom pokusaja masteringa.. izgubismo celu noc da mu pogodimo svaku dlaku, habl teleskop je manje detaljan od njih :banghead: ko voli da se nervira oko svojih gresaka,nek ne zali pare.. ostatak sveta moze mirne duse da kupi i genelece... ;)

Drugi je problem, koji se logicno namece, je sto nastavkom rada na NE-detaljnim monitorima,... sposobnost uocavanja sicusnih detalja postaje sve veca i veca... jer se mozak prilagodjava, ako je coveku stalo da istera najbolje... a vecini jeste, a informacije za to su mu "oskudne"... drugim recima, po mom misljenju ni to nije resenje. (Razlike su relativne, drugim recima, i na HD-1, onaj ko radi na njima svaki dan, ima manje problema sa detaljima, jer se navikao na njih, i jos pride, manje se smara, napinje mozak)

Na veliku kolicinu detalja se covek navikne posle nekog vremena cim pocne da kapira sta je tu bitno a sta ne....

Znaci u pitanju je baratanje informacijama, a ne "imam li ih ja uopste".

Drugo je pitanje da li vam klijentela uopste ceni taj trud i ulaganje (hoce da plati to "ekstra", jer jeste ekstra!)...

pozdrav

bogi

p.s. taj problem koji si imao u Barbi, definitivno govori da bi sve potpuno drugacije miksao... znaci... gresaka bi bilo manje... naravno, posto bi neko vreme utrosio na navikavanje....

psionic 13-08-2008 10:01 PM

Pozdrav...
Dali ste mi dosta odgovora na temu, koja je, nadam se, interesantna i mnogo vecem broju ljudi.

Potpuno se slazem sa onim sto je boggy rekao - a to je da se na dobrim monitorima razaznaju detalji i da sa dodatnom informacijom, covek dobija dodatnu dimenziju mixa. I sve to o psihoakustici... Sve je to u redu ali...

Problem je u tome sto se na njima upravo cuju svi ti detalji - npr. kada stavim reverb na nesto i dam mu mix sa suvim signalom tako da samo podvuce neki zvuk, on zvuci odlicno, jer ima ono sto sam hteo... E sad - sta tu ne valja ?

Kada to neko odnese kuci, pa odrapi na nekom SONYju, taj reverb se jednostavno - ne cuje. I to ne radi se o nijansama, nego ja to mora dobro da odvrnem kod mene da bi izaslo nekako na obicnom razglasu. Vazi i za bas podrucje i za visoke, kao i za srednje (narocito)... I to je moj veliki problem. Dakle ja na zvucnicima ne jurim mix koji mi prija, vec moram da mislim 'unapred' i radim napamet. Psihoakustika... :)

Pokusao sam da oborim osetljivost basa pomocu DIP SWITCHa i dobio sam da ako zelim da cujem dobar bass na njima, moram da u mixu izguram jaci bas nego sa podignutim DIPom, gde mali bas u mixu zvuci jace. Nisam siguran koliko je ovo pametno, ali probacu sa sledecom matricom. Inace na njima radim muziku i bitno mi je kako za odabir boja, tako i za mix.

Ne mislim da su genelec zvucnici problem. Oni imaju osetljivu membranu i odaju mnogo manje varijacije napona na njima, dok home sistemi to ne rade, prilicno su neosetljivi na manje razlike u zvuku, ima rupa u opsegu pokrivenosti i sta ja znam sta jos... Slusanje na vise sistema upraznjavam i ja i tako sam i dosao do ovoga. Dugo sam imao neprofesionalnu opremu i mislim da sam naucio da slusam muziku na pogresan nacin - licno ne volim da sve pliva u reverbu i da bass trese stomak i na nizim snagama - ili nisam navikao :)

Da li je resenje da kupujem monitore manje osetljivosti ? Ako ne cujem da sempl nije ispravan, on ce lako zavrsiti gde ne treba - u pesmi. Dakle - nije.

Sto se klijenata tice - meni ne smeta da slusam svoj mix koji lepo izlazi kod mene, ali bi i oni voleli to da cuju kuci... Ma uostalom, ko ih j*** neka kupe i oni genelec ili nesto slicno :D :D :D

psionic 13-08-2008 10:06 PM

... Mozda bi mogao da postujem neku glupost koju sam nabrzaka smixao pa da mi date vasa misljenja - jedan mix bih radio na genelecu, a drugi na mojim
'good old faithfull' rucnim radovima :)

HeatMan 14-08-2008 01:38 PM

zato je dobro imati dva para monitora.. jedne na kojima mixash (referentne) i druge na kojima birash boje, i pravish zvuke kakve zelish da imash u pesmi.. a ti su uglavnom mnogo veci i skuplji..

eto ja sad imam vh2108 quested i tapco s8, i razmishljam o adam a7micama ili nechem slichnom.. da budu shto priblizniji home sistemima, sa malo vishe detalja, dodoushe.. al ns10, kolko god bio dobar, ne mogu vishe da svarim.. nikako.

"7" 14-08-2008 07:46 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 212936)
zato je dobro imati dva para monitora.. jedne na kojima mixash (referentne) i druge na kojima birash boje, i pravish zvuke kakve zelish da imash u pesmi.. a ti su uglavnom mnogo veci i skuplji..

eto ja sad imam vh2108 quested i tapco s8, i razmishljam o adam a7micama ili nechem slichnom.. da budu shto priblizniji home sistemima, sa malo vishe detalja, dodoushe.. al ns10, kolko god bio dobar, ne mogu vishe da svarim.. nikako.

hmmm, meni Adam A7 ne zvuci ni priblizno kao home sistem... ako hoces sto pribliznije da cujes kako ce tvoj rad drugi cuti, uzmi dobre hi-fi zvucnike posto monitore vec imas... imho

Pozz

lesha 14-08-2008 07:49 PM

slazem se, adam definitivno ne zvuci kao hifi.

psionic 14-08-2008 08:01 PM

U kom smislu ne mozes svariti taj ns10? Ja ih nisam cuo - ustvari mozda i jesam,ali ih se ne secam kako zvuce, ali njih uglavnom hvale 'stare kajle' mixa... :) Cak sam se nosio mislju da ih nabavim, ali meni oni na slici vise lice kao neki HiFi na steroidima, nego na monitore... Koliko su oni ustvari detaljni ?

DaBear 14-08-2008 08:42 PM

Problem je u tome sto se na njima upravo cuju svi ti detalji - npr. kada stavim reverb na nesto i dam mu mix sa suvim signalom tako da samo podvuce neki zvuk, on zvuci odlicno, jer ima ono sto sam hteo... E sad - sta tu ne valja ?

Kada to neko odnese kuci, pa odrapi na nekom SONYju, taj reverb se jednostavno - ne cuje. I to ne radi se o nijansama, nego ja to mora dobro da odvrnem kod mene da bi izaslo nekako na obicnom razglasu. Vazi i za bas podrucje i za visoke, kao i za srednje (narocito)... I to je moj veliki problem. Dakle ja na zvucnicima ne jurim mix koji mi prija, vec moram da mislim 'unapred' i radim napamet. Psihoakustika... :)

Pokusao sam da oborim osetljivost basa pomocu DIP SWITCHa i dobio sam da ako zelim da cujem dobar bass na njima, moram da u mixu izguram jaci bas nego sa podignutim DIPom, gde mali bas u mixu zvuci jace. Nisam siguran koliko je ovo pametno, ali probacu sa sledecom matricom. Inace na njima radim muziku i bitno mi je kako za odabir boja, tako i za mix.

Ne mislim da su genelec zvucnici problem. Oni imaju osetljivu membranu i odaju mnogo manje varijacije napona na njima, dok home sistemi to ne rade, prilicno su neosetljivi na manje razlike u zvuku, ima rupa u opsegu pokrivenosti i sta ja znam sta jos... Slusanje na vise sistema upraznjavam i ja i tako sam i dosao do ovoga. Dugo sam imao neprofesionalnu opremu i mislim da sam naucio da slusam muziku na pogresan nacin - licno ne volim da sve pliva u reverbu i da bass trese stomak i na nizim snagama - ili nisam navikao :)

Da li je resenje da kupujem monitore manje osetljivosti ? Ako ne cujem da sempl nije ispravan, on ce lako zavrsiti gde ne treba - u pesmi. Dakle - nije.

Sto se klijenata tice - meni ne smeta da slusam svoj mix koji lepo izlazi kod mene, ali bi i oni voleli to da cuju kuci... Ma uostalom, ko ih j*** neka kupe i oni genelec ili nesto slicno :D :D :D

[/quote]

jesi li ti dobro povezao te zvucnike?? ako ti se stvari necuju uopste na drugim zvucnicima, mozda imas neku "protiv fazu" ili sta vec..?

Drugo, ako radis na monitorima manje od recimo, 6 meseci...normalno je da ne zns sta radis.

A ima ih i koji posle nekoliko godina neznaju sta da rade / slusaju...:rolleyes:

OFF 14-08-2008 09:01 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 212936)

Probaj NS10 sa dobrim pojacalom... uradi par mixeva na njima, i zaboravi na boraniju tapco i sl, mislim da ti pored questeda tapco samo trosi struju

Arthur 14-08-2008 11:59 PM

jedinstveno su specifični ti ns10. Koristio sam ih u više studija u kojima sam duže radio, i navikao se na njihovu specifičnu primenu, kontrole dinamike, reverberacija, a u kombinaciji sa Mackie 824 mi dosta pomažu u raspetljavanju middle zavrzlame koju mackii baš ne kontaju.

All times are GMT +1. The time now is 08:02 PM.