![]() |
Re: kako naplatiti pjesmu?
Evo onako, kako se meni stvari cine.
Zalimo se na SOKOJ, zalimo se na ljude, Slowstar kuka i na duznike (gazde kafica, radio stanica, i na KRAJU I DIREKTORA rts-a) koji kao nece da plate. Pa izvinte ljudi a gde to hoce da plate? Nigde na svetu ljudi nebi da plate, nego moraju, inace Buvara! All Capone je "pao" zbog poreza a ne zbog "plemenitosti". Ceo problem je u tome sto nam je drzava u velikom raskoraku (pa po toj logici i mi sami), jednom nogom u Punck-u a drugom u Opanku. Ovde vecina zakona nema nikakav logican sled, pa dolazomo i do sustine problema. Pa da krenemo redom. Nadjite mi drzavu na kugli zemaljskoj koja nepostuje nacionalnu agenciju za zastitu autorskih prava (cak i nas drzava te stvari postuje). Pa evo gde je problem: Pa mi i nemamo nacionalnu agenciju za zastitu autorskih prava, dali je to normalno? Izvinjavam se gospodo ali SOKOJ nije nacinalna agencija, registrovan je kao udruzenje gradjana. Za registraciju (po nasem zakonu) udruzenja gradjana vam je potrebno 10 licnih karti. Ja cu sutra sa 9 svojih ortaka (pardon moze i sa 8, ukrascu zeni njenu licnu) registrovat udruzenje za zastitu velikih guzova. I koja se god zena sa ozbiljnom Ljubinkom registruje kod nas, bice zasticena. E onda kada se vi gospodo okrenete da odokativno izvazete prdaru, mi ce' vas jurimo da platite. I sta sad, na osnovu cega i kako? Nazalost ali RTS-ov direk, koji je ukapirao da je 2X nista, nista, nece da plati i niko mu nemoze nista. A nazalost Slowstare nemoze se nista ni gazdi koji pusta Michael Jacksona. Vi se svi vrtite u krug, dali je nepravda sto su tekstopisci dobili 10% vise ili manje, kako su klasicni kompozitori zapostavljeni (pa svugde u normalnim drzavama su oni na grbaci ministarstva za kulturu, jerbo od svoje prodaje, sto nosaca zvuka, sto izvodjenjem dela nebi ni za partitur zaradili. To sto nam je drzava bedna, znaci da smo bedni i mi, pa samim time i klasicni kompozitori), a niko se nebavi da (kao u svim normalnim drzavama) iziniciramo vladu drzave da formira agenciju za zastitu autorskih prava, pa bi sami time drzava zakonski stitila direktno interese autora (ne zbog ljubavi prema muzici vec zbog cara u obliku poreza od tih istih koje stiti, sto je potpuno prirodno za svaku drzavu). I to bi se zakonski sprovodilo kao i PDV. E onda bih pitao, dali Tijanic sme da kaze da nece da plati, i dali gazda trazi ziro racun Jacksona. Smeli bi, ali u Padinjaku! Eto toliko od mene, a vi se i dalje bavite time, dali vam je kriva Leontina, Marina ili vec neko drugi sto nema para. Kakav nam narod, takva nam i drzava. Kakva nam drzava, takvi nam i zakoni. Kakv nam narod, drzava, zakoni, e takve i agencije i kompozitori i tekstopisci i bla bla i svi mi zajedno, i bolje nismo ni zasluzili, kad nam pogled seze koliki nam je nos. |
Mene je samo zanimalo kako da se postavim po pitanju naplacivanja svojih pjesama. Istina je kad s nekim pricas i postavis se cvrsto sa stavom, sa cijenom, gledaju te profesionalnije nego kad ne znas sta bi rekao, kad si neodlucan i nedefinisan, a sve zbog toga sto te sramota naplatiti svoje djelo.
Da li je 200e za muziku + 200e za tekst puno za pocetak? :) |
Jeste.
Ako nisi "ime", tesko ce da ti bilo ko bilo sta plati, a ne 400 evra. Ako imas doooobru pesmu, mozda ti plate nesto, ali ti je realnost da na pocetku moras da par pesama podelis ljudima koji ce da to izguraju kako treba. Gledaj na to kao reklamu koju bi morao da platis da se bavis nekim drugim poslom. |
Na zalost kod nas sve mora na gurku.....tako nam je kad vozimo krsheve....
|
Quote:
Ako verujes u sebe, bolje dve pokloni, pa ako ti prodje, trecem trazi 2000! A moze i po dvesto, pa na godisnjem nivou dizi za po 100, pa za 10 godina opet dodjes do 2000(ako si dobar) i isrpljen poprilicno. Svako je od nas razlicitog senzibiliteta, pa prema tome biramo i razlicite puteve! Zlaja iz Crvene Jabuke je prvu pesmu koju je prodao, prodao za 10 000 DM(i dobio jos od autorskih prava oko 20 000 za 2 godine). Mislim da se to desilo negde posle 4 albuma Crvene Jabuke! |
Quote:
Pozz.:rotfl: |
Najlepse bi bilo da radi SOKOJ pa da lepo poklonis pesmu a ako je dobra naplatis na osnovu autorskih prava, ovako mora da u startu imas cifru:banghead:
Ja sam svoje prve dve dao dzaba ali su bile iskreno bezveze i snimio ih je neki lik za Renome:D Ludilo! Jedna je cak bila po radijima:banghead:, covek mi sve javljao... :D Znas kako, da ne duzim pricu: ti sam odredi neku cifru koja te zadovoljava, a ako je pesma nesto posebno ( svi mi znamo kad jeste :wink: ) ne bi trebao je dati ispod 1000 evra! Najbitnije je da volis to sto radis i da uzivas u svakom trenutku, u svakom delu teksta... kad krenes u to sve, najbolje ces shvatiti svoje zadovoljstvo i svoj put!:) Uzivaj:) |
|
Hehehehe...
Ko se poslednji sali, najsladje se sali... :twisted::twisted::twisted: |
He, he, he...:da:
|
All times are GMT +1. The time now is 05:40 PM. |