Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ogi Radivojević (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=115)
-   -   Autorska i izvođačka prava (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21711)

profa02 25-02-2008 07:17 PM

Re: Autorska i izvođačka prava

po tamo nekom zakonu, organizator žive svirke je u obavezi da dostavi spisak izvedenih pesama Sokoju. E tu ima jedna kvaka. Kako mi se čini, zakonopisci nisu jasno definisali šta znači ta reč - organizator. Izgleda da se ne obraća puno pažnje na ispravnost spiskova koje dostavljaju odgovorna lica iz kafana, kafića, splavova, diskoteka... Za velike koncerte se zna ko je organizator i, s obzirom na veliku lovu, tu Sokoj ne popušta (valjda)

DaBear 25-02-2008 08:06 PM

Mnogo volim ovakve diskusije, tipa: Ako nema ko da mi isplacuje pare za emitovanje (koje?) i koncerte (gde?) onda necu da se bavim muzikom..!! U inat!!

ha,ha,ha...pa ako si bazirao bavljenjem muzikom na ocekivanje isplate od Sokoja, onda bolje idi pa otvori kiosk za pljeske, vise ces zaraditi!!

eterno 25-02-2008 09:36 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 192854)
a kako sokoj vodi evidenciju kad je neki bend i sta je svirao ???

Pa po "pravilu" treba da se ispuni neka blanketa, gdje je svirano, organizator, koje pjesme itd. Tako bar "vani" funkcionise.
I tu blanketu moze izvodjac a i organizator da posalje. (u ovom slucaju sokoju)

Posalji SOKUJu mail i pitaj.

alavuk 25-02-2008 10:37 PM

licno sam sve pitao i rekox gore da su mi sve to zbrzano i kao da su citali pravilnik tj izdeklamovali napamet , ima isto to sve sto pitam i na samom sajtu , vise me zanima onako kako je u stvarnom okruzenju tj kako to stvarno funkcionira.

profa02 27-02-2008 05:44 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 192869)
Mnogo volim ovakve diskusije, tipa: Ako nema ko da mi isplacuje pare za emitovanje (koje?) i koncerte (gde?) onda necu da se bavim muzikom..!! U inat!!

ha,ha,ha...pa ako si bazirao bavljenjem muzikom na ocekivanje isplate od Sokoja, onda bolje idi pa otvori kiosk za pljeske, vise ces zaraditi!!

EEEhhheeeee dragi prijatelju, a iz kog razloga (sem para) se treba baviti muzikom? Sviranje kod kuće je jedan stvar - recimo da je u pitanju ljubav, ali deo sebe dati hiljadama ljudi...
Nije u pitanju inat, već upravo praktičnost: i da imam hit poput Ogijevog - Hajde cico - nisam siguran da je isplatljivije od pljeski.

HeatMan 27-02-2008 11:20 PM

^bravo.. hvala.. :)

DaBear 28-02-2008 09:00 PM

i da imam hit poput Ogijevog - Hajde cico - nisam siguran da je isplatljivije od pljeski.

[/quote]

nije !

u pravu si....

muzikom se (iskljucivo!) treba baviti iz ljubavi !.....(prema novcu !:rotfl: :rotfl: )

idekius 29-02-2008 03:52 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 193305)

muzikom se (iskljucivo!) treba baviti iz ljubavi !.....(prema novcu !:rotfl: :rotfl: )

I chiniti dobra dela! Prema sebi, jashta! :rotfl::D

profa02 01-03-2008 12:23 AM

Hvala vam puno, dragi prijatelji, na poja?njenjima i savetima.
Al jedva čekam da i Ogi napi?e koju.

profa02 07-03-2008 06:33 PM

:rolleyes:
Taman sam mislio da su u ovoj dr?avi, svi sem mene, zadovoljni stanjem na muzičko-pravno-ekonomskoj sceni... Ali, gle čuda - upravo mi se javio jo? jedan nezadovoljnik.

Zbog tebe, dragi nepoznati prijatelju, nastavljamo sa temom. :grin:

Sokoj - organizacija za za?titu autorskih prava kompozitora, aran?era i tekstopisaca, osnovana je sa ciljem prikupljanja novca od svih koji eksploati?u muziku i na taj način ostvaruju zaradu, kao i raspodele tog novca autorima čije su kreacije doprinele toj zaradi.
Član 42. Statuta Sokoja (Statut mo?ete u celosti preuzeti sa sajta Sokoja):

Od sredstava iz prethodnog ?lana odbijaju se tro?kovi
obavljanja delatnosti Sokoja.
Na osnovu utvr?enih rezultata poslovanja u prethodnoj
poslovnoj godini, Upravni odbor projektuje tro?kove
poslovanja za teku?u poslovnu godinu, s tim da ti
tro?kovi, po pravilu, ne mogu biti ve?i od 30%
ostvarenog prihoda u teku?oj poslovnoj godini.

Na osnovu nezvaničnih informacija, Sokoj je za 2006. god. inkasirao preko 200.000.000 din. Na sajtu Sokoja, u rubrici -Analiza autorskih honorara, pi?e da je fond za raspodelu 82.791.974,50 dinara. Nigde nije navedeno kolika je uplata???
Na istoj stranici:
U raspodeli za 2006. godinu učestvovalo je 6.807 autora i nosilaca prava a prosečno obračunat autorski honorar iznosio je 7.637,00 dinara.
Hajdemo na matematiku: 6807 x 7637 =51.985.059 din

51985059/82791974=0.627 iliti 62,7 %. ?to definitivno nije 70%.

Da sam kojim slučajem sa njima potpisao ugovor, definitivno bih se osećao pokraden.:mad:

All times are GMT +1. The time now is 08:53 AM.