![]() |
Re: koju snagu pojacala odabrati?
@Zvincic
Video sam pitanje pa odgovorio ne zeleci da se upustam u diskusiju.Sa cevima zaista imam puno iskustva.VOX AC30 koji na primer svira i Edge iz grupe U2 IMA EL34 cevi.Licno sam posedovao takvo i znam sta je bilo u njemu,molim te da proveris svoje tvrdnje.Postoji i model AC30 i sa EL84 tako da smo ako je to bitno u sustini obojica u pravu.Za svaki slucaj evo ga link da se uveris http://www.blueguitar.org/new/schem/vox/ac30elek.pdf Ne vidim problem za nekoga ko je iole strucan da preveze pentodu u triodu cak i ako su lezista lampi na stampanoj ploci,radili smo to hiljadu puta.Ne preporucujem Sandrobu da to radi sam ali ta intervencija ne moze da kosta vise od 10e.Gubi na snazi pojacala za koju kaze da mu je nepotrebna i dobija na kvalitetu zvuka,to je ono sto je trazio koliko sam shvatio,i vise od toga. |
Quote:
|
mozda je netko preradio i ubacio el34 u ac30...no ac30 kao takav je uvijek dolazio sa el84 i to je bio taj sound...
da ja sad ubacim motor od golfa u fiću pa onda pricam okolo kako fićo dolazi sa motorom od golfa? edit evo kaze mi prijatelj da su prvi ac30 zaista napravljeni sa el34 no da se taj dizajn vrlo brzo napustio i da su napravljeni novi sa 4xel84 i to je ac30 kojeg svi znaju....covjek je mestar o' lampi tako da vjerujem sta on kaze... takodjer kaze da, unatoc sirokom vjerovanju, ac30 ne radi u klasi a :) |
Quote:
|
edit evo kaze mi prijatelj da su prvi ac30 zaista napravljeni sa el34 no da se taj dizajn vrlo brzo napustio i da su napravljeni novi sa 4xel84 i to je ac30 kojeg svi znaju....covjek je mestar o' lampi tako da vjerujem sta on kaze...
takodjer kaze da, unatoc sirokom vjerovanju, ac30 ne radi u klasi a :)[/quote]...rece Zvincic.... ...Opet greska...Na site-u za koji sam ti dao link videces da su prvi AC30 imali EL84.Zar je tako tesko pogledati dve stranice na netu?Sve se vidi tamo a ako se razumes u elektroniku, sto iskreno verujem ,videces i koji je spoj,trioda ili pentoda,sto odredjuje klasu u kojoj AC30 radi o cemu do duse nismo ni pricali.Pozdravi prijatelja,cenim sto kao i ja voli cevna pojacala i pokazi i njemu link. |
Quote:
jerbo kod svih >factory< shema se koriste el84....samo u jednoj vidim el34...ona koju si ti postao i koja definitivno nije originalna vec jasno pise da je objavljena u casopisu elektor electronic iz 4. mj. '89 godine... ma u biti, nemam namjeru da se vise raspravljam oko gluposti....tko zna zna (i samo ce se slatko nasmijati)... |
Quote:
Siguran sam da je originalna zbog mnogo cega.Posto ne mogu da ti donesem moj bivsi AC30 na uvid a tebe ocigledno mrzi da gledas po sajtovima,ostaje samo na tome da mi verujes.... ma u biti, nemam namjeru da se vise raspravljam oko gluposti....tko zna zna (i samo ce se slatko nasmijati)...[/quote].....rece opet Zvina.......ostani onda u svome uverenju,meni ni iz djepa ni u djep.Pozdrav,ja se nisam raspravljao,vise smo procaskali:wink: . |
Quote:
ja se apsolutno ne razumin u elektroniku, ali tvoj savjet cu sigurno prenit prijatelju koji se razumi u lampe i pojacala i sigurno cu ga dovest doma da mi pogleda pojacalo i vidi moze li on napravit to sto ti kazes. za mene bi to bila idealna kombinacija i puno ti hvala na savjetu! :) sto se vox-a tice, ja san promini 3 voxa ac30. prvi je bio rucni rad, a onda san uze prvi originalni, koji je na sebi imao reverb. onda sam uzeo drugoga koji je imao vibrato i nije bio potpuno isto dizajniran kao onaj sa reverbom, cak su se i po zvuku razlikovali (bez obzira na efekt). sjecan se da san za njih uzima lampe u robnoj kuci, i to za oba isti model, ali ne sjecan se koje su bile. jedino cega se sjecan da je vox ima toncinu kakvu nisan cuo ni na jednom drugom pojacalu, samo ga je trebalo odvrnut. bila je i jedna caka sa premoscivanjem normal i briliant kanala, ali to je bilo davno a ja san vec prilicno sklerozan. :ups: nego, da se ukjucin u 'cavrljanje'. ;) vox ac30 ima 30w, a ovaj moj ima 40w, iako oba imaju 4 lampe u pojacalu. zbog cega je razlika? zbog razlicitih lampi, spajanja ili necega... ? |
Quote:
a ac30 je sa svojih 30w bija jako glasno pojacalo zahvaljujuci i prokleto ucinkovitim zvucnicima :wink: |
Da se i ja ulkljucim u diskusiju kao bivsi vlasnik Vox AC30 Top boost (1965 g.), originalni...
AC30 radi u A klasi! Mozda su to kakva naklapanja sa stranih foruma da nije u A klasi. Sandro, sjeti se koliko su te cetiri EL84 proizvodile topline za samo 30 W snage, a probaj koliko ti ovih 40 W sa Kettnera proizvodi topline? Sigurno manje! Zasto? Jer Kettner ne radi u A klasi kao AC30! Pozdrav. |
All times are GMT +1. The time now is 07:14 PM. |