Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   drveni stalci za zvucnike (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21544)

OFF 17-02-2008 09:40 PM

Re: drveni stalci za zvucnike

Joka, moze li malo pojasnjenje slike iznad.....ne mogu bas da skontam

Hvala

Joka 17-02-2008 09:45 PM

Quote:

Originally Posted by Joka (Post 191480)
Zdravo Sound Rob,

Daljina zvicnika od zida najvise zavisi od Boundary effect-a. Evo ti jedan od nacina koji je relativno jednostavan kako da odredis pravilnu poziciju zvucnika u sobi. Ovo je samo primer tako da moras da uradis sam svoj proracun za tvoju sobu.

Pozdrav,
Joka :-D

Izvinite izgleda da sam uploadirao samo pola texta.Evo ostalog dela.
Na ovoj slici su pokazani 1,2,3 i 4 axialni mod generisan od duzine i sirine sobe. Na slican nacin moze se posebno nacrtati i za modove generisani po vertikali kako bi nasli i odgovarajuci vertikalni placement. U principu Ljubicasta linija je povucena na 1/3 visine axialnih modova i u tackama preseka nacrtani su dugoljasti pravougaonici.Povrsina zatvorena ovihm pravougaonicima nije idealna za postavljanje zvucnika. Isto se ponavlja i za svaki vrh axialnih modova. Povrsina koja ostaje izvan ovih pravougonika je obojena zeleno i ona je najpogodnija za postavljanje zvucnika.
U svakom slucaju ovo je dobar pocetak a posle merenjem i pomestanjem zvucnika moze se doci do najpooljnije pozicije.

Pozdrav,

Joka 17-02-2008 10:15 PM

Evo i lenk za kalkulaciju Modova.
http://www.harman.com/xls/Room%20Mode%20Calculator.xls

Pozdrav

NLP 17-02-2008 10:19 PM

pa da, problem je i u tome jer ima malo drugačije modove sobe (kao originalne veličine), jer ju je več do nekog stepena akustično tretirao. Ali kako ka?e?, to mo?e biti startna točka...

OFF 17-02-2008 11:40 PM

Quote:

Originally Posted by Joka (Post 191490)
Izvinite izgleda da sam uploadirao samo pola texta.Evo ostalog dela.
Na ovoj slici su pokazani 1,2,3 i 4 axialni mod generisan od duzine i sirine sobe. Na slican nacin moze se posebno nacrtati i za modove generisani po vertikali kako bi nasli i odgovarajuci vertikalni placement. U principu Ljubicasta linija je povucena na 1/3 visine axialnih modova i u tackama preseka nacrtani su dugoljasti pravougaonici.Povrsina zatvorena ovihm pravougaonicima nije idealna za postavljanje zvucnika. Isto se ponavlja i za svaki vrh axialnih modova. Povrsina koja ostaje izvan ovih pravougonika je obojena zeleno i ona je najpogodnija za postavljanje zvucnika.
U svakom slucaju ovo je dobar pocetak a posle merenjem i pomestanjem zvucnika moze se doci do najpooljnije pozicije.

Pozdrav,

Ako sam dobro razumeo, zbog 1. axialnog moda ni jedna linija simetrale nije dobra za poziciju glave snimatelja.... kako onda odrzati simetriju u sobi?

Joka 18-02-2008 10:36 AM

Tu si u pravu ali zato postoje bass trapovi koje bi tjunirao na odredjeni mod koj bi mogao smetati na datu poziciju glave. U principu teorija i praksa se nikad ne poklapa, obicno akusticari si zadovoljni ako finalni rezultat je 20-30% u okviru njihovih teoretskih modela,zbog toga je uvek potrebno merenje u vise tacaka kako bi se uradio finalni tuning. Obavezno merene u coskovima gde se spajaju tri zida i mesto mixanja na visini usi i merenje na production desku iza mixing pozicije. Sto vise merenja lakse je ustanoviti probleme koje treba da se rese u sobi, a stime i lakse pozicioniranje zvucnika i mixing poziciju. U zadnjevreme se koriste softveri za auralizaciju prostora kao sto je Odeon, Catt,Ease i drugi koji pomazu u predikciji i dizajniranju teoretskog modela studija. Mislim da i RPG nudi za 99$ Room Optimajzer koji pomaze pri pozicioniranju zvucnika u sobi koji je dovoljno dobar za pocetak, problem je mislim da radi samo na Windows 98.

Pozdrav,

SandRob 18-02-2008 10:59 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 191488)
Joka, moze li malo pojasnjenje slike iznad.....ne mogu bas da skontam

Hvala

ni meni bas nije jasno. prvo sto mi upada u oko je da je vise 'nepogodnog' nego 'pogodnog' mjesta, a drugo da slika nije zrcalno simetricna sto me iznenadjuje i zbunjuje. :confused:

Joka 18-02-2008 11:21 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob (Post 191574)
ni meni bas nije jasno. prvo sto mi upada u oko je da je vise 'nepogodnog' nego 'pogodnog' mjesta, a drugo da slika nije zrcalno simetricna sto me iznenadjuje i zbunjuje. :confused:

Slika nije simetricna zbog toga sto nije precizno nacrtana. Slika je samo pokazana kako bi se objasnio koncept kako se moze odrediti povoljno pozicioniranje zvucnika. U nekom od prethodnih postovasam i dao link calkulatora modova od Harman group-a. U svakom slucaju treba da slike modova bude simetricna sa duzinom i sirinom sobe sto se moze uraditi kada se slike modova iz Excella ubace u corel draw ili drugi graficki software u kome je nacrtana soba.

Pozdrav

OFF 18-02-2008 11:58 AM

Ovako isto uradimo i za dva preostala moda?
Sta se desava sa kmpromisom visine, ako se ne poklopi visina zvucnika (visokotonaca) sa visinom usiju, da li ukositi zvucnike, ili sta?

hvala:)

SandRob 18-02-2008 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 191593)
Ovako isto uradimo i za dva preostala moda?
Sta se desava sa kmpromisom visine, ako se ne poklopi visina zvucnika (visokotonaca) sa visinom usiju, da li ukositi zvucnike, ili sta?

hvala:)

ukositi glavu :rotfl:

All times are GMT +1. The time now is 10:58 PM.