Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   Folk(Narodna)muzika (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20908)

dvuckovic 30-12-2007 10:30 PM

Re: Folk(Narodna)muzika

Ozbiljan rad mora da se postuje! A ovaj link sluzi da bi se slijedece generacije obrazovale, da djelo ne potone u zaborav, i da mladi nauce da cijene tradiciju! Ako ga neko obrise, to ce biti pokazatelj sve sire dekadencije u koju je upalo nase drustvo, uslijed nepravedno nametnutih sankcija.

I ne samo u nasoj zemlji, nego i u inostranstvu!

idekius 30-12-2007 10:52 PM

Quote:

Originally Posted by ANITA (Post 185150)
Kemal ili Hasan ... :hm, hm:
Nije to laka odluka.

Jednostavnije bi bilo odlučiti da li mi se više sviđa zvuk rušenja zida ili motorne pile. :angel1:

Ovde se vise ne radi o ukusu! Vuckovic i ja smo ugovorili dvoboj... za sutra, da bih ja imao vremena da istetoviram Hasana na grudima... ako se desi da poginem, zelim da poginem sa Hasanom na grudima! :da:

cAAc 30-12-2007 10:57 PM

http://www.youtube.com/watch?v=5x-572xIAOg

rmx bolji od orginala :0

Danny Lou 30-12-2007 11:08 PM

gdje nestadose postovi??? zbog cega???

Gmile 31-12-2007 02:13 AM

Quote:

Ja nisam informirana u vezi turbo folk glazbe uopće!
Molim 2 attacha tj. 2 primjera nečega ?to mislite da je vrijedan i ponosan "predstavnik" tog ?anra!
Pa, naslov ove teme nije turbo folk, ne znam kako si to previdjela.

Evo, ovo je primjer necega sto sam radio.

http://www.digi-ton.com/mp3/Moj_dilbere.mp3

Ovo je DOSLOVCE moj prvi rad (od prije 2-3 godine) u amaterskom home studiju kad se jos ucilo (naravno i sad se uci). Pjevac se zove Edin Saric, iz Tuzle je (BiH), mogu vam dati i br. telefona da potvrdi da je prvi koji se usudio krociti u moj ''studio''.
Sa ove vremenske distance ima puno stvari koje se odnose na mix kojeg bih se sada postidio. Mastering je prosao kroz jedan od preseta Ozone-a, jer tada sam samo mogao sanjati o UAD-u (sada imam 2) i PoCo-u.
Dok sam ovo radio, na drugom kompu je cijelo vrijeme bio ukljucen tutorial za Cubase SX2, tada nisam znao da postoje stvari kao sto su auto-tune, a kompresija i ekvalizacija je interna iz Cubase-a. Sve ovo sto pisem je kao neki pokusaj ogradjivanja od mixa i masteringa koji je uzasan, snimalo se direktno u kartu, bez preampa.
Sve sto cujete osim vokala radio sam samostalno, gitare sam svirao in real time, ostalo je sekvencirano. Ovaj VirtualGuitarist mi je sada smijesan, ali onda je pored Trilogy-ja bio revolucija...
Sada se radi drugacije, uglavnom angazujem harmonikasa kada treba nesto odsvirati, izbjegavam sekvenciranje u forspilima, itd..
Ne stidim se ovoga sto sam radio, usput se mnogo naucilo, Edin je dobio solidan demo snimak, a taj rad mi nije zasmetao da se ove godine kao aranzer pjesme ''Ljudi srebreni'' plasiram na 4. radijski BH festival (Grupa ''Domavia'' ciji sam bubnjar).
Sto se mene tice moglo bi se navesti mnogo primjera losije muzike raznih ''urbanih'' zanrova koji imaju isto tako malo smisla kao i ''bijelo janje sa Bembase'', ''tikve sa bunjista'' i ostali svijetli primjeri balkanske kulturne povijesti/svijesti.
Nebuloze kao ''Minus i plus'' autora koji ne poznaje osnove fizike (ta dva pola se ne odbijaju, vec suprotno) svakako nemaju nesto vise vrijednosti od turbo-folk radova.
Ja kod kuce/u autu/mp3 playeru nemam NIJEDAN CD/fajl narodne muzike, u studiju sa moze naci par CD-a koji mi sluze kao referenca kad miksam, odrastao sam na Floydima, obozavam Stinga, ali, kao sto rece Ivan:
Quote:

ja radim sve sto se placa
Mislim da se vise necu ukljucivati, jer postaje besmisleno.
Pozdrav.

LACKY 31-12-2007 03:37 AM

Sta je ovo? Pa pola postova je pobrisano.
Nemogu da udjem u srz problema, dali merimo djoke na principu: Ko je vise krmecaka uradio? A to pravdamo ljubavi prema Floydima, ali od necega mora da sezivi. Slazem se, ali onda pusti Floyde!
Slazem se opet, ali sta ste uradili a da bar malo podseca na te iste Floyde?

Arthur 31-12-2007 03:51 AM

ma mene mrzelo da citam ceo ovaj tread, al vidim da je odlicno podsisan, te bih uputio komplimente Aniti na odlicnoj doslednosti moderisanju teme. I sam bih ovako isto. A sad ko zeli, moze i dalje :P

Gmile 31-12-2007 04:56 AM

Quote:

Slazem se opet, ali sta ste uradili a da bar malo podseca na te iste Floyde?
Npr, ovo:

http://www.digi-ton.com/domavia

Aranzirao, svirao, sekvencirao, sve... Samo vokal nije?moj...
Ne kazem da je dobro, ali bice bolje, obecavam! (kad od narodnjaka uzmem jos koju kintu pa kupim sta mi treba od opreme). Za 2 godine staza sam zadovoljan postignutim rezultatima.
Ima jos, ali nemam vremena da uploadam, radi se cijelu noc, idem spavati.

Hajd' sad ti nabaci nesto svoje, moze i folk, bar po minut fajla, nema problerma...

idekius 31-12-2007 05:10 AM

Quote:

Originally Posted by Gmile (Post 185201)

Hajd' sad ti nabaci nesto svoje, moze i folk, bar po minut fajla, nema problerma...

Ne sme!!! :rolleyes:
Jel si ovo radio sa UAD-om i TC, ili samo sa UAD-om, ili samo sa TC?
Jesu li instrumenti hardware-ski?
Jesi li sam masterovao, ili slao negde u inostranstvo?

Oggy 31-12-2007 09:32 AM

Kum i ja smo imali raspravu o neadekvatnosti naziva "narodna muzika". Ako cemo pravo, svi smo mi narod, zar ne? Koliko mi je poznato, nije preduslov da bi se deklarisao kao "narod" da budes sa sela? Dakle, i seljani i gradjani su podjednako narod.
Pa zasto se onda samo seoska muzika zove "narodna"? Pravi naziva bi bio "Seoska muzika" (sa svim pod-zanrovima).
"Izvorna muzika" jasno definise ono sto vecina zove "stara narodna muzika"
Ostatak muzike na svetu je vec jasno kategorisan po zanrovima, pa se na to ne bih osvrtao, osim sto mi je R&B (Rhytm and blues) potpuno neprikladan i nejasan u kontekstu Marry J. Blidge, Alicie Keys i slicnih izvodjaca... Gde je tu ritam, a gde bluz?
Ovo ostalo mi je OK.

Nego dosta digresije, vec da se vratimo na temu.
Dakle, "seoska muzika"...
Izvolite

All times are GMT +1. The time now is 08:05 AM.