Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzori - shema za pravljenje (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20791)

ixi 09-01-2008 01:56 PM

Re: difuzori - shema za pravljenje

Evo ?e moj prispevek k diffuzorjem.
Jaz sem jih za moj studio delal po principu QRD .
Tukaj ima? ?e kalkulator, ki ne 100% točen, je pa cca 95% ;)

Nekaj fotk pa je tukaj >>>

boggy 09-01-2008 02:00 PM

Quote:

Originally Posted by ixi (Post 186223)
Evo ?e moj prispevek k diffuzorjem.
Jaz sem jih za moj studio delal po principu QRD .
Tukaj ima? ?e kalkulator, ki ne 100% točen, je pa cca 95% ;)

Nekaj fotk pa je tukaj >>>

Hvala ixi :)

pozdrav

bogi

slowstar 09-01-2008 06:35 PM

Vrlo interesantna tematika, i nadasve ozbiljna, mada moram bar na osnovu licnog iskustva da kazem sledece:
Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta, zbog same Ogromne velicine prostora...(kao i kod svakog zracenja, intenzitet opada sa kvadratom udaljenosti) tako da je u slucaju da imate dovoljno veliku reziju, koja ima najmanje 150 m2, i visinu od preko 35o cm, komplikovana obrada prostorije nepotrebna. Zakljucak? kupiti plac, i SAZIDATI studio. Soba u kojoj ja radim je po opstim merilima TOTALNO NEUPOTREBLJIVA za studio,(cca 4,5 X 3,5 X 3,2m) sa tim sam se pomirio, i zato slusam "u poverenju"...
Srecni praznici svima!!!

Max 09-01-2008 08:40 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 186246)
Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta,

Ovo bih najradije shvatio kao salu .....

Slusanje basa u V ici je kriminalno . Bas se cuje realno samo kada cucnes pored onog srednjeg stuba na prozoru ( sto je jedno 4 m od mixera ) ..... barem dok ne naucis prostoriju .

Ovaj " trik " mi je otkrio tvoj kolega , kad sam se pozalio da sta god mi lepo zazvuci tamo , nigde drugde ne zvuci ok ...... i bio je u pravu .... kad sam cucnuo tamo , sve je bilo kao na drugim slusanjima .

Ne zelim da bacam hate na V icu , koja ima veliki istorijski znacaj , ali ako tako treba da zvuci rezija .... :banghead: :(

Pozdrav

Era 10-01-2008 09:47 AM

U studiju imam difuzore koji su stigli iz Londona,trebalo bi da budu original,nisam siguran posto ih je predhodni vlasnik narucio.Pod prstima bih rekao da je jaci stiropor koji je liven u kalupe (vidljiva je tekstura na njima),saljem slike da vidite

Joka 10-01-2008 01:55 PM

Dragi Slowstar,
Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 186246)
Ukoliko vam je rezija (control room) DOVOLJNO velika, skoro i da nema razloga za bilo kakvom ozbiljnom obradom prostorije. Najbolji vam je dokaz za to cuveni STUDIO V u Beogradu, koji jos uvek ima verovatno najreferentnije slusanje u gradu, a prakticno nema NIKAKVE OBRADE prostorije, cak ima i zadnju stranu celu u prozorima, koji su visoko reflektivna povrsina, pa to UOPSTE ne smeta, zbog same Ogromne velicine prostora...

Nazalost ni sam bio u Studiu V tako da ne mogu pricati konkretno o njemu ali mogu reci da ste u pravu kada kazete da u vecim prostorijame je jednostavnije srediti akustiku nego u manjim sobama.
Control Room bi trebalo zadovoljavati standarde vremena reverberacije, stacionarnog zvucnog polja, background noise i.t.d.
U principu vreme reverberacije vecih soba je vece tako da treba vise absorbcije da bi se postigli standardi, ali zato vece sobe imaju bolju raspredelu axialnih.tangencijalnih i oblique modova sto u najvise zavise od izboru dimenzija sobe i u svakom slucaju vecu povrsinu i prostora koja se moze iskoristiti za sredjivanja akustike.
Jednostavno u vecim prostorima je lakse dobiti dobru akustiku prostora.
Ne znam tacno od koje je godine Studio V ali pocetci muzicke industrije su vezani za akusticki netretirarane velike sobe kako bi 50-tih godina pocela gradnja kompletno gluvih (dead) soba. Krajem 70-tih i ranim 8o-tima je nastao LEDE(live end dead end) novi sistem disajniranja i gradjenja soba a sredinom 80-tih kao rafiniranija faza LEDE je nastao RFZ(reflection free zone). U svakom slucaju ova poslednja faza se poklopila sa pojavom Mr. Manfred Shroederovog otkrica phase grating diffusera poznatiji kao Schroederov diffuser.
U glavno sva modernija studija izgradjena od sredinom 80-tih do sada su dizajnirana na LEDE i RFZ principu i vecinom koriste difusere.
Koriscenja adekvatnim softverima za predikciju i optimiziranja acustike prostora je znatni napredak na ovom planu i dodatno olaksava i poboljsava finalni rezultat.

Pozdrav,

Joka :-)

Bitch 10-01-2008 02:04 PM

upravo.sto veca rezija, manje je problema jer prostorija pojede gomilu sranja. Moze da se kaze samo sazidas veliku reziju i to je to. Samo sto onda ide faktor navikavanja, a to bas nije dobro za komercijalni studio! (tipa ti se naviknes da radis tu, onda neko iznajmi studio i ode u lepu). Sagradis, vidis problematiku, resis i onda si na konju! a jos ako sa spojis akusticara (dobrog) i arhitektu prostora, onda u startu resis 95% problema i ostatak tretiras kad sve zavrsis.
ali pakao je od male rezije napraviti nesto! e tu se vidi ko koliko zna i moze :)

pozzz

Joka 10-01-2008 03:08 PM

Zadnji trend i tendencija pravljena malih studija i prepravljanje spalne sobe u control room je zadalo mnogo glavobolje acusticarima. Stvarno se na vakvim projektima vidi ko sta zna i moze.

Pozdrav,

Joka :-)

roginator 12-01-2008 09:33 PM

evo i mene LAST WALL u studiju je game over

nema vise radova u gradjevini :D :D :D :D :D

jos malo lemilice i zakapam je duuuuuboko u majcicu zemlju

Cisto da vidite moje difusore na zidu straga u studiju

montirani su na visinu izmedju 90 cm i 210 m :) ..naci standardna visina 120 cm ;)

http://web.vip.hr/roginator.vip/thelastwall1.jpg

http://web.vip.hr/roginator.vip/thelastwall2.jpg

slowstar 12-01-2008 10:40 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 186254)
Ovo bih najradije shvatio kao salu .....

Slusanje basa u V ici je kriminalno . Bas se cuje realno samo kada cucnes pored onog srednjeg stuba na prozoru ( sto je jedno 4 m od mixera ) ..... barem dok ne naucis prostoriju .

Ovaj " trik " mi je otkrio tvoj kolega , kad sam se pozalio da sta god mi lepo zazvuci tamo , nigde drugde ne zvuci ok ...... i bio je u pravu .... kad sam cucnuo tamo , sve je bilo kao na drugim slusanjima .

Ne zelim da bacam hate na V icu , koja ima veliki istorijski znacaj , ali ako tako treba da zvuci rezija .... :banghead: :(

Pozdrav

Nista nisam shvatio kao hate, pogotovo sto 5-ica nije moj studio da bih ga branio, poslednji put sam bio jesenas, i pustio za mene referntni CD (Quincy Jones) i jos referentniji (original Star Wars Soundtrack) sa simfo orkestrom. Ako mi navedes, ili jos bolje odvedes u neku reziju sa boljim zvukom, vodim na klopu, verujem da teoretski mogu da postoje bolje rezije u BG al' ih jos nisam "Cuo"

P.S. da nije malo 'krut' stav da je slusanje bassa "kriminalno"?
da nisu neku 'klinci' "prckali" oko Geneleca sa potovima?
Ne zelim nista da tvrdim, ali mladi ljudi, koji se bave dance, trance, psy, goa, DnB Hip-Hop, i slicnom muzikom imaju malcice pogresne predstave o frekvencijama koje su ispod 100 hz - takav mi se zakljucak namece iz ono malo slusanja njihovih radova...

All times are GMT +1. The time now is 02:15 AM.