Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   Pjevanje/tehnika (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20416)

Dr.Artist 03-01-2008 07:26 PM

Re: Pjevanje/tehnika

Pozdrav svima,danas sam se registrovao.....no da predjem na stvar.....sviram klavijature,poceo sam da pevam pre dve godine,posle dugo foliranja u pevanju,znaci pokusavanja da izvodim nesto sto bi kao trebala da bude kopija nekog stila pevanja svatio sam da sto je prirodno to je najbolje,boze moj ,svirka svaki vikend,price sa ljudima,internet itd......no pomenuli ste da snimanje dosta znaci,meni je to bila prekretnica ,slucajno sam se snimio jednog vikenda na mini disk{drugar snimao},kad sam cuo snimak zaprepastio sam se {uzmimo u obzir da sam jako samokritican prema sebi sto se tice pevanja],pa to uopste nisam ja a i pritom ono sto sam izvodio pokusavajuci da animiram odredjeni stil dalo je suprotan efekat{sto na ozvucenju bas i ne zvuci tako posle malo efekta].......no da skratim..! Bog mi sto se kaze dao odlicnu boju glasa i sluh dovoljan za to sto radim{znaci retko kad falsa].......fali mi stabilnosti u glasu,jos ostrine,jos pravilniji vibrato,mogucnost da izvedem triler koji ja hocu sto je vezano za disanje......sto se tice bilo kakvih vezba disanj od toga nista nisam radio.......ali radim posao dobro zbog boje glasa i malo stila......moj stil se nezasniva na kafanskom pevanju odnosno tezgaroskom nego tezim da pevam tacno....ako negde neide vibrato ili triler pokusavam da ih izbacim iste sto neznaci da mi to oduvek polazi za rukom.

Znaci moji problemi su sledece prirode:

1.Pravilno disanje{da mi neko da konkretan primer]
2.Jacina glasa{imam dovoljnu jacinu ali nemam dovoljnu kontrolu},znaci kontrola i prirodnost pri ispevavanju?

No da nekucam vise onaj ko se razume zna sta sam hteo da kazem da nedavim vise.......

U svakom slucaju unapred zahvalan,cenim svako misljenje i pridajem znacaj istom.Pozdrav svima i SRECNA NOVA GODINA!!!!!!!!

ANITA 03-01-2008 08:08 PM

1. Ne znam kako ti opisati pravilno disanje... gore smo već o tome ne?to pisali, pa ako uspije? od toga ne?to izvući, bilo bi dobro.
Pravilno disanje se ne posti?e preko noći... nego treba dosta vje?bati.
Mozda ti pomogne ovo...?

LACKY 03-01-2008 08:15 PM

U kutku za kompozitore, tekstopisce i aranzere se polako sire apetiti i na jos ponesto. Ja bih rekao ronioce, trid izgleda kao kratki kurs ronjenja(disanje itd.). Srecna vam nova godina!

ANITA 03-01-2008 08:16 PM

Sto se tiče snage u glasu, treba imati u vidu par stvari:
1) Boja i jačina glasa su indivindualne i netko i sa najboljom tehnikom neće zvučati kao Aretha Franklin no mather what. Tvoj glas je tvoj glas. No, naravno da će uz tehniku biti puno jači,ali ne odmah. Kod pravilnog pjevanja u početku čak ima tendenciju zvučati slabije (u visokima).

Uglavnom pravilo je da ako radi? i krivo... ne mo?e? si jako puno na?tetiti ako ne forsira?! Ako negdje postoji napor, to nije dobro i tako s vremenom mo?e? samo izgubiti raspon i kvalitetu glasa.

Snaga dolazi (i raspon) sa vje?banjem, a posebno sa vje?banjem u razini gdje ti se chest voice i head voice izmjenjuju. Onaj "plop" koji čuje? će se izglancat s vremenom. Ako pjeva? sa chest voice (govorna laga da pojednsotavnimo) visoke tonove to je dobar put za uni?tavanje glasa. Da, zvučat će jače, ali ako ?eli? karijeru pjevača, vjerujem da gleda? dugoročnije.

Uglavnom, zagrijavaj glas samo u rasponu gdje ti ugodno i lagodno pjevati. Pjevaj nje?no, neforsirajuće, u?timaj glasnice i sve će ostalo doći spontano (i vibrato, tremolo ni nemoj raditi, ?tetan je i za pjevača, a i za slu?atelja.... haha).

I ja tek učim pravilnu tehniku i sve ?to mogu reći je ono malo ?to učim, savladavam i sama. Kao i kod svakih drugih vje?bi... treba vje?bati... nema u?timavanja, niti razvijanja "mi?ića" bez vje?be. :)

Dr.Artist 03-01-2008 08:30 PM

Hvala,nemogu reci da nemam kondicije.....ali ponekad ...neznam dali to zavisi od raspolozenja .....otpevam 4 sata i kao da sam ceo dan bio na njivi,toliko muke odjedamput a neznam odakle dolazi......mora da je stvar tehnike ali mi se nejavlja stalno....tako da mi i to ponekad predstavlja toliki problem u jednom trenutku da je to strasno. No moram nesto uraditi u vezi disanja. Hvala na lepim objasnjenjima i primerima,zahvalan sam.

ANITA 03-01-2008 08:34 PM

Ne zaboravi naravno da je glas instrument koji direktno ovisi o našem psihičkom stanju/raspoloženju itd... Ponekad je unatoč tehnici, prisutan "grč"...

Ja sve više vidim da je pjevanje za mene jedan veliki učitelj i da ne mogu bolje pjevati dok u svojoj glavi ne riješim ponešto blokada, neke trajne, neke povremene... :)

LACKY 03-01-2008 08:38 PM

A i ima ono "malecko", sto se zove talenat.

Dr.Artist 03-01-2008 08:48 PM

Sto se tice talenta ......malo je apsolutnih bezsluhista....moje misljenje ako ljudsko bice mozes nauciti da odsvira na kraj sela zuta kuca ili bilo koju slicnu prostu melodiju i ako ima anbiciju jaku volju za sviranjem i pevanjem{pod uslovom da ima pristojnu boju glasa} moze nauciti...............to je onaj 1% talenat ....99% Rad....To je moje skromno misljenje. Anita sto se tice psihickih barijera tu si totalno u pravu,kad sam poceo morao sam da se resim treme po pitanju barijera ali uvek ima jos.....no sve je to iskustvo i rad jedino valjda tako moze sve to lepo da se prebrodi,moja drugarica inace odlicna pevacica ako nije emotivno u dobrom stanju nemoze da peva i to se kod nje zestoko odrazava.

LACKY 03-01-2008 08:54 PM

Talenat nema neke preterane veze sa sluhom. Kao sto su retki ljudi sa apsolutnim sluhom, retki su i oni sa apsolutnim nesluhom. Prosecan covek u 99% slucajeva ima sluh ( koji treba naravno da se vezba), ali talenat za pevanje nemamo bas svi (jer u to uglavnom ulazi boja i expresija).

Dr.Artist 03-01-2008 08:55 PM

Slazem se kad bolje razmislim i kapiram......ali si me razumeo u globalu sta sam hteo da kazem?

All times are GMT +1. The time now is 02:28 PM.