![]() |
Re: Polu-po?etniku potreban savet za studijski synth
Quote:
http://www.bribir.net/sprovod.jpg |
Re: Polu-početniku potreban savet za studijski synth
edit
izbrisao sam ovaj svoj post u cilju izbjegavanja besmislene reprize i još besmislenije rasprave soft vs. hard...neka svako radi kako voli i kako je ubjedjen da treba! čovjekje postavio pitanje i dobio je opcije i altrnative pa nek vidi sam poštovanje |
Pa ništa narode, hvala na trudu. Naravno da zelim da potrosim sto manje para, i uopste mi ne pricinjava zadovoljstvo da slazem nove uredjaje u ionako malom prostoru. Medjutim, posto nikad nisam cuo te sprave na licu mesta kako zvuce, moja je dilema da li zaista vredi dati pare da dobijes npr. samo 20% bolji zvuk. Ako to nije samo malo bolji zvuk vec potpuno drugi svet u odnosu na softverske sintove, onda bih svakako uzeo spravicu.
Moze jos malo vase argumentacije i poredjenja u vezi lepote zvuka kod te i te sprave (ko je raspolozen)? Bas sam uzivao da citam dok maštam kako cu i ja imati "mast" na svojim snimcima. |
Posto vec spominjes software a u pitanju je ROMPLER a nije sinteza onda ne
verujem da se moze uporedjivati ROMPLERI i SOFT ROMPLERI jer danasnji ROMPLERI su samo malo deca i nisu nigde u blizini softwera. Da ti dam jedan prost primer: Na KONTAKT 2 imam NEMESYS GRAND PIANO koje je 4 GB velicina, a da uzmem za primer jedan od ROMPLERa sto sam koristio il koristim eto EXTREME sav njegovi ROM je oko 160 MB PCM ili oko 320 MB OTPAKOVAN. Sad naprosto opet 4 GB bi bilo 4000MB da ne ulazimo fizicki i matematicki ali 4000 MB za SAMO JEDNO PIANO i 320 MB za preko 1000 zvukove ja mislim da ima razliku. Tu nije u pitanju 20% razlika zvuka nego je ZEMLJA/JUPITER. Sad EWQL COLLOSSUSova SAMO GM banka je oko 14.5 GB a to je vise nego sve ROMPLERe koje su ikada postojali na ovu planetu. Na jednom Americkom a i nasem forumu nedavno smo to uporedjivali,snimo sam MIDI file preko EXTREME i isti MIDI file preko COLLOSSUS pa ti sad sam racunaj. Neko ti je tu spomenuo HYPERSONIC 2, to je ipak stvar koja bi pobila sve ROMPLERe koje su dosad postojale zvucno a i po mogucnosti ostalih stvari kad je u pitanju softwersko editiranje, efekti i sve ostalo. E sad ako nije u pitanju zvuk t je druga prica...neko kaze ja volim kad stavim ruke na sint, pa i tamo valjda ces staviti ruke na sint, samo sto bolje zvuci i zivot je laksi. Pozdrav |
Quote:
budi uvjeren da je razlika izmedju softa i hard-a daleko manja od 20%...ja lično ne bih trošio pare na hardware misleći da će mi to donijeti sad neki dastično bolji zvuk. Kupovao bih hardware jednio kad bi imao dobar višak para čisto zbog ljubavi prema nekim kultnim sintovima. Najveća razlika se primjećuje u domenu analogne sinteze medjutim to ti sad nisi tražio....Uostalom, sve te razlike primjećuju oni koji dooobro na to obraćaju pažnju tj. zaljubljenici u zvuk i u sintove, a obični slušalac ne zna ni šta ja npr minimoog, a kamo li da li je zvuk poteko sa soft-a ili hard-a... e sad druga je stvar ako neko želi da primami naivčine raznoraznim spravama i spravicama. To je već marketing i propaganda , a ne pirča o zvuku ! Poštujem ja da ovjde postoji jedan hardveraški lobi ;) to su ljudi profesionalci i poznavaoci i oni definitivno znaju o čemu pričaju, medjutim ta priča u jednom momentu gubi kontakt sa stvarnošću - ne zato što oni ne znaju - nego prosto zato što iz svojih subjektivnih razloga ne žele da prihvate situaciju u svijetu sintisajzera onakvu kakva jeste. Mnogi od tih ljudi su se bavili sintizajzerima i pravili muziku kad sam ja gurao tutu da upali ;) ili čak dok sam još kakio u gaće ;) tako da nije umjesno ulaziti sad u neke rasprave. Sve ja to poštujem, al ja samo objektivno konstatujem kakva je situacija danas. Lako je govoriti -kupi ovo- kupi ono kad ne ide iz džepa onoga koji takve savjete daje |
Divni odgovori! Hvala! Onda je odluka pala, bacam se na softver. Nije mi problem ako je i malo teze raditi ili ako treba da kupim jos jedan kompjuter specijalno za sintovanje, pravi zvuk je vredan svake zrtve.
Nego, sta cu sa DX7 koji ima velocitet 0-100 umesto 0-127? |
Prodaj ga i nadji sebi neki dobar MIDI controller sa visi MIDI opcija i onda
zaboravices na sve sintove sto postoje. Ako hoces uzmi jedan tvoj omiljeni file, posalji ga meni, pa cu ti ja odsnimati kao Audio u jedan od najslabijih softwera i u jedan od najjacih ROMPLERa bez nikaki efekte. Na kraju ti proceni sam. |
apsolutno se slazem, za soundove gdje je vise rama, znaci bolje - tj. smapling, orkestar, ethnic i ostalo, praksa je jednostavno takva da ni nemozes to ugurat u hardverski sampler, pa i i ja koristim kontakt i ostale EW libraries. however, ako je sound dovoljno mali da stane u hardverski sampler, taj uvijek zvuci neuporedivo bolje u miksu. nije da nisam radio usporedne testove , ista banka u kontakt, u triton (groblje) i u emulator 4 EOS seriju. taj ih sve ostavlja u prasini. toplina, debljina, muzikalnost, jasnoca. nema goreg na svijetu od kontakt filtera, i njegovog bandwitha.
da je ikad izasao neki emulator 5, npr, koji bi imao hard disk streaming, i podrsku za ove ogromne diskove ala 250/500Gb.. a da je sound i sint engine ostao isti, ja bih i dalje bio iskljucivo na hardveru. al jbga, zakoni trzista. naime, teoretski nebi trebalo bit razlike, ali gdje se ona dogadja: prvo kvaliteta audio path-a, kvaliteta dediciranog DSP filtera na E4 (ili Kurz ili S760) je miljama iznad jednog Kontakta/haliona/esx24.. koji obitaqva u win/osx okruzju. drugo,a ovo je dosta bitno; cim sviras polifono, podlozan si kvaliteti sumacije tih nota/oscilatora, koju , sad vec i vrapci na grani znaju da dedicirani hardverski DSP (primjer: digi SSL itd) sa fenomenalnim algoritmom za summing (mjesanje) radi puno bolje od native ITB rjesenja, jednostavno to je zdraviji sound. (da ne spominjem analogno, ali nije primjenjivo na pricu o hw samplingu) znao sam voziti po 20 midi kanala iz E4, i jos uvijek se svaki za sebe razumio, s cim imam problema na kontaktu/nuendu vec nakon 8. tako da sve zajedno, problem usporedbe hw i sw romplera/smaplera nije uopce tako trivijalan ko sto se cini na prvi pogled. a varate se ako mislite da proizvodjaci to ne znaju, ali im se ne isplati o tome pricati. npr. sve ovo mi je potvrdio dizajner iz emu-a kad je izasao emulator x, pa sam ga pitao jel je to isti sound ili nije, da se prebacim, a kupio sam od njih tri komada emulatora u proslosti, znamo se, pa mi covjek kaze - jbga, morali smo ic na to radi trzista, ali ne moze se usporediti s soundom DSPa iz hw masine. napravili smo samo aproksimaciju, i zadrzali ime radi reklame. drugi primjer je, uzmi jedan dobar yamahin klavir ala P250 ili ovaj novi 300 nesto, i stavi ga u miks pored bosendorfera290 ili cega god oces, sa trilion terabajta rama, Yamaha ga POJEDE. nije sve u memoriji, ima nesto i u klvaliteti cijelog audio engina, i karakteru. posebna prica su stari i prastari sampleri, gdje poanta vise i nije hi fi zvuk, vec u svojoj nesavrsenosti daju karakter, koji u nekim slucajevima moze biti pozeljan, i nemoguce ga je imitirati ITB. osim da jednostavno snimis cijeli track ko na magnetofon. primjer: stavis tipicne drum machine sampleove u jednu staru digitalnu ritam masinu, lo-fi, sa analgnim VCA po izlazu, pa to tuce tako da kucu rusi. kad upalim taj isti set (testirao detaljno) u Batteriju, koda jedem neku juhu s mekinjama i moram hitno na zahod.. :rolleyes: tako da ja nisam iskljuciv od softwera, nema generaliziranja, makar smo se malo nasalili slowstar i ja, vec od aplikacije do aplikacije.. gdje hw ubija hw se snima, gdje sftw radi bolje njega se snima.. bez sentimenta. e sad, statisticiki me to dovelo do 90% hardvera kad snimam. jbga. malo sam se raspricao, ali ja sam jako zelio da mi software zamjeni sav digitalni hw, nema tu uopce dileme, pa sam se dosta bavio s time ZASTO na kraju i nije isto .. |
Ma Cluster nisi se ti raspricao nego si sve lepo rekao da naucimo nesto i mi.
Sve sto kazes je sve skroz ispravno al mnogo njih ne gledaju stvari kao ti ili ja ili neko drugi. Najvaznije je nekima da samo LOADira sound onakav kakav jest i da snima...mnogo ljudi neznaju to sto si spomenuo da neki sounds jesu lepi i dobri i sve al se ne sklapaju u MIX, njima je vazno samo da taj sound zvuci dobro. A sto se tice KONTAKTovih filtera to je prica sama o sebi, to je pokvareno i pricati...al kad neko LOADira samo neki gotovi SAMPLE mozda covek i ne zna gde se uopste nalazi taj FILTER niti sta je. Ja sam vise pricao na cistu ROMPLERsku bazu, sad ima tu jos miliona tih ostalih stvari...ne bi ja uporedio nijedan od tih softwera sa V.A.S.T. ili ostalo. |
Quote:
Naravno, ako ni klijent to ne primječuje, niti masa koja to slu?a, onda mo?da nije ni bitno.... |
All times are GMT +1. The time now is 07:19 AM. |