Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   DIY balansirani Switchbox (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19196)

boggy 30-08-2007 01:35 PM

Re: DIY balansirani Switchbox

Quote:

Originally Posted by Tribal_kg (Post 167397)
U pravu si Boggy ali nisam ni mislio na njegovu spravicu vec na ovo sto ja planiram da napravim.

.....

Samo ti pocni thread, opisi sta to nameravas da pravis, i vec ce ti se ljudi pridruziti...

pozdrav

bogi

analog 31-08-2007 12:58 AM

Ne znam da li sam bio jasan, ovaj swichbox omogućava da biraš tri izvora slušanja, koja bi svirala pojedinačno, ne u isto vreme. Pominjao si kako ti je problem da gasiš monitore kad oćeš da trekuješ. E pa sa ovom spravicom ne moraš da ih gasiš. Monitori će ostati upaljeni, samo što signal neće dolaziti do njih, pa oni neće ni svirati.

Što se tiče izgradnje jedino što moraš da znaš (još jednom), je: šta preklopnik spaja u kojoj poziciji (odnosno kako on funkcioniče) i balanced_to_unbalanced. Malo je komplikovano bez sličice ispričati ovo za preklopnik, ali biće ti jasno sve čim npr. otvoriš katalog radio kluba i vidiš sličicu kada budeš uzimao delove.
Unutar balansirane veze imaš tri žice, odnosno
1. masu
2. vruću
3. hladnu
Vruća nosi originalan signal, dok hladna nosi isti signal s tim što je obrnuta faza. Na tom principu i radi balansirana veza jer kad se u pojačalu vrati faza u normalu, onda se svi prikupljeni šumovi, koje je signal dobio na putu do pojačala, anuliraju (jer su sad šumovi u kontra fazi). Dakle kada prelaziš na ne balansiranu, onda spajaš hladnu i masu.

pozz

diviner 31-08-2007 01:18 AM

Sad sam vidio temu...Sve pohvale za pedantnost izrade i izgled. Poz

Tribal_kg 31-08-2007 02:29 AM

@ Analog : Bio si jasan nego sam ja istripovao da si ubacio i volume kontrolu.
Kontam sta je switchbox, nije problem.

Problem je sto su monitori aktivni tako da otpada kontrola preko pojacala.

EDIT: NISMO MISLILI NA ISTI RADIO KLUB. Google mi tek sada kaze da je radio klub preduzece. Ja sam otisao na veziste i radio amatere. :)

Nista..Kad budem napravio konkretan plan, iznecu ga ovde pa cemo valjda nesto napraviti.

Jedno pitanje. Koja je razlika izmedju step attenuator-a i potenciometra? Citao sam da preporucuju ugradnju ovog step att. pa me zanima.

"7" 28-10-2008 04:00 AM

3 Attachment(s)
Evo nekih slicica od spravice koju sam napravio... u pitanju je Switchbox i ima jedan ulaz (TRS) a tri izlaza (TRS, XLR i cincevi), izlaz se bira preko selektora na prednjoj strani. Vrlo prosta a meni izuzetno prakticna sprava jer vrlo brzo mogu da biram koji ce zvucnici da mi sviraju...
Kutiju sam kupio gotovu i izbusio je sam (:banghead: kakva je to zaje*ancija bilaaaa, inace kutija je aluminijumska), svi konektori pozadi su Neutrik, kablovi su oklopljeni mikrofonski kupljeni u Radio klubu kao i "selektor" (jbg rano/kasno je ne mogu da se setim kako se to zove). E onda sam kutiju odneo kod prijatelja koji radi sito stampu i odstampao sve sto treba ali na cirilici (prvo je sve napisano latinicom na engleskom pa je promenjen font u cirilicni) pa je ispalo zezanje...:da: :D ... bar niko nema istu spravu8-) skroz je autenticna :rolleyes: :da: :D

Dakle evo ga doticni DIY Switchbox

... crevca... bogata unutrasnjost... zalemljeno od strane moje malenkosti (prosto se ponosim sobom:da: ... i predsobljem:D ...)

Attachment 4135

... Zadnja strana... kao sto rekoh sve je Neutrik...

Attachment 4136

... i najzad... DIY Switchbox (kao sto lepo i na njemu pise), postavljen na svoje mesto...

Attachment 4137

Ajd' pa Pozz

milanCHE 28-10-2008 08:21 AM

sjajno!
a propos teme:drugaru je iz nekih da..aavno ručno radjenih kutija ostalo oko 2m nekog ezoteričnog kabla(srebro u teflonu,ako nisam sad nešto lupio:confused: ,tako sam ga razumeo)koji bi da upotrebi u inter-konekciji.e,sad,čovek je nameravao da napravi neku ovakvu spravicu ,ali sa switch preklopnik-om,mono switch-om i svim inputima i outputima na prednjem panelu i sa combo(xlr/trs "neutrik"konektorima)umesto odvojenih xlr i trs-ova.najveći problem mu predstavlja lemljenje tog kabla,a čovek je "manijak" i hoće da posao odradi do perfekcije(kaže u zezanju:"da ispratim signal kako i dolikuje") i zanima ga čime bi mogao dotični kabl da zalemi?ili da kupi neku malo kvalitetniju "ovozemaljsku"varijantu kabla za interkonekciju,što sam mu i predložio,jer po mojoj logici ništa ne dobija sa tim srebrom ukoliko ga ne "lemi" na neke isto srebrne konektore(koje pravi svega par firmi)i ukoliko i sam mono switch i glavni preklopnik takodje nemaju srebrne pin-ove
poz

"7" 28-10-2008 08:31 AM

Quote:

Originally Posted by milanCHE (Post 222801)
sjajno!
a propos teme:drugaru je iz nekih da..aavno ručno radjenih kutija ostalo oko 2m nekog ezoteričnog kabla(srebro u teflonu,ako nisam sad ne?to lupio:confused: ,tako sam ga razumeo).e,sad,čovek je nameravao da napravi neku ovakvu spravicu ,ali sa switch preklopnik-om,mono switch-om i svim inputima i outputima na prednjem panelu i sa combo(xlr/trs "neutrik"konektorima)umesto odvojenih xlr i trs-ova.najveći problem mu predstavlja lemljenje tog kabla,a čovek je "manijak" i hoće da posao odradi do perfekcije(ka?e u zezanju:"da ispratim signal kako i dolikuje") i zanima ga čime bi mogao dotični kabl da zalemi?ili da kupi neku malo kvalitetniju "ovozemaljsku"varijantu?..

poz

Ha... preklopnik... tako se zove :) ... combo najverovatnije nece naci jer sam ga ja cekao i trazio mesecima i na kraju su mi rekli da nema vajde od toga... mada mozda se nesto promeni... a mora da pazi i na prostor jer ne znam gde bi mu sve stalo na prednji panel... sto se tice lemljenja javice se vec neko strucan da objasni jer ja...khm... pa recimo da mi malo fali do amatera :da: :D :wink:

Pozz

milanCHE 28-10-2008 08:54 AM

zvacu sad na par mesta za taj combo konektor pa javljam....
poz

analog 28-10-2008 04:31 PM

Odličan ti je Snjitchbod?! :grin::grin::grin:

Čestitam!

Po?to rack? po?to sito?tampa?

pozz

"7" 28-10-2008 09:13 PM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 222903)
Odličan ti je Snjitchbod?! :grin::grin::grin:

Čestitam!

Po?to rack? po?to sito?tampa?

pozz

Rack sam platio cini mi se oko 2.800din... a sito stampu mi je odradio prijatelj koji mi nista nije naplatio, ne znam koliko bi inace kostalo. Inace najskuplja stavka bili su konektori jer je komad u veleprodaji bio nesto manje od 500din. Po nekim lokalnim maloprodajama kostaju po 10e i vise

Pozz

All times are GMT +1. The time now is 09:25 AM.