Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Slobodan Marković (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=114)
-   -   Aranziranje... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17902)

alavuk 26-05-2007 08:36 PM

Re: Aranziranje...

A sto lepo ne napisete i objavite knjigu ili napisete "ukratko" ovde tj u html izdanju ? mislim da bi to bio pun pogodak , ionako ste "zivi dokaz" promene u muzici tj muzickih trendova a samim tim i u strukture melodija , orkestracija , aranzmana , mozda napisete paralelu razvoja balkana tj ex yu , "evrope" tj nemacke , francuske , italije i engleske , sa povremenim izletima spanije , i mozda kao treci tom americke skole "trendi" muzike ...

Poz !

tom 27-05-2007 01:31 AM

Odlicna ideja! I da se to poslije objavi i stampano.

Zamislite sa sve Rumski logom!

Molim i ostale clanove foruma da naseg gosta udave i natjeraju na ovo.Udzbenika iz klasicnih muzickih disciplina ima u velikom broju ali necega iz domena pop muzike ni za lijek a mnogima bi pomoglo(meni,npr).Ako je iko respektabilna figura kod nas,to je on(sa sve rajfom).:cool:

Mozda bi jedno takvo izdanje barem malo popravilo stvari.Tek da se vidi ko je ko.

Ako se ima vremena,naravno...

SumAnuT 27-05-2007 05:13 AM

Ljudi, mislim da nema potrebe za time. Covek bi izgubio silno vreme pisajuci nesto sto je vec napisano.

Moze da nam preporuci knjige u kojima to pise, pa da polako citamo ...

alavuk 27-05-2007 11:15 AM

ja nisam mislio na silne teorije (veciti protivnik teorija) nego iz svoje dugogodisnje prakse (ono sto se ipak racuna i realnija mnogo vise nego puka teorija) .

HeatMan 27-05-2007 11:37 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 156314)
Jos samo da je "iskopam" odnekud, ima VALJDA NA "Lime wire" ili na nekom Torrentu?
@HeatMan:

Nije to bas tako birokratski jednostavno, ali prvo sto treba da naucis je da posmatras muziku, tojest melodiju, kao niz tonova, "skalu" ili kako to neki "uceni" kazu "modus"
pa taj kontrapunkt baziras ne na akordu koji je trenutno ispod melodije, nego na svim tonovima SKALE, ili MODUSA u kome se nalazi data melodija...Jel malo jasnije?
Hocu da kazem da u kontrapunktu ima mnogo vise slobode i imaginacije nego sto mislis.
Nauka u muzici, tojest osnovi teorije muzike (vidi divnu knjigu, kratku i jasnu Marka Tajcevica, pa posle nesto obimnije) sluzi ne da nas optereti besmislenim pravilima, nego da nam "profini", tojest da vise ukusa u tretiranju muzike. Zasto bi mi mukotrpno decenijama saznavali sta je lepo, a sta ruzno ili neprikladno, kada nam malcice harmonije i kontrapunkta, za kratko vreme sve to mogu rasclaniti i objasniti, pri tome ne opterecujuci uopste slobodu naseg izrazavanja i invencije, neces verovati, mnogo su strozija stilska pravila u pop-muzici ili jos vise u raznim Dance stilovima, nego sto nam nalazu osnovna znanja iz harmonije i kontrapunkta, veruj mi!!
Neki, veoma retki i extremno talentovani ljudi u istoriji muzike su i sami, "iskustveno" dolazili do nekih pravila i sistema po kojima su radili,(vidi pod Bach, Mozart) ali sama pravila su tu izmedju ostalog da bi ih rusili, ili menjali (paralelne kvinte, naprimer, jedan od osnova sviranja heavy rock gitare, su bile zabranjene u tzv "ozbiljnoj" vokalnoj muzici,) ali za to je postojao objektivan razlog, koji kada poznajes, znas i kako, kada, i zasto mozes NAMERNO da ih krsis, da bi postigao ciljni rezultat.)..ajd' da ne kenjam vise bar za sad, pozdrav svima, i nemojte da mi zamerite na "Smoru"

hehehheh.. ne smarate, pobogu.. :) skapirao sam u potpunosti shta ste hteli reci.. i nema potrebe dalje da se zamarate pishuci.. nisam bio siguran u pochetku da kapiram, ali sad se potpuno slazzem.. ljudi su u poslednje vreme pocheli orkestraciju da koriste samo kao dosadne i jednostavne podloshke.. mislim, vrte 4 ista akorda po pesmama, i nemaju nikakve varijacije na temu.. zatupljena je muzika postala.. pogotovo domaca.. slusham neki dan radio, i chujem dobro poznati midi zvuk basa koji pichi kao podloshka uz neki "pop-narodnjak".. i neke stringove koji zvuche jednostavno presmeshno.. ja sam pocheo da se smejem celoj pesmi i samom aranzmanu (o tekstu da ne pricham), a otac me je gledao kao da sam poludeo... :) nazovimo to profesionalnom deformacijom.. :)

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 156352)
ja nisam mislio na silne teorije (veciti protivnik teorija) nego iz svoje dugogodisnje prakse (ono sto se ipak racuna i realnija mnogo vise nego puka teorija) .

glupo je.. relno, zashto bi nam on pomogao neshto zbog chega je on lupao glavu i uchio godinama.. da smo mu deca, kapiram.. :) ipak, nije chovek gandi ili tako neshto.. ima i on zzivot.. ;) valjda...:)

alavuk 28-05-2007 01:47 AM

ja i mislim da nije glupo , ne sad sve da kaze , nego neke najcesce dileme koje je imao izmedju teorije i prakse tokom rada na nekim pesmama .

slowstar 28-05-2007 02:11 AM

'Ajde, vidim da vas ipak nisam nesto preterano gusio, pomisao da nekoga gusim ili smaram mi je uzasavajuca. Sto jedan clan foruma rece, smesno je da pisem knjigu pored vec napisanih, mada je nazalost vecina napisanih takva da trazi solidno znanje iz harmonije i kontrapunkta, a o ciitanju nota da i ne govorim...
(SVAKOM savetujem da nauci note, barem violinski kljuc u jednom sistemu, verujte mi da je to lakse nego nauciti citanje i pisanje TVRDIM!!)
Tako da razmisljam da postujem nekoliko svojih vidjenja, u smislu saveta kako nejbezbolnije, najelegantnije, napraviti adekvatno ili lepo zvuceci aranzman, gde su greske, sta je za pohvalu, sa eventualnim navodjenjima pozitivnih primera, a linkove ka muzici cete verovatno lako naci, bolje od mene, koji sam tek pre godinu dana poceo sa raznim "Lime wire" i Torrentima...
Za sadapozdravljam na par dana, moram da "stvorim" neku a la "olimpijsku" muzikicu za potrebe jedne priredbe...

SumAnuT 28-05-2007 02:22 AM

Prijavio sam se ja kao volonter, ako mislis na EYOF :)

HeatMan 29-05-2007 03:21 PM

sad se setih.. :) niste mi odgovorili na pitanje (a mozzda ste i namerno izbegli)

da li vam se svidja aranzman i kako su ukomponovane orkestracije u pesmama "miholjsko leto" i "drvena pesma" od Balashevica? :)

interesuje me, poshto je to PO MENI vrh domace muzike.. bar shto se kompozicija tiche.. o tekstovima da ne pricham.. to je balashevic.. :)

slowstar 29-05-2007 07:22 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 156558)
sad se setih.. :) niste mi odgovorili na pitanje (a mozzda ste i namerno izbegli)

da li vam se svidja aranzman i kako su ukomponovane orkestracije u pesmama "miholjsko leto" i "drvena pesma" od Balashevica? :)

:)

Nisam izbegao odgovor, jednostavno, NE ZNAM te numere, pa kada dodjem do njih, ili mi mozda posaljes link ka tim numerama, sigurno cu napisati svoje misljenje...

Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 07:27 AM.