Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Magnetna glava (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17862)

boggy 08-08-2007 08:25 PM

Re: Magnetna glava

Pade mi na pamet da bi ultrazvucna kada pomogla da se to ocisti.... jedino NE ZNAM sta moze da rastvori WD40 a da ne rastvori i plastiku koje ima na sve strane....

Pokusaj alkohol... dalje od toga ti ne savetujem....

pozdrav

bogi

p.s. WD40 je ulje niske viskoznosti, znaci ne isparava... ostaje tu i sva prasina se lepi za njega.... formira se nesto nalik blatu.

dexyco 08-08-2007 08:44 PM

Evo sta me je zbunilo, kad sam malo bolje pogledao video sam da su one plocice u stvari mali elektromagneti, medjutim kalem je namotan po bocnim ivicama tako da je tesko uocljiv.

edit:

Quote:

p.s. WD40 je ulje male viskoznosti, znaci ne isparava... ostaje tu i sva prasina se lepi za njega.... formira se nesto nalik blatu.
Upravo to sam i video pod mikroskopom. Dobro je to da je prljavstina sa one strane gde je iglica, a ne sa suprotne gde bi trebalo da se nalazi stalni magnet. E, sad, ono sto me i dalje buni - ja stalni magnet uopste ne vidim, okrenuo sam sam suprotnu stranu ka meni, a stranu gde je iglica ka svetlu, dijamant se providi, sto bi znacilo da se tacno iza iglice ne nalazi magnet, a ni na drzacu ga nisam primetio... Sklopicu glavu cisto da vidim da li funckionise, ako radi, znaci da je tu samo ga ne vidim, a ako ne radi, moze da znaci jedino da je stalni magneti negde ispao...

Sava 08-08-2007 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by dexyco (Post 164326)
@boggy

Iglica se moze odvojiti kao sto mozes videti i na slici. Sto se mene tice, ona izgleda ok, barem sam vrh, dok je deo blizi plastici zaprljan. Jel ti nije problem da mi ukratko objasnis princip rada, kako bih ja znao na koje delove vise da obratim paznju, jer ja iskreno nisam video ni jedan magnet unutra, tako da mi stvarno nije jasno po kom principu se vibracija prenosi u elektricni signal. Lezajevi prenose vibraciju iglice na dve metalne plocice za koje su vezani +/- kontakti. Medjutim i same plocice nisu namagnetisane, a lezajevi su od gume, pa meni nije jasno kako tu uopste moze da se stvori neki elektricni signal. Jedino ako je plocica od nekog specijalnog materijala.

@Sava

Trebalo bi da je magnet... Radi se o gramofonu na muzickom stubu kakav ovde ima moj imenjak (ABBA 750).
http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=163

E OK, kada sam pisao nije bilo nekoliko gornjih postova, verovatno sam ne?to propustio. Vidim da se rasprava vodi o mehanici gramofona, tačnije ruke i glave sa iglom. Međutim nisi mi odgovorio na jedno va?no pitanje: u kakvo pretpojačlo ubada? gramofon? Obzirom da smo ustanovili da ima? magnetnu glavu tipa MM (moving magnet) za nju je potrebno gramofonsko pretpojačalo sa takozvanom RIAA krivom. Radi se o tome da su frekvencije na gramofonskoj ploči zapisane na jedinstven način i basovi su "zgusnuti" inače da je snimano linearno jako malo muzike bi stalo na ploču. Zadatak RIAA pretpojačala je ne samo da pojača signal već i da obradi demodulaciju zapisa (znači suprotno od načina zapisivanja). Verujem da ti gramofon ubada? u neko pretpojačalo sa linearnom karakteristiko pa zbog roga neke frekvencijie čuje? slabo i izobličeno.

dexyco 08-08-2007 09:02 PM

Hmmm, naznacio sam ti da je u pitanju gramofon koji ide u sklopu muzickog stuba (nna gornjoj je strani), sto bi znacilo da je pojacalo fabricki odradjeno za taj gramofon. Medjutim moze se desiti da ono stvara problem jer je stub star oko 15 godina, pa se moze desiti da su elektroliti vremenom oslabili i elektronika uopste. Ja zasad smatram da su problem pravili kontakti koji se kace na elektromagnet u magnetnoj glavi, jer se vezuju putem dodira, a kalemovi su poprilicno prljavi i mozda malo oksidirani.

Sava 09-08-2007 05:51 PM

Onda ne znam, pomislio sam da je ono o čemu sam pisao. Nezahvalno je na daljinu davati nekakve savete. Mi koji smo mnogo godina proveli uz gramofone imamo konkretnu ljubav prema tim spravama i verovatno bi smo brzo otkrili u čemu je problem pa jedino jo? ?to mogu da napi?em je da potra?i? nekog u svojoj okolini ko je baratao sa gramofonima da baci pogled. Samu glavu i iglu nemoj preterano da čačka?, to su jako osetljive stvari i lako se uni?tavaju.

dexyco 09-08-2007 07:08 PM

Svestan sam toga, zato sam uzasno pazljiv... :) BTW, ne verujem da bi u okolini nasao nekog ko bi bio pazljiviji sa tim od mene, znam jedan dobar servis, ali ne verujem da oni uopste i rade dalje sa tim, a isto tako ne verujem da bi bili strpljivi sto se ovakvih stvari tice...

dexyco 12-08-2007 03:35 AM

Nabavih i alkohol i cetkicu, ali tek danas, jer sam bio u guzvi ovih dana. Medjutim, brine me da li ce 70% skinuti lak sa bakarne zice na kalemu i tako upropastiti magnet? Iglicu najverovatnije menjam, pa me interesuje ima li u BG-u da se nadje zasebno iglica i koliko se krecu cene.

Sto se starog gramofona tice, njega cu najverovatnije srediti sutra u kompletu, on je manja briga... ;)

boggy 12-08-2007 03:42 AM

Quote:

Originally Posted by dexyco (Post 164855)
Nabavih i alkohol i cetkicu, ali tek danas, jer sam bio u guzvi ovih dana. Medjutim, brine me da li ce 70% skinuti lak sa bakarne zice na kalemu i tako upropastiti magnet?

ne.... alkohol ne rastvara lak na lak zici... mada ne preteruj sa koncentracijom, zbog drugih plasticnih delova.

pozdrav

bogi

dexyco 12-08-2007 03:45 AM

OK, plastika je ionako cista dobrim delom, inace sutra planiram da odradim ciscenje, pa javljam rezultate... :)

boggy 12-08-2007 03:47 AM

Quote:

Originally Posted by dexyco (Post 164857)
OK, plastika je ionako cista dobrim delom, inace sutra planiram da odradim ciscenje, pa javljam rezultate... :)

SRECNO!!! :D

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 10:21 AM.