![]() |
Re: Ne znam, a voleo bih da znam! (kontra-faza)
Quote:
slusaj, ne gledaj... zvuci dobro? pusti analajzer u k...utiju :) |
ma ja sam u fazonu da snimam close-miking, da svaki deo recimo bubnja snimam sto je moguce odvojenije i udaljenije od drugog dela(gleda se da se uzimaju sto usmereniji majkovi i da se postavljaju sto blize izvorima, i da se smanji efekat njihovog medjusobnog preslusavanja) i ako to sve zajedno sa eq-om i ostalom dinamicko-filterskom obradom zvuci lepo, sto bi neko iznad rekao veoma lepo, onda na faze vise ni ne mislim vec samo rokam-snimam :) bitno je samo da neke tehnike snimanja jednog elementa bubnja npr dobosa pomenutog, kada se snima gornja koza i snar istog, to moze da zahteva obrtanje faze jednog od mikrofona i o tome se mora voditi racuna, jer se u ovom slucaju mogu mnoge frekvencije potrti a neke sabrati i sto bi boggy rekao imamo comb filtar koji je jako nepozeljan... mada mozda se nekome svidi tako snimljen dobos gde faze nisu obrtane... a mozda i ne... poenta cele price je u tome da slusas i ako nesto ne valja tj. zvuci neprirodno ili ruzno (ili mozda lepo, zavisi kako na to gleda :) ) onda znaci da su se faze malo poigrale sa snimkom ;)
znam da coveku nije i dalje jasno sta je sta, ali tako je to kada se bavi pojavama koje su jako kompleksne i komplikovane za ljudski mozak ;) |
Pokusacu da ti objasnim koliko ja znam.:)
Kada imate jedan izvor zvuka a dva mikrofona skoro uvek moze doci do problema sa fazama.To se desava zbog kasnjenja zvuka.Npr.ako je postavka mikrofona A-B postoji malo kasnjenje na jednom mikrofonu i onda se javlja problem sa fazama koji se ogleda u tome da se menja boja instrumenata,tesko se odredjuje odakle dolazi instrument(levo,desno),dolazi do ne prisutnosti instrumenta... Tesko je objasniti sta je ustvari faza bez crteza al ajd da pokusam...Faza je stanje cestice u odredjenom trenutku.Probaj da zamislis jedan graficki prikaz talasa i drugi talas koji je isti kao i prvi samo je njegov odraz u ogledalu.Ova dva talasa imaju iste amplitude,istu duzinu(duzina talasa se lako izracunava-npr.duzina talasa na 1000Hz je 34cm.znamo da je brzina zvuka 340m/s.duzinu talasa na 1000Hz dobijamo tako sto 340m podelimo sa 1000(Hz) i dobijemo 0,34m tj 34cm)samo nemaju iste faze nego su u kontra fazi.Takva dva talasa jedan drugi "ponistavaju" i tako dolazi do savrsene kontra faze do koje moze da se dodje samo tehnickim putem.Verovatno ti tek sad nista nije jasno ali barem sam pokusao.:) Ovaj problem se obicno otklanja mono slusanjem i korekcijom postavke mikrofona.E sad to je teoretski tako ali ti je tu najvaznije iskustvo a ja ti tu ne mogu pomoci jer ga ni ja nemam mnogo.U svakom slucaju dobro je da prvo nesto upoznas teoretski da bi mogao sa razumevanjem da resis problem na koji naidjes. |
Quote:
Quote:
pa taj fazon.. samo shto mi dosta ljudi reche da je to loshe.. a meni je savrsheno.. uff.. sad izlazi spot uskoro za jednu od tih stvari shto sam radio pa cu videti kako zvuchi na foxu a kako na rts-u.. jbg... :) |
Quote:
|
Quote:
Eto , stvar resena ..... ( nisam citako ceo topik , tako da ako je ovo vec neko rekao ..... jbg ) :D ..... a da ..... Fox je stereo TV , ali je mnoooogoooo TV aparata mono .... Pozdrav |
hahahah.. ma, znam ja to.. nije to bilo pitanje.. :)
|
Re: Ne znam, a voleo bih da znam!
Quote:
Jedan od tih. :) Do prije 3 godine kada sam nabavio nove ("bolje") zvucnike koji su mi greskom bili spojeni u kontrafazi, bio sam uvjeren da je to zbog njihove superiorne stereo slike. Bolila me glava tih tjedan dana dok nisam zapravo shvatio o cemu se radi. he he, 'ko prizna... |
Quote:
Voleo bih da cujem snimak bubnja snimnjenog samo close mikrofonima:confused: |
Vrlo zanimljivo svedočenje Tonija Viskontija o snimanju vokala za Bouvijev album Young Americans, pokazuje kako obrtanje faza mo?e da bude veoma korisno:
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 01:52 PM. |