Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Test Mikrofonskih Pretpojacanja (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16244)

Oggy 14-12-2006 01:32 PM

Re: Test Mikrofonskih Predpojacanja

Ja mislim da je test potpuno validan jer su razlike izmedju preampa i vise nego ocigledne.
Evo, obecavam da cu dati svoje podrobno misljenje o svakom ponaosob samo da resim problem presecene strujne instalacije u studiju :D

Kompjuter mi je trenutno na trpezarijskom stolu, pa je malo guzva jer je rucak u toku :)

davormen 14-12-2006 03:17 PM

meni se najvise dopao 2... drugo i trece mesto dele 4 i 5... naravno, to je u slucaju kada je gitara sama... u zavisnosti od aranzmana, mogao bih da vidim da se koristi prakticno bilo koji od ovih...

e sad, sto se tice brisanja postova... uopste se ne slazem s tim... nisam video te postove, ali ne verujem da su ljudi nesto vredjali, vec su samo iznosili misljenje... mislim, meni je test validan, ali treba cuti i misljenje ljudi kojima nije... mozda bi bilo bolje da su se ti postovi prebacili u drugu temu, gde bi se diskusija o tome mogla nastaviti, bez da se ova tema time "spamuje"...

Oggy 14-12-2006 06:09 PM

Nije to bio spam, vec omalovazavanje necijeg rada.
Imati svoje misljenje ne znaci da smes da pogazis nekog drugog, te zbog istog razloga, to nije tema koja bi trebala da se nastavi u novom topicu.

Manley 15-12-2006 01:22 AM

svaki komentar je dobrodosao...nema ljutnje, ukusi su razliciti i treba ih postovati

OFF 15-12-2006 12:59 PM

mislim da je test bez veze i da Manley treba pod hitno da mi posalje sve te preampe, pa cu JA da vam pokazem kako se test radi....... ako ne pobegnem sa foruma :D :p

kejkz 15-12-2006 02:02 PM

Konacno sam stigao da preslusam test, i moram reci da je prlicno ujednacen, ili ja bar tako cujem na mojim zvucnicima. Karakter gitare je odlicno prenesen sa svim pojacalima, sto se dalo ocekivati od ovakve konkurencije.

Posto su razlike suptilne, sigurno da ne bih odbio ni jedan:), tesko bih izdvojio bilo koje. Meni se mozda najvise svidja broj 2. Ne znam da li je to do sviranja, koje je mozda bilo konkretnije, ili je ipak do pojacala. Posto imam malo iskustva u snimanju akusticne gitare, nisam siguran. Cini mi se da 4 i 5 imaju mozda malo vise detalja od ostalih, ali opet, mozda je do sviranja.

1 mi je malo tamniji od ostalih, sto nije lose za neke primene.

E da, 4 ustvari ne valja, lose je isecen wav ili prekinut snimak :) tako da je to sigurno do pojacala, ono ne valja, jer tera coveka da isece snimak pre vremena...

nek bude 2,5,4,3,6,1 mada ovaj raspored je uslovnan, vise je vezan za moj ukus i filozofiju snimanja, nego za kvalitet. On je neosporan na svim od izabranih.

Hvala manleyu na vremenu i trudu, ovakav test moze biti od velike pomoci pri izboru opreme.

Izvinjavam se za off topik, ne znam kakva je prica bila o kvalitetu samog testa, ali ja ne znam bolji nacin da se jedan test pojacala, koja su ipak samo oprema za snimanje zivih instrumenata, izvede. Najneutralniji nacin bi bio da se kroz pojacalo pustaju test signali ili sinteticki sumovi, ali takav test ne bi realno pokazao nista. Bitno je ponasanje opreme pri snimanju, u razlicitim uslovima, i sa uvek, mozda i malo drugacije odsviranim delom, jer ljudi ipak nisu masine (mada im se neki ozbiljno priblizavaju:)).

pozdrav

boggy 15-12-2006 02:41 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz
.......Najneutralniji nacin bi bio da se kroz pojacalo pustaju test signali ili sinteticki sumovi, ali takav test ne bi realno pokazao nista.

Pa evo... ja tako testiram sprave, jer moram... i sta? Kad je sprava nova, nikada nije radila, niko je nikada nije cuo, uvek strepim sta cete ti i tvoje kolege da kazete o njoj... ok, nema toga puno (sprava, konstrukcija), ali i ovo malo mi je dovoljno da naucim da mojim merenjima i testiranjima ustanovljavam da je sprava OK, a kako ce to vama da zvuci?... NEMAM POJMA dok vas ne zamolim da poslusate i kazete mi kako to VAMA zvuci... i ponavljam, mogu samo da nagadjam sta cete da kazete, ali sam na svojoj kozi naucio da se na svoja testiranja NE OSLANJAM osim ako ne moram, i do neke granice (da ne bih zbog ociglednih brljotina smarao okolinu)

Ono sto vi slusanjem ustanovljavate je KARAKTER sprave/instrumenta... mozda naziv nije najbolji, ali tim imenom nazivam sve ono sto je skoro nemerljivo, niti postoje kriterijumi po kojima bi se to radilo....

Konkretno od tehnickih podataka za mic-pre koji se mogu uspesno izmeriti su THD+Noise, Headroom, Frequency Response, Impednace... itd.. a iz tih podataka samo mozete ugrubo ocekivati kakav ce sprava karakter imati... ove sitnice koje se cuju kao razlike u Manley-ovim snimcima, definitivno ne zavise sasvim od tehnickih podataka...

Ako pustate pink noise pa slusate... to je ok da se ustanovi da je tweeter dobio "po jednoj stvari", ili za neku drugu dijagnostiku... sumnjam da bi vam to sto cujete u ovom slucaju dalo preslikavanja na muziku... mada ako se vezba, mozda moze i da se navezba... ko to zna...

Quote:

Originally Posted by kejkz
Bitno je ponasanje opreme pri snimanju, u razlicitim uslovima, i sa uvek, mozda i malo drugacije odsviranim delom, jer ljudi ipak nisu masine (mada im se neki ozbiljno priblizavaju:)).

pozdrav

To sto pricas mi pre lici na vestinu.... odnosno rutinu... ili mozda stil rada.
Ako covek stalno ima neophodnost da to radi i stalno "vezba", na kraju to i "navezba"... (da se razumemo, ja to ne umem, samo nagadjam kako "mehanizam" funkcionise)

pozdrav

bogi

p.s. U jednom Pro Audio casopisu sam citao review nekog mic pre... i pisac je opisivao kako je ustanovio slusanjem da mic-pre ima izuzetno mali sum... na to sam pomislio "Svaka cast "majstore"! To si mogao i da procitas..."

Manley 15-12-2006 06:37 PM

ja ne znam kakve minimalne razlike cujete.....kod mene su razlike ogromne

verovatno je mp3 u pitanju....

sasaristic 15-12-2006 09:57 PM

Quote:

Originally Posted by Manley
ja ne znam kakve minimalne razlike cujete.....kod mene su razlike ogromne

verovatno je mp3 u pitanju....

I meni dosta sve to blizu deluje , sto neko rece vise kao da je doslo do suptilnog pomeraja mikrofona ili ugla....mozda si trebao da ubacis i neki behringer ili nesto proverono lose da se stekne jasnija predstava o tome sta konkretno predpojacalo moze da unakazi kod signala.U svakom slucaju sve pohvale za trud.

Manley 22-12-2006 01:33 PM

`ajd posto nema vise komentara posatvicu veceras listu uredjaja po pravom redosledu.

All times are GMT +1. The time now is 03:18 AM.