![]() |
Re: Snimanje bassa
@boggy
A ti bar znaš da svuda oko nas leži po neki policajac koji jedva čeka da skoči na nas! :( @bassystem Nego... ako snimaš kroz chanell strip ili mikser (nekidan sam se bocno direktno u TL Audio M4) da li snimaš flat ili mu u startu ugađaš boju (EQ-om) onako kako misliš da će leći u cijelom aranžmanu? |
Quote:
pozdrav bogi p.s. Ne smem puno da spamujem, nije se saliti sa bassystem-om;):p |
haha, ?ta ti je boggy, pa ja jedva čekam da ljudi počnu da se opu?taju i ?ale!!! samo napred, smijeh liječi ka?u
@tiki: to je dio producentskog posla, ako ja ne produciram svoj bass, uvjek pitam producenta kakvu boju i karakter bassa ?eli. Jer u startu bar mora da se pogodi gruv, način svirke i karakter tona...poslije je to nemoguće promijeniti, a lako je manje ili vi?e komprimovati, ekvalizovati, katovati neke frekvencije... |
To za karakter tona je jasno, ali ima tu jedan problem...
Kada slušam gotov mix, zvuk bassa često nije moguće jasno izdefinisati, tj. ne zvuči onako kako zvuči sam! Na kraju krajeva, to je logično i otprilike važi i za ostale instrumente... Ja sam dugo pokušavao za live svirke na pojačalu podesiti zvuk onako kako on zvuči na CD-u kad ga slušam na HiFi kutijama. I rezultat je uvijek bio tragičan! (ton je bio jako debeo i masan, ali nikako nije "izlazio") Tek kad sam bio u situaciji da uživo (na 2m) čujem sirov ton nekih čika (Mike Porcaro, Stue Hamm, T.M. Stevens, Doug Wimbish...) shvatio sam da tu postoji kvaka... Elem... postoji li mogućnost da nam okačiš neke sirove snimke (bar po 2-3 takta) za različite vrste muzike i objasniš setup za konkretne primjere (u smislu izbora instrumenta, pojačala, doziranja i podešavanja kompresora, EQ-a, efekata...)? |
Quote:
|
Evo... čisto da te podsjetim... :)
|
nisi pricao o kompresiji i limitingu, kakva bi bila neka tvoja startna podešavnja kompresije kad hoćeš da fino "ulegeneš" bas u miks, mislim da izjednačiš sve tonove, iako si vrhunski basista, predopostavljam da ipak nisi kompjuter pa možeš da odsviraš čitavu liniju istom jačinom:)
|
Quote:
|
|
All times are GMT +1. The time now is 05:19 AM. |