Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   KORG OASYS haknut ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15032)

Moritz 13-08-2006 12:23 PM

Re: KORG OASYS haknut ?

Koncept je odlican, i realno vrlo isplativ...za cenu jednog VA imas dva mala kameleoncica koji odrade mnogo vise....budu ono sto zelis i kada zelis :). Zelim im srecu.....mada sam se zamilsio posto su napisali
http://www.chameleon.synth.net/english/shop/

boggy 13-08-2006 12:36 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz
Nisam misli na to da je MOTOROLA to smislila za njih, nego su jednostavno shvatili da ta kombinacija radi jako dobro sve sto se tice zvuka.

Mozes da mislis sta hoces, ali budi siguran da su Texas Instruments, Analog Devices i Motorola izuzetno zastupljeni svojim softverom i bibliotekama gde god vidis njihov DSP. Ti cipovi ne bi mogli da rade tako dobro kako rade da neko nije usao duboko u problematiku i spremio platformu za proizvodjace sprava...
Drugi je problem sto proizvodjaci cipova stoje "u senci" poprilicno i mrmljaju u bradu "samo vi kupujte nase cipove....".
Po prirodi stvari oni nemaju racuna da "smetaju" firmama u hvalisanju sta su sve napravile jer bi time ukakili svoj posao...
Naravno niko ne dovodi u pitanje sta su firme koje prave sprave uradile, ima tu posla preko glave, ali cesto preteruju u tome koliki je njihov "doprinos"....
Kada se dohvatis nekog DSP i krenes da radis sa njim, onda ti stvari postanu malko "jasnije"... mislim nije sve lagarija, ali ima preterivanja.
Quote:

Same kodove nisu kopirali jedni od drugih (naravno da to ne bi imalo nikakvog smisla jer bi opet sve isto zvucalo).....

Postoje vec gotove biblioteke za mnoge aplikacije, koje su razvili u firmama koje prave cipove, tako da tu nije rec o kopiranju koda na nekm mestima, nego o koriscenju ISTOG koda jer NEMA drugog.

DSP procesori nisu otvorene arhitekture, i proizvodjaci tih cipova se cuvaju od otkrivanja kako njihovi procesori rade u sustini. Jedan od nacina je da istovremeno sa pravljenjem cipova prave i softverski alat za programiranje, tako da ne mozes da koristis sta god zelis nego ono sto su ti servirali... u tom slucaju i zbog tih razloga, dizajni kod proizvodjaca mogu jako puno da lice,.... a sto se tice razlika u zvuku izmedju raznih proizvodjaca... pa dobro... de... nisam ni hteo da ih proglasim dunsterima... nego sam hteo da kazem da im se marketing povremeno "zanese" i pocne da masta....

Recimo ovo mi strasno smeta kod zvucnika... kad citam kako je neki proizvodjac monitora RAZVIO tweeter... i jos ispricao pricu kako je to uradio.... a u stvari je kupio gotovu komponentu u ciji razvoj nije ulozio ni cent. Ljudi mogu biti jako mastoviti...

pozdrav

bogi

boggy 13-08-2006 12:42 PM

Quote:

Koncept je odlican, i realno vrlo isplativ...za cenu jednog VA imas dva mala kameleoncica koji odrade mnogo vise....budu ono sto zelis i kada zelis :). Zelim im srecu.....mada sam se zamilsio posto su napisali
http://www.chameleon.synth.net/english/shop/

Mislim da je bilo jako bitno sto je Chameleon zaziveo barem toliko koliko jeste... e sad ako nije imao podrsku ili nije imao dobar marketing... sta ja tu mogu...
Ono sto je NAJBOLJE kod sprava koncipiranih kao Chameleon, je sto je firma propala, a Chameleon se i dalje moze odrzavati, i razvoj algoritama za njega nece stati zbog toga...

pozdrav

bogi

Moritz 13-08-2006 12:59 PM

Uspeli su da se odrze i da nastave dalje, evo pogeldaj link sa njihovog foruma gde bas diskutuju o novom MKII i motoroli...http://www.chameleon.synth.net/forum...?t=445&start=0

Nisam ni mislio da je DSP otvorena platforma, kada sam rekao kodove mislio sam na algoritme ( moja greska :)).

boggy 13-08-2006 01:10 PM

Quote:

Uspeli su da se odrze i da nastave dalje, evo pogeldaj link sa njihovog foruma gde bas diskutuju o novom MKII i motoroli...http://www.chameleon.synth.net/forum...?t=445&start=0
.......

SJAJNO! Licno mislim da je koncept Chameleon-a nesto najpostenije sto vam inzenjerska "bagra" moze ponuditi... jedini je problem sto je usamljen ali mislim da ce ga korisnici gurati, na kraju ce se naci neki finansijer koji ce u tome videti dobar posao... videcemo...

Znaci ako bih radio (licno ja) posteno (sa inzenjerske tacke gledista) za vas koji volite klavijature, i pri tom imao u vidu da zelim da vas teram da se druzite sa programerima i ucite kako se realno razvija algoritam... i time povecavao nivo znanja i cinio napredak efikasnijim jer odredjenih preklapanja mora biti ako zelimo da stvari budu bolje.... ehm... to bi bilo nesto sto bi licilo mnogo na Chameleon.

Naravno... poenta price je i u tome da Chameleon ima jednu vrlo ozbiljnu realizaciju MIDI kontrole, koja ima sve sto treba da bi bila najbolja moguca...

pozdrav

bogi

Moritz 13-08-2006 01:31 PM

Slazem se za preklapanje, malo sam ceprkao dalje po njihovom sajtu i ponovo vidim neke znakove odumiranja :(....nadam se da ce da prezive .

DaBear 13-08-2006 08:15 PM

Quote:

Slazem se za preklapanje, malo sam ceprkao dalje po njihovom sajtu i ponovo vidim neke znakove odumiranja :(....nadam se da ce da prezive .

Ja kad budem malo skupio para, uzimam Open Labs Neko (gen 2) http://www.openlabs.com/gen2_p3.htm

Prince ima 2 komada, Stevie Wonder kupio, Timbaland ima 2 komada!

Ovaj veliki moze da tera i Pro Tools M Powered...

Svi soft sintiji, soft sampleri, efekti na jednom mestu! A ima i foru da SAM automatski posempluje SVE patcheve sa vasih MIDI sintija (multisampling, looping, sve sve..)
Ja bi ga sinhronizovao sa Pro Tools-om i snimao audio iz njega...

Dushan_S 15-08-2006 02:55 AM

Quote:

Originally Posted by diviner
@Dushan

Odakle tebi da VSTi instrumenti generisu zvuk wavetable? Tako su nekada, i jedino tako su mogli, da zvuce instrumenti koji su u nedostatku procesorske moci, ali najvise radne memorije, morali da jedan ciklus uzorka zvuka koji oponasaju vrte u loop-u zarad emulacije sustained zvuka (drugi razlog nastanka wavetable sinteze jeste vjernije oponasanje prirodnih zvuka i instrumenata, koje se ne mogu sintetisati...barem ne na lak nacin).

Svaki danasnji VSTi synth koristi cistu sintezu (physical modelling), matematicki modelovanu (sinosuida se lako generise, upotrebom cos i sin funkcija, kvadratni i testerasti signal jos lakse, a primjenom furierovih transformacija moguce je opisati gotovo bilo koje harmonicne sinteze matematickom formulom). Tacno je da se cista sinteza kombinuje sa wavetable danas (recimo, jedino tako se mogu dobiti emulacije instrumenata sa "cekicem"), ali kada govorimo o cistim moog ili TB303 zvucima, ona se mogu sva generisati (i treba biciti synth koji to generise wavetable) preko fizickog modelinga (sto ja zovem cista sinteza :) )...

Ma bre zna? na ?ta sa mislio... Ne bukvalno na VSTi-je koji su replike wavetable synthove, nego na to da kad pogleda? najudarnije "Virtual Analog sprave" ?to u vst ?to u hardware varijanti one koriste (osim za onovne osiclacije tj kvadratni testerasti i ostalo) kratke samplove kao oscilator... Otvori bilo ?ta od jačih VST-a. Poenta je bila da je proces isti i kod tzv "hardware-a" i kod VST-a, tj radi se o software-u koji pogoni neki procesor.

Dushan_S 15-08-2006 03:22 AM

Quote:

@ DUSAN
Prvo: apsolutno nigde nisam pomenuo ANALOGNE sintove tako da mi nije jasno odakle ti sad to??

Pa nisi ti pomenuo, ja sam pomenuo :) A pomenuo sam zato ?to (i evo me opet) upoređuje? SOFTWARE koji radi na Procesoru u odvojenoj kutiji i naziva? ga hardware synth, i SOFTWARE koji radi na procesoru u kutiji na kojoj pi?e PC i naziva se VSTi ili AU ili kako god, i naziva? ga hladnim i lo?ijim. Ja sam čuo da ljudi upoređuju Analogiju sa VA synthovima bilo koje vrste, i da si ti verovatno rastao na analogiji pa bi mi bilo jasno da se ?ali? kako sve ovo ne valja a pravi moog je posao itd... Ovako bih rekao da je to najobičniji placebo efekat.

Quote:

Drugo ne znam ko ovde mesa babe i zabe? Cela poenta mog posta je - Ne dam pare za "digitaliju" gde jedino sto valja je softver koji je pokrece, po logici OASYS-a NI bi trebao da kosta 20000 eura ako bi ih stavio u klavijaturu i prikrpio malo nekih kontrolera!!!!?????
Ja evo čuo, kreće masovna pobuna, hoće da linčuju ove iz korg-a jer je unutra PC. Čisto da te podsetim, PC je u stvari samo jedno od mnogih tehničkih re?enja, kako da se napravi jedinica koja je u stanju da obavlja ne?to. Ni?ta bolje i ni?ta gore ali standardizovano. Recimo da ono ?to je rekao Boggy, proizvođač ne mora da se drka oko delova koliko bi inače mogao. Inače sme?no je da ti kao neko ko je poznavalac obezvređuje? tu tehnologiju, jer ako se seća? istorije Korg-a Oasys je mnogo vi?e od tamo nekog software-a tj, radi se o nečemu ?to se konstantno razvija godinama i čiji su delovi na?li svoje mesto u nekim od proizvoda ranije (ajd ne računamo onu propast od kartice za komp koja je lo?e pro?la tr?i?no) ali ovo je prvi veliki pravi funkcionalan oasys... O? ne? ne mora?, ali mi je bezveze obezvređivati ne?to na osnovu ničim zasnovane averzije prema PC.jevima.

Quote:

O cemu ti meni ovde pricas? Mogu da ti stavim na crtu sa VST-om bilo koji hardver digitalni sint ( ovde mislim na prave sintove ne ROMplere) sa njegovom emulacijom, ne pricam ovo napament nego iz licnog iskustva.
Pazi, lično iskustvo nije ne?to ?to je uvek validan dokaz kod takvih tvrdnji. To ?to nečije uvo čuje ili ne čuje je relativna stvar. Ali recimo da bi morao da da? neko ozbiljnije tehničko obja?njenje za?to nule i jedinice koje izlaze kroz 2 konvertora iz kutije na kojoj pi?e synth taj i taj navodno zvuče bolje od nula i jedinica koje se na osnovu istih matematičkih operacija na kraju zavr?avaju na izlazima iz muzičke kartice. Ja moram priznati da nikad nisam video ni pročitao tehnički jasno napisao obja?njenje od nekog ko se razume u materiju. A uglavnom znam da na nekim ozbiljnijim forumima nama?u go...a kad neko krene u tu priču "Da li bolje zvuči hardverski sint". Naravno mo?da ja gre?im, ali daj neki dokazni materijal a ne nervozan ton i "Ja znam iz iskustva a ako ja to mislim, to je tačno". ;)

Quote:

Niko nije rekao da je VST los ponavljam -Hi Fi ,sterilan i zapakovan i sve lici jedno na drugo (cast izuzecima Spectrasonic i NI) nekom to savrseno radi posao nekome ne. Ja licno koristim VST i vrlo lepo mi radi, ali ne i zavrsava posao. A komparacije UAD-a i hardvera moze biti promenjena u impulse revereba sa pravim reverbima (TC, LEX...), hoces mi i sada pricati kako je PC isto sto i hardver? Jedno je DSP powered plug a sasvim drugo native, ovo je svima jasno.
Jok. Uad pravi ono ?to emulira, naravno da je bolje. Ljudi rade emulacije sprava koje su projektovali, i pri tome mogu da se i?ivljavaju sa potro?njom procesora. Dapače koliko vidim, niko ne uspeva da odredi na blind test-ovima koje su postavljali na par foruma ?ta je SSL Waves native, i SSL pravi, i SSL u varijanti URS-a, mislim da je na gearslutz-u to bilo aktuelno nedavno. Konačno ?ta je tebi da pravi? komparaciju impuls reverba sa LEX-om? Realna komparacija je Impulsni reverb VST i Impulsni reverb hardware, kao onaj Sony-jev ?to je svojevremeno ko?tao po?teno. Takođe zna se da kod reverba nije fora u DSP-u nego u algoritmu koji je za?tićen i ljubomorno se čuva. Da je samo problem u tome ?to je harware superiorniji, pa onda bi brate svaka ?u?a mogla da napravi hardware reverb, skine Lex-a i prodaje ga za 200 evra.

Quote:

Drugo: kosa mi se digla na glavi od tvog pojasnjenja o sintezama, srecom Diviner ti je pojasnio neke stvari pa ne moram ja.Da si malo vise imao kontakta sa bilo kojim VA hardverom znao bi razliku izmedju VST VA i hardver VA. Izvini sto sam ovako reagovao ali me je iznervirao tvoj siguran propovedni stav o materiji o kojoj bas i ne znas dovoljno ;)
Ajd ne zezaj i ne patronizuj bez potrebe. ;) Ti si pokazao čitav spisak verovanja koje nisu zasnovana na tehničkom znanju nego potpunim predubeđenjima tipa "hardware je bolji od software-a", "jedan te isti plug je bolji kao dsp" i slično (Inače kratka digresija; najsimpatičnije je bilo kad se ispostavilo da Waves za koje se pričalo da "bolje zvuče" na TDM-u u stvari rade na ni?oj internoj bita?i zbog ograničenja DSP arhitekture tj "grublje" u odnosu na VST verzije)

Konačno, aj ti meni lepo po?alje? link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji, i po?alji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth. Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapu?i? usta i doka?e? da si u pravu. Ili kao ?to rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazlo?io za?to je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da pro?irujem saznanja :)

Ajd u zdravlje!

idekius 15-08-2006 04:13 AM

@Dushan_S

Konačno ?ta je tebi da pravi? komparaciju impuls reverba sa LEX-om? Realna komparacija je Impulsni reverb VST i Impulsni reverb hardware, kao onaj Sony-jev ?to je svojevremeno ko?tao po?teno. Takođe zna se da kod reverba nije fora u DSP-u nego u algoritmu koji je za?tićen i ljubomorno se čuva. Da je samo problem u tome ?to je harware superiorniji, pa onda bi brate svaka ?u?a mogla da napravi hardware reverb, skine Lex-a i prodaje ga za 200 evra.

Impuls ne moze da snimi modulacije, a sitni modulacijski efekti itekako znace u reverbu. Sam prostor je kod impulsa stvarno odradjen kako treba. Ako budes pametan i impulsni reverb kombinujes sa sitnim modulacijskim efektima (chorus, delay-chic...itd.), zahvaljujuci impulsu ces imati ODLICHAN reverb...

Ajd ne zezaj i ne patronizuj bez potrebe. ;) Ti si pokazao čitav spisak verovanja koje nisu zasnovana na tehničkom znanju nego potpunim predubeđenjima tipa "hardware je bolji od software-a", "jedan te isti plug je bolji kao dsp" i slično (Inače kratka digresija; najsimpatičnije je bilo kad se ispostavilo da Waves za koje se pričalo da "bolje zvuče" na TDM-u u stvari rade na ni?oj internoj bita?i zbog ograničenja DSP arhitekture tj "grublje" u odnosu na VST verzije)

Konačno, aj ti meni lepo po?alje? link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji,

Dule, znas me, pa mi veruj na rech da je takvo poredjenje bilo pre par godina izmedju TimeWorks Mastering Compressora za CreamWare i DirectX verzije. Da sada ne pretrazujem net da bih nasao, ako to uopste moze da se nadje, posto je proslo dosta vremena... DSP Mastering Compressor je pokupio pohvale...

i po?alji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth.
Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapu?i? usta i doka?e? da si u pravu. Ili kao ?to rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazlo?io za?to je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da pro?irujem saznanja :)

Sta bi ti bez mene??? Evo, ja cu da te prosvetlim :)
Lacky i ja smo kod njegovog prijatelja u studiju slushali Mini Moog u rack-u i Mini Monsta (VST od par MB). Postoji neka sicusna razlika, ali toliko sicusna da je to neopisivo. Samo, ta razlika nije "gore, ili bolje", vec jednostavno mala razlikica. S' tim sto sam ja gledao u trake i znao koja je koja... Da sluchajno nisam znao, ne bi bilo shanse da kazem sta je sta i sta je bolje. Oba su jaaaaaako blizu i razlika je zanemarljiva. Arthuria Mini Moog zvuchi vece i shire od originala, tj. veci je Mini Moog od pravog Moog-a, a Mini Monsta je gotovo identichan originalu!!!

Takodje su interesantni slepi testovi izmedju Pulec-a i Pultec-a za UAD, 1176LN i 1176LN za UAD... Ne jedan, nego X njih nije moglo da napravi razliku. Tacnije, kod 1176LN postoji razlika kada distorzira, pri nekom "normalnom" komprimovanju, tesko da ce neko da kaze "to je pravi" i "to je software"... Koliko se secam, ta epizoda se upravo desavala na GearSlutzu? Mozda Max ima link, jer se secam da me je upravo on pre nesto vise od godinu dana "prosvetlio" po tom pitanju:)...

Ajd u zdravlje!

Ajd' u zdravlje!

Tvoj prosvetlitelj,

Idekius:da::mrgreen:

All times are GMT +1. The time now is 02:55 PM.