Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Vokal Mix - Savjet (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14433)

analog 11-09-2007 11:15 PM

Re: Vokal Mix - Savjet

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 169246)
Zanimljivo je da oni ne koriste nista sto kod nas nema po studijima, a opet...

osim prostorije? :)

perun 12-09-2007 02:43 AM

Quote:

Originally Posted by Doomcore (Post 169181)
Evo ja bas slusam pjesmu od Timbaland-a - The Way I Are....i ne vjerojatno mi dobro zvuci taj njegov vokal....vrlo sirok u stereu, dubok a opet cist....Kako on to tako napravi?

Oprostite na ne znanju....

Za pocetak... dobar vokal samog gosn' Timbalanda. Zatim, close miking metoda, uvek u repu i rnb-ju... naravno, odlicnim mikrofonom, preampom i kompr. Zatim duplexi, pa i triplexi itd. Naravno, ima tu jos trikova (mikro pitching L/R kao na Eventide spravama) itd.

Receptura ne postoji, ali svako ima neke svoje trikove. Bitno je da se sve snimi sto bolje, tj. kvalitetnije!

Pozdrav.

perun 12-09-2007 02:45 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 169252)
osim prostorije? :)

Greska! Vocal booth izleda isto i tamo i ovde u boljem studiju pravljenom sa malo vise "mozga". Ne zavaravaj se da se vokali preko snimaju u live roomovima od 400 m2! Snimaju se u prostorijama od desetak-dvadeset kvadrata, pricam o modernim zanrovima i close miking metodi kao najzastupljenijoj u istim!

FrankoPanko 12-09-2007 06:24 AM

...Da se i ja nadovezem na Peruna. Zaista, vokal igra tu najvecu ulogu! Badava ti sva oprema ovog svijeta ako pjevac nije dobar! Bio sam prosli mjesec u pulskoj areni na koncertu Norah Jones i nevjerojatno kako ta zena ima uvjerljivu interpretaciju, s kakvom lakocom se poigrava glasovima (a k tomu jos i odlicno svira). Jest da su tonci napravili velik dio posla i da je zvucalo kao na cd-u, (atmosfera koja je varirala iz pjesme u pjesmu) ali njezin vokal je taj koji je dominirao i u kojem smo uzivali. :)

Oggy 12-09-2007 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by FrankoPanko (Post 169290)
Jest da su tonci napravili velik dio posla i da je zvucalo kao na cd-u

A na CD-u 85% slike njen vokal... Dakle, i dalje smo kod pevaca. Kada je pevac dobar, treba ti neki fini kompresor i recimo Pultec (UAD... :) ) Da bi vokal bio"spreman za upotrebu". Posle ti mozes da ludujes sa njim do mile volje i da mu radis razne kreativne stvari, ali je njegov glavni signal jako malo ugrozen procesorima. Dok kod loseg pevaca ide deeser, jedan Eq, drugi Eq, kompresor, pa EQ, pa kompresor... I ode sve u k.....

Tribal_kg 12-09-2007 03:28 PM

Quote:

Originally Posted by perun (Post 169281)
Za pocetak... dobar vokal samog gosn' Timbalanda.

Ovo je verovatno najvaznije od svega. Glas samog pevacha, u ovom sluchaju repera.

Kad ga crnac odradi jednostavno mora da zvuci odlicno. Npr. slusajuci The Game-ov album iz 2006.(npr. pesma Too Much) ja sam otkidao na onaj vokal. To je tako zategnuto, shiroko, pravo u facu i toliko opako da je to chudo.

Tribal_kg 19-09-2007 01:48 AM

Kad su vec pomenute prostorije gde se snima, evo jednog video primera.

U pitanju je Lil Jon i njegov vocal booth u plakaru. Nije nikakva zajebancija. Kratki filmic govori o saradnji Rhymefest-a i Lil Jona.

http://youtube.com/watch?v=lMDCdlVe5...elated&search=

Skoro sam gledao na MTV Cribs kucu Lil Jon-a i sad, prikazivali su studio i vocal booth je improvizovan na jos jedan lud nacin. Stoji neki dushek u cosku, a unutra mic. :) Probacu da nadjem link.

kVu 19-09-2007 02:30 AM

Quote:

Originally Posted by tom (Post 121598)
Za R desser sam i mislio da su mu kontrole jednostavnije nego kod drugih(bar meni) i da samim tim manje skine onog "pozitivnog" aira sa vokala.Glas ne bude dull i tako to.

Mislim da je Full mix preset najlaksi za ne zas*ati.Najbolji,hocu reci...

Da,dobar je i za deessing mastera.

deesing mastera? :o

Oggy 19-09-2007 02:38 AM

E, danas je dan kada sam par puta vec bio u iskusenju da kazem :" Daj da cujem!", moram priznati da bih voleo da cujem kako izgleda deeserovan master i kako zvuci pre njega, pa da mu deeser treba!

Danas je neki ludi dan na forumu... :banghead:

kVu 19-09-2007 02:55 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 170360)
E, danas je dan kada sam par puta vec bio u iskusenju da kazem :" Daj da cujem!", moram priznati da bih voleo da cujem kako izgleda deeserovan master i kako zvuci pre njega, pa da mu deeser treba!

Danas je neki ludi dan na forumu... :banghead:

ja nesto bas i ne zelim da cujem :mrgreen:

All times are GMT +1. The time now is 02:33 AM.