![]() |
Re: "gluva" soba
Ovo nema puno veze sa temom, ali moze biti inspirativno: Bruce Sweden kaze (na jednom forumu gde je gostovao) da mu nije jasno zasto danasnji tonci\mix inzinjeri uglavnom pokusavaju da izvuku zvuk instrumenata sedeci za compom. Trebalo bi da "pokrenu svoje guzice" i da potraze prostore gde bi mogli snimati razne instrumente. Oni su to cesto radili cak i u vreme kada je studijska oprema bila neuporedivo nezgrapnija i manje mobilna.
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
I ja se slazem sa Off-om. Daj da jednom promenimo ruzne navike, ako nista ono oko naziva. Navikao sam da zargonski "gluva soba" (odvratno) bi se lepo mogla zovati "studio room". Ionako nam je 90% termina Anglosaxsonskog porekla.
|
Quote:
|
S duznim postovanjem prema predlagacima izmena u nomenklaturi pojmova u nasoj muzickoj produkciji, i uz obecanje da ce se njihovi predlozi uvaziti i staviti na razmatranje prvom sledecom prilikom, kada se desi zasedanje odbora... predlazem svepostovanim predlagacima da dok se to ne desi, pokusaju da iznesu svoja cenjena subjektivna ocekivanja od onoga-sto-ne-sme-da-se-nazove-gluvom-sobom-a-svi-ga-zovu-tako.
;) Unapred zahvalan :) pozdrav bogi |
Pa ovako, vrlo sirok pojam u zavisnosti od namene. Od OFF kabine (nema veze sa mnom :D ) pa do sala za snimanje orkestara...... od 0,2s pa do 2,3,4 s....... za RT60
Po mom zaista skromnom iskustvu, u 22,5 kvadrata, moze se nekako snimiti bubanj, gitare i vecina instrumenata u popularnoj muzici (klavir bas i ne, ali kome to treba :rolleyes: ). Male prostorije, kakva je relativno ova, nije tesko ogluveti, ali su tad muzikalni rezultati pod znakom pitanja. Ja bih uradio jedan neravni zid od cigala, dosta drvenih difuzora zakacio na zidove, a snabdeo se paravanima koji su sa jedne strane reflektori, a sa druge npr azmafon. Zatim pozvao nekoga da izmeri, snimio dve tri pesme, pa nastavio sa ulaganjima |
Quote:
pozdrav bogi |
znam:( , zato bih i probao sa sto vise difuzora, poput onog u mojoj reziji. a reljefni zid od cigle, i to dobro radi...... ono, slazes dve po debljini, pa tri po sirini....
Edit... a naravno, mislio sam na nasnimavanje.....jedan po jedan... |
All times are GMT +1. The time now is 01:05 AM. |