Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   DSP forum (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=103)
-   -   DSP vs. Native sabirnice (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14221)

Arthur 04-05-2006 02:11 PM

Re: pitanje

@kejkz
Pa ti imas RME, probaj. Bas bi voleo da cujem utisak drugog para usiju.

idekius 04-05-2006 02:29 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz

Jedno pomalo offtopic pitanje za one koji koriste UAD, TC Powercore ili Creamware platforme:

Da li je eksport preko ovih uredjaja uvek potrebno raditi u realnom vremenu ili postoji mogucnost offline procesiranja?

Neznam sta zoves offline procesiranjem..., ali efekte UAD-a i TC-a koristis kao i sve ostale vst plugove i export sa njima radi normalno. Kade je Creamware u piranju, export ne radi, vec moras snimiti mix u novoj stereo traci, posto je Creamware prakticno virtuelni studio i procesiranje se odvija van Nuenda, Cubase-a, Logica, Sonara...

@Arthur... nemoj pogresno da me kapiras... ja sam ti samo izneo svaoja iskustva. Bio je period i kad sam se lozio da kupujem Creamware V-DAT, plug-in koji radi kao virtuelni dat uredjaj. Kacis ga na CW mixer i i snimas mix... do 32 bit-a... posle je ispalo da bih bacio pare. Ne bih bas bacio, ali bi bila neopravdana investicija.

kejkz 04-05-2006 03:43 PM

Cao Boggy,
bubnjevi su stvarno najbolja varijanta kada je ovakav test u pitanju, ili neki lep koncertni klavir u velikoj prostoriji sa puno prirodnih odzvanjanja, bez ikakvih efekata. Ali, ja ovakav test u mojoj maloj sobici ne mogu da izvedem ni u ludilu, pogotovo sto vise nemam ni eksterne AD konvertore, vec samo dva balansirana ulaza na mom rme-u. Jedino sto mogu da snimim su vokali, ili da napravim virtuelni test, a mislim da to ne bi bilo zadovoljavajuce.. Sve drugo u mojim trenutnim uslovima na nesrecu otpada.

Pa ovako nekako odgovorih i Arturu, takodje veliki pozdrav!

Quote:

Originally Posted by idekius
Neznam sta zoves offline procesiranjem

Mislim na proces renderinga, gde se van realnog vremena izbacuje mixdown koristeci procesorsku i DSP snagu, bez slusanja ili snimanja, sto je obicno mnogo brze, mada nekada daje cudne snimke zbog upotrebljenih efekata. Znam da to nije bilo moguce pre tri godine kada sam radio sa Creamware-om, ni u klasicnom ni u XTC modu. Jedino (mada isto tako solidno resenje) je bilo realtime export iz Cubase-a ili Nuenda. Logic je takav nacin export-a radio od uvek. Mislio sam da se tu mozda nesto u medjuvremenu promenilo.

Koliko je kasnjenje, kada se snima preko Creamware-ovog okruzenja nazad u host program? Kada sam ja radio, bilo je bas veliko, cini mi se oko sekund skoro kada se snimalo, a kada se slusalo sve radilo u realnom vremenu. Sto je svakako bitnije, ali meni barem cudno. Mozda sam u to vreme radio na losem kompjuter.

Hvala unapred!

boggy 04-05-2006 04:05 PM

Quote:

Cao Boggy,
bubnjevi su stvarno najbolja varijanta kada je ovakav test u pitanju, ili neki lep koncertni klavir u velikoj prostoriji sa puno prirodnih odzvanjanja, bez ikakvih efekata.

Ahm, znaci moze i klavir ... pa naucicu ja ovo do penzije nadam se... :uhoh:

Quote:

Ali, ja ovakav test u mojoj maloj sobici ne mogu da izvedem ni u ludilu, pogotovo sto vise nemam ni eksterne AD konvertore, vec samo dva balansirana ulaza na mom rme-u. Jedino sto mogu da snimim su vokali, ili da napravim virtuelni test, a mislim da to ne bi bilo zadovoljavajuce.. Sve drugo u mojim trenutnim uslovima na nesrecu otpada.

:bend:

Ok, da vidimo, ovo je Forum, pa jos Rumski, :mrgreen: nadajmo se da ce se javiti neki dobrovoljac ili vise njih, sa ovim mogucnostima, da celoj virtuelnoj zajednici Rumski zavesta svoje vreme, neophodnu opremu i entuzijazam u cilju razvoja nauke o audio produkciji i tako postati slavan na ovim prostorima a i sire... :D ... ja mu se ili njima svima unapred iskreno zahvaljujem...

Moze li neko od vas koji nemate s cim i gde, da precizira tacno sta treba za test da ja sada ne bulaznim... olaksace nam akciju precizni tehnicki zahtevi...

samo ne preterujte,... budite skromni, testiramo sabiranje, mozda sample rate konverziju i dithering eventualno... a ne mikrofone, "gluve sobe i ostale akustike prostorija", ad konvertore i ostale dzidze... sve treba da bude uredno, profesionalno i bez bravuroza... ako i ima nekih anomalija u snimku... pa valjda ste se navikli na to, barem znate sta je... sta ja znam :banghead:

BoZo Electronics ce donirati hosting wav fajlova za mix projekat na svom sajtu tako da je link vidljiv samo posetiocima Foruma Rumski.

Dobrovoljci, izvolite...

pozdrav

bogi

idekius 04-05-2006 04:07 PM

Quote:

Koliko je kasnjenje, kada se snima preko Creamware-ovog okruzenja nazad u host program? Kada sam ja radio, bilo je bas veliko, cini mi se oko sekund skoro kada se snimalo, a kada se slusalo sve radilo u realnom vremenu. Sto je svakako bitnije, ali meni barem cudno. Mozda sam u to vreme radio na losem kompjuter.

Hvala unapred!

Nema kasnjenja... Cak me chudi da ga je ikad i bilo?!? Ja CW poznajem od verzije software-a 2.01 (jos uvek se nije zvao Scope, vec Pulsar) i nikad tih problema nisam imao. U sekvecneru odaberem ASIO Scope, CW Plugove kachim u project-u karte (XTC ne volim, pa ga i ne koristim), plugovi rade sa 0 latencijom... u Nuendu koristim native i UAD-1 efekte, Nuendo lepo odradjuje latency compenzaciju... stim sto ne izvozim kao ranije preko buseva trake u CW mixer, pa da tamo koristim CW plugove, vec pravim ASIO kanale u projectu preko kojih idu efekti i buseve u Nuendu za njih, pa CW efekte koristim preko send-a u Nuendu. Prosto, jednostavno, efikasno...
To jedino ne vazi za efekte koje koristim prilikom usnimavanja da bi onome ko svira, ili peva, pravio stimung....

Nisam te opet bas najasnije razumeo, ali... nikakvo kasnjenje se ne desava... Cak... ja pri mixu dizem latenciju na 23ms, da ne bih gazio CPU, a ne desava se nista i dalje nista sto bi moglo da lici na kasnjenje.
Sad, kada snimam recimo klavir i koristim neki VST, onda latenciju spustim na 4, ili 7ms...

Ispada da pevam pesme o prednostima Nuenda 3.2, ali... software je stvarno ovaj put dobro odradjen i pruza sasvim optimalne uslove za rad...

idekius 04-05-2006 04:25 PM

Quote:

Originally Posted by boggy
samo ne preterujte,... budite skromni, testiramo sabiranje, mozda sample rate konverziju i dithering eventualno... a ne mikrofone, "gluve sobe i ostale akustike prostorija", ad konvertore i ostale dzidze... sve treba da bude uredno, profesionalno i bez bravuroza... ako i ima nekih anomalija u snimku... pa valjda ste se navikli na to, barem znate sta je... sta ja znam :banghead:

Boggy, bez obzira sto sam u poslu, do guse, rado cu izaci u susret.
Ali, morali bi ovako:

-Da tom prilikom ne pokazujemo svoju umeshnost u mixu.
-Jedini nacin da se to izvede je postojanje zadatih traka koje ce jednostavno da se saberu, sa faderima na nuli. Dakle, bez podesavanja panorama, bez sredjivanja nivoa... itd...
-Upotreba diter shapera treba da izostane. Na karticama postoji samo jedan koji do duse ima vise kombinacija (barem kod mene), a u sequenzeru postoji niz diter shapera (Waves, Apogee, Ozon...)

Samo tako moze da se izbegne pristrasnost... ako ja preferiram sabirnicu Nuenda pa se tu razmahnem u mixu, a na CW odradim rutinski... to je daleko od realnog..

E sad... moze li neko da da trake za test?

kejkz 04-05-2006 04:29 PM

Ja sam radio slicno. Pravio sam posebne asio kanale, slao signal iz programa u scope sistem (siguran sam da je bila verzija 3.1), nekad kao send, nekad kao ceo signal na celokupno procesiranje. A koristio sam i njegove instrumente. E tu su nastajali problemi. Desavalo se da kada procesiran signal vratim preko virtuelnih kanala scope-a u Cubase na snimanje, ili kada snimam synth, kasnjenje bude toliko da je procesiran signal, snimljen u to vreme u Cubase SX 1.07, kasnio gotovo dobrih sekund za originalom.

Verovatno je to pre bio problem Kjubejza, sigurno nije imao dobro prijavljeno kasnjenje na ulazima u to vreme, a koliko znam ni kompenzaciju na sendovima.

Drago mi je da sada sve funkcionise kako je zamisljeno.

idekius 04-05-2006 04:41 PM

Koristim i ja instrumente... narocito Zarg synthse, Vectron, Wavelenght synthse, a koristim i STS-3000, 4000 i 5000 samplere za akai samplove... kad mi treba jedan ili dva samplica, onda koristim onaj sample player...

boggy 04-05-2006 04:44 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Boggy, bez obzira sto sam u poslu, do guse, rado cu izaci u susret.

Ma ovo je aktivizam... dobrovoljno... nema zurbe, radi pos'o, zaradjuj za 'lebac...

Quote:

-Jedini nacin da se to izvede je postojanje zadatih traka koje ce jednostavno da se saberu, sa faderima na nuli. Dakle, bez podesavanja panorama, bez sredjivanja nivoa... itd...

Mislis na mono mix?
Mislim da bi trebalo regularno barem panovanjem spremiti nekoliko stereo traka.... podesiti nivoe tako da kada se saberu ne zaklipuju i izvesti to u 32bitni fixed point wav... neka bude 48kHz da ne budu fajlovi dugacki...
Znaci mislim da bi trebalo jos nesto uraditi snimcima, ali minimalno...

Quote:

-Upotreba diter shapera treba da izostane. Na karticama postoji samo jedan koji do duse ima vise kombinacija (barem kod mene), a u sequenzeru postoji niz diter shapera (Waves, Apogee, Ozon...)

Moze li na kraju nuendo da eksportuje 32bitni wav?

Quote:

Samo tako moze da se izbegne pristrasnost... ako ja preferiram sabirnicu Nuenda pa se tu razmahnem u mixu, a na CW odradim rutinski... to je daleko od realnog..

Mislim da ne treba da se razmahujes uopste... cilj je sve samo pripremiti i sabrati... a ne pokazivati ko ce od vas svih to bolje da smiksa... na kraju, rezultati i ne moraju da budu merodavni, svako rezultate neka tumaci kako god zeli... spremamo fajlove za test, univerzalne namene...

Quote:

E sad... moze li neko da da trake za test?
E ajmo detalje,... predlog mikrofona, bubnjar, bubnjevi, sample rate 48kHz, snimanje 24bita eksport 32bita itd... bez odsecanja, ditheringa i noise shapinga i sample rate konverzije bilo kakve vrste.... kako da se pripreme stereo trake, koliko da ih bude,....

pozdrav

bogi

idekius 04-05-2006 04:51 PM

Ja sam za strogo propisane panorame, ili panorame na 0, da bi svi uradili identicno... inace je nemoguce porediti...

Nislim da je dovoljno 10 wav-ova...
Zasto stereo trake? Kick mono, snare mono, bass mono, vocal mono... jedino neki pad, ili tako nesto, ako uopste ide treba da bude stereo.

Bice lakse za download traka...

All times are GMT +1. The time now is 02:54 PM.