Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   tapco s8 + yamaha msp5 ili mackye hr826? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14112)

sasaristic 26-04-2006 06:31 PM

Re: tapco s8 + yamaha msp5 ili mackye hr826?

Quote:

Originally Posted by ridge
Moj komentar je bio upucen low budget modelim dynaudija (kao sto rekoh u prvom postu), vece serije su vec druga prica.

Moj takodje...konkretno na bm6a...i iskren da budem Oggijeva prica verovatno vazi za BM15 , ali od svega sto je rekao jedina stvar koja vazi za BM6 je da ne zamaraju i da su prijatne za slusanje, sve ostalo je uglavnom dijametralno suprotno.

OFF 26-04-2006 06:59 PM

Hm, ja sam na Dynaudio sajtu pronasao jedan meni cudan podatak. Naime, i BM6 i BM15 su deklarisani frekvencijski od 43Hz (+-3db), sto mi je cudno uporedivsi njihove zapremine i velicinu woofera

Oggy 26-04-2006 07:26 PM

Pa imas 43 hz i "43 hz" :)

OFF 26-04-2006 07:43 PM

Moram probati negde BM15, opasno ste me nalozili. Radio sam na BM6 i AIR15 i nisam bio impresioniran generalno, ali nije iskljuceno da.......:hyper: :hyper:

boggy 27-04-2006 02:45 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Hm, ja sam na Dynaudio sajtu pronasao jedan meni cudan podatak. Naime, i BM6 i BM15 su deklarisani frekvencijski od 43Hz (+-3db), sto mi je cudno uporedivsi njihove zapremine i velicinu woofera

To (najniza frekvencija na -3dB SPL) zavisi od jos nekih faktora, i ako se to utrefi da je isto, sto nije nemoguce, za woofere razlicitih velicina, onda se sigurno razlikuje maksimalni realni SPL... i to je uticaj povrsine membrane woofera.

Generalno gledano, samo fizicka velicina woofera nema mnogo veze sa najnizom frekvencijom koju zvucnik moze da odsvira, vec vise sa velicinom zvucnog pritiska koji moze da ostvari za isti pomeraj membrane, a realno, najniza frekvencija zavisi od medjusobnih uticaja "svega ostalog".

Drugo, na frekvencijama 25-50Hz divljaju sobne rezonancije, i tu su obicno "nule", tako da je taj podatak (najniza moguca frekvencija) moze biti beznacajan ako se uracuna i prostor za slusanje (koji moze biti svakakav).

Ako zelite da realnije procenite koliko nisko sviraju vasi zvucnici, koristite slobodni prostor... bilo kakav veliki prostor gde su prve prepreke udaljene od vas i zvucnika vise od pet metara. Inace, potpuno "slobodni prostor" bez bliskih prepreka je realnost za koju anechoic room predstavlja simulaciju.

pozdrav

bogi

FrankoPanko 27-04-2006 07:10 AM

Imao sam prilike usporedjivati BM-15 i BM-6 u studiu Predraga Trpkova, a zaključak je bio da BM-15 ide dublje (vjerojatno po zakonu fizike:mrgreen: ), dok je srednji i visoki spektar identican kao na BM-6 (cak imaju isti visokotonac). Na tihom slusanju boja im je gotovo ista.

mandrak 27-04-2006 08:25 AM

Radio sam neko vrijeme kod prijatelja u studiju koji ima bm 15a i tu sam imao prilike upoznati dynaudio kao ozbiljni monitoring i sad povremeno odem do njega kako bih usporedio 15a sa mojim bm5a.. istina da je 15 detalniji i dublji monitor čisto zbog litra?e i bass drivera ali s obzirom da je meni soba 4,0 x 4,20 bm5a su meni idealna varijanta kojoj vjerujem.
Jedino ?to stvarno treba vremena da se idealno namjesti pozicija samih monitora i ne pra?taju lo?iju akustiku za razliku od recimo yamaha msp5 koje sam imao prije.

OFF 27-04-2006 08:45 AM

Nego, slusao sam i MS5 u par navrata, da se vratimo na temu. Jako mi se svideo kao pomocni, mali par i kao monitor za rad na terenu. Izuzetno kompaktan i robustan (po prici onih koji ga cimaju stalno tamo-amo). Ja licno sam ih stavio na listu kupovine, posle nekih velikih monitora, BM15 npr(imam vec7'' ). A Tapco.... hm, slusaao sam ga jednom, poneo neke svoje diskove (neki Stingovi i sl.....), ali je prostorija bila premala i potpuno nesredjena, tako da nemam nikakav utisak sta se dogadja dole. Elem, tako tvrde visoke nikad nisam cuo:(

mandrak 01-05-2006 01:32 PM

Quote:

Originally Posted by liman021
ovde u novom sadu su dosta skuplji(oko 660 eur).bio bih zahvalan ako ti nije problem da mi kazes kako su se pokazali u tvojim mixevima

U godinu dana sa njima sam aran?irao i mixao dva kompletna albuma i definitivno su ?to se mene tiče best buy do nekih 600 eura... sada su kod mog bassiste koji voli i ima jako dubok saund bass-a i ne ?ali se na njihovo bass područje koje neki pljuju, ali s obzirom da mu je woofer 5 incha to je jo? uvjek najkompaktniji monitor u tom rangu cjene i veličine koji sam ja čuo.. a čuo sam ih dosta.
Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 07:29 PM.