![]() |
Quote:
Memorija me ne sluzi ni koliko starca kakvoga :cry: . Dobro je da se ispomazemo. Evo ja cu pomoci svakome uza stepenice jer me noge odlicno sluze :lol: Malo bulaznim ne zamjerite 8) |
Quote:
Nisam mislio bukvalno, a takodje vise sam ciljao tehnoloski aspekt, ne i idejni (svi znamo da masta nema granica)! Dogurali smo do doba kada svako od nas moze kupiti studio kojim mozemo parirati onim starim 10 godina (koje je mogla priustiti samo nekolicina na planeti)! E na taj aspekt sam mislio!!! Znaci nesto bitno od sada se nece mjenjati, jer danasnji hardver (citaj racunar) moze gurati kompleksnije projekte nego sto je to zahtjev bilo kojeg producenta!!! Tu kao sto rekoh nisam ubrojao idejni aspekt (pogledaj sta samo rade u NI-u, to je prosto nevjerovatno)! Kod video produkcije je stvar i dalje "daleko", jer oprema kojom se moze napraviti ozbiljna CGI produkcija i dalje prelazi sestocifrene brojke :( ! Nazalost ! Buducnost vidim kao expanziju multichanell produkcija (4, 5.1, 6.1) ! Znaci mogucnost da se muzikom opise citav ambijent, a ne samo "pozornica, stage" :wink: kao i da se zvuk i video produkcija objedine ;) ! |
Quote:
|
Ukoliko se ne varam, UAD (Universal Audio) je Mackie proizvodna linija. Nisam imao prilike da je cujem. Znam da mnogi ljudi hvale UAD-1 Cambridge EQ...... na zalost, ja nemam iskustva, kao sto rekoh. Zbog toga se ne usudjujem da cenim njihov DSP, ali bih bio zahvalan ako je neko testirao Uad ili Digi sisteme, da podeli iskustva sa nama. Ja ipak, nisam protivnik DSP sistema, jer sam se i sam odlucio za RME Hammerfall DSP System Multiface.
Mozda je, algoritamski, cela souncard scena dozivela vrhunac. Tu se slazem sa Divinerom, takodje je u pravu sto se tice odnosa hardverski modul = softverski. I Sandrob je u pravu sto se tice kvaliteta Powered plug-ins. Jednostavno, sjajni su, i koriste malo CPU snage. Moj zakljucak: rad sa ovako dobrim, pro i vrhunskim uredjajima je toliko osetljiv u svom kvalitetu, da se i najmanja greska primeti..... Ako ne znam da koristim EQ i moje uho, tesko da ce mi UAD-1 Cambridge pomoci..... Ukoliko ne znam kompresiju.... pobedice me pametan momak sa Creative Live kartom. |
Evo ovako.........
Da kazem nesto i ja po ovom pitanju.... Ljudi moji dragi tehnologija je oisla koliko je otisla a otici ce i dalje sve dok jednog se jednog dana ne rodi mali Ajnstajn 2 koji ce sve promeniti i sve ce krenuti u drugom toku.... Inace DSP kartice nisu namenjene samo Sofwareskom procesiranju zvuka nego ljudi naprave karticu sa mali milion kombinacija. Uzimam Pulsar za primer a slicni su i Timeworks i Digidesign.Postoji software koji predstavlja emulaciju studija i koji je odlican ali vi kroz njega mozete da odradite sta god zelite.Znaci sto Diviner kaze imate citav studio u jednom koraku. Postoji mogucnost TipleDat-a,Asio 24Bitni....kartica otvorenog tipa koja se spaja sa ostalim delovima studija i koja moze da doprinese itekako produkcijskom napretku. Velicina DSP-a je u njegovoj fleksibilnosti koju nemate ako imate samo VST ili Dxi....dobijate karticu koja ima mali milion izlaza na sebi i otvarate mogucnost dalje kupovine ili DSP-a ili nekog hardverskog modula ili semplera ili effecta....... Nikako se ne moze reci da je DSP paralelan VST-u jer ne bi se ljudi za dzabe trudili da naprave i uloze toliko novca kako bi neko rekao"ej.....ovo ja imam na svom kompu". Ipak neko ko se posveti jednoj tehnologiji mora da urodi plodom svoga truda. Digidesign je inace sistem kartica i rackova koji je odradjen itekako kvalitetno i koji se nipocemu ne moze porediti sa VST-om jer otvara bezbroj mogucnosti ulaganja u studio i takodje kvalitetnog rada.Zato mu je cena tolika..... Nadam se da me niste pogresno razumeli samo sam hteo da kazem da vazi ona stara KOLIKO NOVCA TOLIKO MUZIKE :wink: |
Quote:
Sa prosjecnom platom od oko 2000 $ u razvijenim zemljama, mozes za godinu dana zaraditi studio (kompletna oprema) koji ce po tehnickim karakteristikama parirati onima vise milionskim od prije 10-15 godina ! Kada kazem nas, mislim na producente amatere, i to u globalu (zemlje treceg svijeta izuzimam :? )! Sta nejasno ? |
Ovako...da ne bi ovo skrenulo u totalno bespredmetnu raspravu, moramo distancirati neke stvari, i krenuti sa definicijama istih, kako bi znali o cemu uopste pricamo!
DSP- Digital Signal Procesing. Pojam DSP je vezan za obradu zvuka putem pisanog algoritma za bazicni sistem na kome se uopste pokrece! Znaci ono sto obradjuje zvuk nije mikroprocesor (jeste, ali on je samo izvrsilac operacije) vec program, instrukcije koje govore sta cip treba da radi i kako da raspolaze sa binarnim ciframa koje ustvari predstavljaju DA-Digital Audio! Ukoliko se cipu kaze da smanji nivoe (oduzme cifre) svakog byte-a sikvencijalnog protoka, dobicete efekat volumena! Ukoliko cipu kazete na koji nacin da tretira nizove bajtova po sirini (frekvencija odmjeravanja je konzistentna po sirini) , odnosno, napisete program koji ce u nekoj proizvoljnoj petlji n (n je broj propustenih bajtova) svaki m-tom bajtu smanji volumen na 0 (odnosno anulira m-ti bajt) imacete ponistenje (filtriranje) frekvencije koju izracunavate sa frekvencija odmjeravanja/m-n (recimo imate 44100 bajtova/6-3 (trajanje intervala) = 14700 Mhz)! Imate filter efekat :wink: !!! Potrebno je znaci napisati sto bolji program (naravno i cip mora podrzavati sto vise instrukcija kako bi bio u stanju ispratiti program)! Sasvim je svejedno da li cete vi pisati program za DSP procesor na vasoj zvucnoj karti, ili na AMD XP1700 mikroprocesoru, bitno je koliko je taj program intuitivan (pametan), odnosno kako ste ga napravili! Znaci stvar je opet u softveru ! Probajte NI FM7 na ProTools HD sistemu, pa mu nadjite takmaca....vjerujte mi znam o cemu pricam! Da rezimiramo na kraju: Nebitno je ko ima jaci DSP procesor (svaki x86 procesor je barem 20 puta kompleksniji i napredniji od zvucnih DSP cipova), vec ciji su programi reverba, filtera i drugih FX-a bolje napisani! Ono sto dosta utice na zvuk je izlaz...odnosno nacin DA konverzije, ali je on definitivno odvojen od sistema digitalnog generisanja zvuka, i moze se izvesti na sto nacina: kroz pulsar, kroz Nuendo 8, kroz SBLive! Prema tome bacajte powercore :lol: i u ruke NI synthove :wink: ! Slusajte, uvjerite se i sami u ono sto govorim, jer NI FM7 ce zvucati onoliko dobro koliko mu date da se "razmahne" ( npr 96 Khz 24 bit Nuendo 8 ADDA card)! Probajte Reaktor 4, osjetite malo digitalnu sintezu zvuka pod svojim rukama ;) :idea: ! |
Quote:
divineru, ja neman pojma o automehanici, ali osjecan razliku kad se vozin u stojadinu ili mercedesu. ok, ok... pretjera san ka san reka da su waves %, ali to je bilo u afektu. :oops: zabolila me dusa (i slipo crivo) ka san procita da je "procesor najjaci dsp". ;) naaaravno da nativei imaju originalne i nezaminjive devicese, ali ja san ode misli iskjucivo na native devicese, koji imaju alternativu u dsp domeni. wavese sam uzeo kao primjer, jer se njih smatra najboljima. i za mene su waves bili zakon dok nisam uzeo uad, a sad ih gotovo i ne koristin. posegnem za njima saaaaamo kad trebam neki originlani modulacijski efekt ili restauration pack, a to je 1 put u 89 godina. ;) btw: colvolution reverbi su revolucija i tu jos dsp nije reka nista. bas me zanima kako ce se tu stvari razvijat. divineru ce rec da se vise nema sto razvijat :roll: Quote:
ala da :) |
Quote:
E sad sto si me ti po drugi put pogresno razumio, rekao bih , tvoj je problem ;)! No nema veze...svi imamo svoja misljenja i to je ok.... |
E sad malo da posredujem:
ocigledno da su u pitanju 2 skole produkcije, i drago mi je zbog toga. Da postoji neka treca skola, ukljucio bih se i ja da je zastupam. Svim ucesnicima ove rasprave odajem priznanje na trudu i znanju ove oblasti. Ljudi kazu: dve su glave pametnije od jedne. Jako je vazno cuti i contra misljenje. Ono u cemu se svi slazemo jeste ljubav prema zvuku i zelja za sto boljim alatkama koje ce moci sto vernije da reprodukuju nase znanje i kreativnost. Licno, voleo bih da imam ProTools system.... ali iznad svega volim ljude koji ga imaju, i koji su otvorena srca da znanje prenesu. Isto tako, volim i ljude sa SBLive! jer je njihova glad za dobrim zvukom, umece koriscenja i znanje najjaci DSP. Dakle: Diviner, Sandrob, Eon, Boskovicu....... nase znanje i druzenje (i povremena neslaganja) su jedini DSP ovog Foruma |
All times are GMT +1. The time now is 12:52 AM. |