![]() |
Re: E jel probao neko da snima izravno iz pojacala?
bas dobro da je netko otvorio ovu temu. spremam se snimiti garaza band sa garaza opremom, a osim tehnike, fali mi i znanja... vidim da je po iskustvu clanova bolje snimati gitaru sa mikrofonom. moze li mi netko reci kako bi bila idealna pozicija mikrofona ispred zvucnika. mislim na udaljenost i polozaj. dali isto pravilo vrijedi i za bas? po nekoj logici, buduci da bas nema distorziju, mislim da bi moglo i direktno.
kakva se razlika u zvuku gitare dobiva udaljavanjem mikrofona od samog zvucnika? bilo bi ok da saznam te neke "detalje" buduci da ce mi ovo biti prvi pokusaj snimanja i nebi htjeo da bude previse problema. hvala svima na odgovorima. e jos nest, kako gitarist od toola ima tako mocan sound. ovo je sasvim nevezano za buduce snimanje, ali me zanima jer ima zvuk do jaja! malo gdje sam cuo nesto tako posebno. negdje sam citao da je to razlog sto koristi 3 razlicita pojacala. jeli to moguce, ili su mi prodali spiku? pozdrav! |
|
znaci ipak nije samo spika...
i da se nadovezem, na temu, sada se ta pojacala ozvucuju mikrofonima, pa preko miksete na snimac? ili postoji isto neki splitter ili nesto slicno za mikrofone? |
Da, sada se ta pojačala ozvučuju mikrofonima. Kako to tačno izgleda, ne zna se jer Tool neprestano šire dezinformacije o opremi koju koriste. Treba ih razumeti, ipak oni žive od toga što samo oni zvuče tako kako zvuče. Na ovoj se sličici vidi bar deo opreme u studiju za vreme snimanja "Lateralus"-a:
http://www.toolband.com/source/images/studio3.gif Imaš intervju sa Džoom Barezijem na http://mixonline.com/recording/proje...ays/index.html, gde on priča kako je ozvučavao i snimao Adamova pojačala na "10 000 Days": "I usually used stock miking. For me, that's a Shure SM57 and a Sennheiser 421 on every cabinet. The third mic could be anything that I felt the sound needed more of.” The signal chain for tracking guitar was a bit complex. “Adam would play into whatever pedals he needed,” Barresi says. “That signal then went into a Systematic Systems Splitter. Then it would go to between three and five heads. The signal from the heads went to their own individual cabinets. Each cabinet had two or three microphones on it. Then all the microphones came back to the console, and they were blended down as separated for each amp. The Diezel amp went to its own track. The Marshall amp went to its own track. The third track was a blend of the Bogner and the Rivera, or whatever I liked for the song. And that would be one take — three tracks of guitar.” |
čoveče ovo je sjajno!
|
btw. što se tiče snimanja.. snima se od 1 do X mikrofona po kutiji.. ja sam na zadnjem snimanju koristio samo jedan jer mi je lepo radio posao, tačno ono što sam želeo. Daljinom od kutija dobiješ više zvuka sobe, što skoro nikad ne želiš ukoliko snimaš dist gitare... jedino ako postoji neka opaka soba i specijalna želja za tim. Pozicioniranjem mikrofona levo-desno od kalote dobijaš svetliji ton na samoj kaloti, odnosno deblji i mutniji ton na ivici zvučnika. Ovo može da se radi i promenom ugla od kalote i ka njoj. Igraj se, snaći ćeš se. Lanac potreban za dobar snimak počinje desnom rukom svirača (ako ne ume, džaba sve ostalo), preko tela gitare i vrste magneta, zatim tip pojačala i podešavanje na njemu, tip kutije i način na koji je ozvučavaš (mahom zavisi od prostorije), zatim vrsta mikrofona koju si koristio (tu nema mnogo dilema), pa preamp (more dilema) i na kraju tretman gitara u mixu ekvalajzingom i kompresorima.. najčešće mi se dešavalo da jureći dobru farbu na usnimku koja ima odgovarajuće meso, dobije unekoliko tamniju farbu, što je normalno jer kada se ona na kraju EQom prosvetli bude taman ono što mi treba.. mada to zavisi od svih ovih faktora..
|
pa da, logicki se da zakljuciti da brdo parametara odlucuje o konacnoj snimci i konacnom proizvodu. a vidjeti cu kako ce sve to ispasti skupa. negdje sam na ovom forumu citao da se od lose opreme moze snimiti relativno pristojan miks, ali od dobre opreme se ne moze snimiti dobar miks ako je glazbenik los.
vjerovatno svi znaju sta znaci krpati se sa opermom. e to se upravo i meni dogadja. :) hvala na odgovorima. evo nasao sam i ovdje nesto korisno. http://www.saecollege.de/reference_material/index.html Akusticna: http://www.guitarists.net/lessons/view.php?id=170 Elektricna: http://www.guitarists.net/lessons/view.php?id=117 |
jos jednom da udavim. jeli bolje:
1. gitara -> pedala/distorzija -> pojacalo -> mikrofon ->... ili 2. gitara -> pojacalo -> mikrofon -> mikseta-pedala/distorzija (send-return) ->... hvala na odgovorima. pozdrav. |
oPCIJA 1. JE BOLJA kad je u pitanju distorzija. opcija 2. bi mogla "igrati" ako je u pitanju stereo chorus, reverb ili delay...
|
Quote:
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 09:16 PM. |