Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   snimanje i dizajn zvuka na FDU? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13557)

Kockalone 27-04-2006 09:20 AM

Re: snimanje i dizajn zvuka na FDU?

Quote:

Originally Posted by bezsmisla
ono sto se ja ocekujem od FDU-a nije toliko znanje koliko je posao [definitivno se vrbuju ljudi jos na 3. godini] .Istina je da su najvise okrenuti filmu,ali meni npr. nije bitno dal' cu raditi na filmu,u svom ili tudjem studiju na mixu necijeg albuma...vec mi je bitno da radim posao koji je vezan za zvuk i muziku [ ne mislim na tonca u radio stanici ].

Ima logike

Quote:

Originally Posted by LACKY
Fdu ideologija uopste nije usmerena ka muzici.Kockalone kada vec pricas o tome evo ti par informacija. To sto su neki ljudi kod nas, u nazad par godina upisali Fdu, a pritome bilili vec prekaljeni u muzickoj produkciji, ti ne govori nista o njihovom programu. Poznajem coveka koji je na Fdu profesor (spomenut na ovom tread-u), inace jedan od najpriznatijih ljudi kod nas, po poitanju zvuka na filmu(Emir Kusturica itd.). I dobro sam upoznat koliko se tamo posvecuje paznje muzici.
I posle Fdu ne postajes producent, nego inzenjer zvuka(to snimac tonac moras da mi objasnis)!
I to nema nikakve veze sa produciranjem muzike za filmove!
Filmadzije uvek dobiju gotovu muziku
(koju za tvoju informaciju rade kompozitori u studiima i sa ljudima koje uglavnom sreces ovde) i bave se kompletnim zvukom filma(sumovi, dijalozi, muzika kao gotova forma itd.).
I da ne zaboravim, neko je malo rekao da sa SAE kursom dobijas titulu inzenjera(sta da kazu ljudi koji zavrse Londonsku kraljevsku akademiju ili Barkly, koje traju po 4 godine, a da ne govorimo ko su profesori).
Nemam nista protiv, ali ako neko zavrsi tromesecni kurs crtanja u Bozidara Adzije, i dobije titulu akademskog slikara. Verovatno likovna akademija nema svrhu!

Izmedju ostalog, ja znam iz Beograda 5,6 SAE-ovac. Dali ih vi znate?
I da me pogresno ne shvatite, nemam ja nista protiv SAE. Samo da se stvari nazovu onim imenom koje jesu.
Da ne bude: Tata platio sinu 5000e, da provoza formulu 1 nekoliko krugova u Monzi.A posle po Backom Jarku ide prica, kako je bolji od Sumahera ali nije hteo da pusi onima iz Ferarija.

Slusaj brate uopste nije poenta da se ja i ti sad kao nesto prepucavamo.
Bio sam na konsultacijama i preneo sam ti sta su meni direktno profesori rekli
Prema tome: ZAVRSIS LI FDU I BUDES LI BIO USPESAN UMACES MNOGO POSLA U FILMU,RADIJU,POZORISTU I SLICNO I AKO MISLIS DA TE JA LAZEM
Danas su konsultacije na fdu u 1 ja idem,mozes i ti samnom pa da ne bude rekla kazala
poz

LACKY 27-04-2006 11:10 AM

Kakvo prepucavanje rekao sam ti sta znam i sta mislim o tome.
A ti si ovde izneo i neke dezinformacija, kao diploma producenta itd.
I evo da zavrsim sa ovim. Fdu je ozbiljna skola, kojoj je prevashodno cilj obrazovanje kadrova za rad na filmu! Pa koga zanima film nece pogresiti.

AVT 27-04-2006 03:39 PM

ima jedna skola...

Zanimljivo je da u ovoj prepisci niko ne pominje trenutno najbolje tehnički opremljenu ?kolu u ovom delu Evrope koja nudi trogodisnje visoko skolovanje za zvanje in?enjera za Audio i video tehnologije. Skola se jos uvek zove Visa elektrotehnicka i nalazi se u Beogradu. Proverite www.vets.edu.yu/avt. Obratite paznju na galeriju (fotke iz studija) + spisak opreme audio studija (koji nije update-ovan najsvezijim nabavkama...)

U toj skoli jeste naglasak na snimanju i produkciji muzike. Primer: Covek koji je prvih nekoliko godina na FDU pokusavao da drzi predmet Snimanje muzike, one&only Djordje Petrovic, nije u tom nastojanju uspeo, jer je tesko tako nesto raditi a nemati posten mikrofon, studijski prostor namenjen iskljucivo nastavi i tako te sitnice. I zato evo ga sad na Visoj, radi punom parom sa studentima zeljnim znanja...

Kockalone 27-04-2006 07:08 PM

Quote:

Originally Posted by LACKY
A ti si ovde izneo i neke dezinformacija, kao diploma producenta itd.

Nisam to rekao pogledaj malo bolje

A fdu nije samo za rad na filmu vec posle toga mozes da radis gde hoces znaci mozes da produciras albume koji nemaju nikakve veze sa filmom ali naravno mozes da radis i filmsku muziku i sto drugih stvari.
I lepo sam ti rekao to vec jednom ne znam sto si tvrdoglav,ja sam bio danas na konsultacijama i prethodna 2 cetvrtka tako da znam malo bolje od tebe

Kal-el 27-04-2006 11:18 PM

Realno gledano u skolama ne moze da se nauci ovaj posao. Najbitnije je iskustvo. Da ne bude da ja sada pricam kako sam iskusan itd... Naprotiv ja se bavim snimanjem zvuka tek tri godine, a od toga sam snimao samo supke iz kraja koji ono otpirlike ne znaju da nastimuju instrumente. I u nadi da cu pravo studijsko iskustvo steci u skoli upisao sam BK i zajebao sam se... Mislim bilo je ok dok nam nisu zamenili studio. U svakom slucaju, ja sam pokusavam da sljakam i da provljujem fore. I naravno citam sta vi svi pisete :D :D A kapiram da to isto rade svi koji ovo STVARNO VOLE!
Ujedno ovo moje piskaranje bez smisla je i bilo pitanje :
Ajde me bre neko angazuje iz Beograda da mu spremam studio, radim ko potrcko, trcim do radnje kada treba u zamenu da malo raduckam i gledam kako se radi :) :)
Uz to znam i da dobro spremam kafu ;)
Pozdrav :)

LACKY 28-04-2006 04:12 AM

Quote:

Originally Posted by Kockalone
POsle fdu-a(smer snimanje i obrada zvuka) postajes producent

Ovo je tvoj teht!

Quote:

Originally Posted by Lacky
A ti si ovde izneo i neke dzinformacije, kao diploma producenta.

Quote:

Nisam to rekao pogledaj malo bolje

Izvini mozda sam te zamenio sa nekim drugim!
Quote:

ako to zelis mozes raditi i producirati muziku za filmove,

Mozes voziti formulu 1, 2 pa i 3 ili praviti Cica Glise od blata (pitanje je samo sta ti najbolje ide)!

Quote:

mozes raditi kao snimac,tonac ili bilo koje zanimanje vezano za struku.

Snimac,tonac, to sam te pitao da mi prevedes,a isto i "bilo koje zanimanje vezano za Struku".Da li to znaci da mozes da se bavis i Rap muzikom?
Quote:

Lose si upucen,par mojih prijatelja je na fdu a nadam se uskoro cu biti i ja

Hvala ti na prciznim uputama i lepo je sto imas prijatelje! A i u Nadi je spas( mada sam imao lose iskustvo sa jednom Nadom)!

Quote:

A fdu nije samo za rad na filmu vec posle toga mozes da radis gde hoces znaci mozes da produciras albume koji nemaju nikakve veze sa filmom ali naravno mozes da radis i filmsku muziku i sto drugih stvari.
I lepo sam ti rekao to vec jednom ne znam sto si tvrdoglav,ja sam bio danas na konsultacijama i prethodna 2 cetvrtka tako da znam malo bolje od tebe

Mislim da ces pre da se opredelis za "sto drugih stvari" ( delujes kao svestran decko) nego za prve dve opcije( ipak je biti producent pomalo dosadno)!Izvinjavam se sto sam bio tvrdoglav.U svakom slucaju za dva "cetvrtka" se stosta nauci!

http://superzona.hatona.org/kompjuteruma.htm

LACKY 28-04-2006 04:25 AM

Quote:

Originally Posted by Kal-el
Realno gledano u skolama ne moze da se nauci ovaj posao. Najbitnije je iskustvo. Da ne bude da ja sada pricam kako sam iskusan itd... Naprotiv ja se bavim snimanjem zvuka tek tri godine, a od toga sam snimao samo supke iz kraja koji ono otpirlike ne znaju da nastimuju instrumente. I u nadi da cu pravo studijsko iskustvo steci u skoli upisao sam BK i zajebao sam se... Mislim bilo je ok dok nam nisu zamenili studio. U svakom slucaju, ja sam pokusavam da sljakam i da provljujem fore. I naravno citam sta vi svi pisete :D :D A kapiram da to isto rade svi koji ovo STVARNO VOLE!
Ujedno ovo moje piskaranje bez smisla je i bilo pitanje :
Ajde me bre neko angazuje iz Beograda da mu spremam studio, radim ko potrcko, trcim do radnje kada treba u zamenu da malo raduckam i gledam kako se radi :) :)
Uz to znam i da dobro spremam kafu ;)
Pozdrav :)

Nemoj mnogo da gledas Sundjer Boba, netreba da radis kao potrcko, samo se javi na private!
A kafica uvek dobro dodje!;)

Arthur 28-04-2006 05:22 AM

@kal-el, kad si upisao? mozda se znamo..

@SVI OSTALI
Vec sam puno puta pisao na ovu temu, i iznosio odgovore na mnoga ovde ponovo prezvakavana pitanja, al ajd mrzi me da kopam pa samo polako :
VETS - Odlicna oprema, veoma malo lose organizovane prakse (glavni za studio je Dr.Dra na kojeg su mi se studenti vec zalili). Pre nego sto neko vidi studio ima da odvali dupe od matematike, fizike, Dr.Pravice u najgorem raspolozenju, teorije digitalizacije i slicnih INZENJERSKIH DISCIPLINA, muzika NISTA.
FDU - Losa oprema, stariji plan i program (premalo digitalne tehnike), previse predmeta vezanih za FILM, i TON NA FILMU... i dalje premalo muzike
BK - Masina za uzimanja para od ovaca, al u teoriji imaju solidnu opremu, (Control24 sa hd96 i PT7 ali na Truthu), ranije je bilo nekih teorijskih predavanja koja su imala smisla, ali apsolutno premalo za ogromnu cifru koju traze. U principu ima najmanje sporednih predmeta, a prednost je sto su klavir i solfedjo OBAVEZNI za sve 4 godine. i to je sve o njima.
SAE - solidna (ne odlicna) oprema, prihvatljiva cena, PUNO MUZIKE i PRAKSE (narocito pogodno za nekoga ko nema velikog iskustva ili predznanja).
Sve navedene skole imaju svoje mane i prednosti, ali to nije poenta price - generalna prednost skolovanja je sticanje SISTEMATIZOVANOG znanja (ovo sam iskusio na svojoj kozi prilikom jedne godine na BK). Verujte da mnogo znaci kada neko ko jos nije ogrezao u svoje shvatanje zvuka i produkcije dobije neophodno sirok pogled na celu pricu. Lakse mu je posle i svojom snagom da dopunjuje znanje... I nijedna od ovih skola vas ne cini producentom, sama za sebe. nikada nije i nikada nece. Licno, zelim da ne ostanem na gimnaziji i da za pare koje sam spreman da platim, dobijem respektovanu diplomu (zbog C.V-a) kao i barem nesto NOVOG znanja, dosta SISTEMATIZOVANOG znanja, i puuno PRAKSE koje inace vec imam prilicno u svom skromnom broju godina, ali koje mi NIKAD nece biti previse.
Pa sad ko sta od ovog zeli, valjda ce se snaci, valjda sam dovoljno jasno napisao...

Kockalone 28-04-2006 11:48 AM

Da mozes da produciras rep muziku sto da ne

Kockalone 28-04-2006 11:52 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur
SAE - solidna (ne odlicna) oprema, prihvatljiva cena, PUNO MUZIKE i PRAKSE (narocito pogodno za nekoga ko nema velikog iskustva ili predznanja).

Izvini sta je SAE?Imas link sajta il tako nesto da se malo raspitam?
Kapiram da je to skracenica od necega za sta vec znam al nikako ne kontam od cega:banghead:

All times are GMT +1. The time now is 04:31 PM.