![]() |
Re: Volim Gibonnija
@Sasa Ristic
Mislim da pogresno gledas na stvari. U potpunosti se slazem s' tobom da kad pustis u Winampu te stvari koji si naveo zvuce tako kako si rekao u poredjenju sa svetskom produkcijom. Ali zasto bi uopste poredili npr. Gibonnija (npr. zbog naslova teme), sa npr Eros-om ili takodje gore-pomenutim-Stingom? Da li su oni jedan drugom konkurencija ? Da li neki npr. Francuz koji udje u prodavnicu CD-a sa 15e u dzepu nece kupiti Gibonnijev disk zato sto je video Stinga na polici? Ili ja necu dati 1500din za stinga ako mogu dati 450din za Gibonnija. Ili cu otici na Stingov koncert u Budimpestu umesto na Gibonnijev u Pulu? Konfuzno? Pa, jeste. Meni je jasno da mi koji smo u manjoj ili vecoj meri stvaraoci muzike,na ovaj ili onaj nacin, svakako treba da ucimo od boljih i da uporedjujemo svoje radove sa albumima sa zapada, zanrovski bliskim onome sta radimo, ali kad imamo gotov proizvod njega je potpuno nepotrebno uporedjivati sa svetskim facama. Hajde da 'nase' nase dobre albume uporedjujemo sa nekim sranjima (flasa moze biti do pola puna i do pola prazna, ali nije bas isto). Postoji par albuma koji su se vrlo prodali kod nas, nisu uopste sranje i prilicno su zatalasali svako svoju scenu - Mirakul Gibonnija, prvi album Negativa, i prvi album Georgijeva. Sad drugi je problem, sto kaze Oggy, sto sad imate milion Negativa i Vladolikih, koji zbog svoje nekreativnosti nisu uspeli da izadju iz sene svojih novih uzora, ali su uspeli da nam zgade i svoje idole. A ova dva albuma su pokazala da dobar rock i dobar pop album (PRILAGODJEN SIRIM MASAMA) itekako imaju prodju ovde. Ja ne potcenjujem publiku ovde (mada ima i teske stoke medju njom), ali publiku ne cine muzicari, producenti i njihove sveznajuce devojke, vec..... Licno, Darkvudi mi se ne svidjaju, ali postujem stav nekog ko ih voli. Ali, da li treba da nam bude vodeci bend bude neko ko je jednom u karijeri namakao pun Sava Centar? Bendu svaka cast, ali jebes takvu scenu. Jednostavno, dok ne budemo postovali kvalitetne domace radove (koji naravno nisu na svetskom nivou, ali je*i ga) necemo imati main stream pop ni rock scenu, vladace Pink i turbo folk i u ku*ac @Dushan S 5+ za sve sto si rekao @MHZ021 Na zalost, ne poznajem te, ali evo kakvu sliku imam o tebi. Vezbas dnevno 6-8 sati, odlicno sviras repertoar Corea, Hancock, imas bend koji je uvezban, ubija, druzis se 70% sa muzicarima raznih opredeljenja, vecinom akademci ......, Zaista, komplimenti za to, ali mislim da je muzika i nesto vise od skala,modusa, neparnih ritmova, kilometarskih unisa... Molim te da me ne shvatis ni pogresno, ni cinicno, pogotovo ako gresim |
Mislim da je Sasa povukao dobru crtu izmedju Gibonija i Stinga.
Za domaci: "Poslusati pesmu Mirakul i pesmu The Book of My Life sa poslednjeg Stingovog albuma "Sacred love"". Slicnost je vise nego zapanjujuca. Jedino sto kod Gibonija to u jednom momentu prelazi u "Yu-nostalgija" refren, a Sting ostaje hladno pri svome :) Dakle, nemam nista protiv, cak i posedujem "Mirakul", ali ako neko sebi dozvoli da podrazava, treba da bude svestan da mu ne gine winamp play lista gde se lako moze naci pored svog idola, te biti uporedjivan. Zaboravih da se osvrnem na bivsi vrhunski bend Radiohead koji su imali jedan od mojih "top 10 ever" albuma "The Bends", a zatim preko albuma "OK komputer" koji je bio inovativan, ali ne toliko muzikalan kao pomenuti prethodnik skliznuli u ponor bez dna albumom "Kid A" zbog kojeg sam ubedio prodavca da mi ga pusti odmah u prodavnici jer nisam mogao da docekam, a posle preslusavanja odlucio da ga ne kupim, niti da ikada vise razmisljam o njemu. Usledili su i Amnesiac i jos jedan "album posle", ali to vise nije Radiohead... Sto se Darkwooda tice, tu se misljenja lome, ali da ne bih bio pristrasan posto znam ljude, mogu da kazem da u njihovom pristupu stvaranja muzike ima neceg "vestackog" tipa "ajde da stavimo nesto sto ce da zvuci fancy"... Naravno, ima par pesama koje obozavam tipa "Supernova" ili jedan od najboljih rifova Yu muzike u pesmi "Ispod reaktora". EKV je jedini YU (ex YU) bend koji sam sa istim zarom slusao i tada i sada. Komercijalizacija pesme "Krug" je donela ogromnu stetu imenu jedne tako velike grupe, stavivsi svaku susu u poziciju da kaze "Ja slusam EKV"... Polako me hvata pljuvacka groznica. Odjava :) |
Mislim da verovatno nisam bi dovoljno jasan.....stoji to sto kaze Dusan, ali takve opservacije vec postaju samo malo osmisleniji izgovori za mnogo toga sto nam fali na sceni.Mozemo da se postujemo koliko god hoces, da se tapsemo po ramenima i ohrabrujemo u teskim trenucima:) :) , bice nam lakse ...ali ne i bolje:( :(
|
Nisam se bas preterano lepo izrazio. Ne mislim da se treba lazno ohrabrivati, vec naprotiv, treba biti vrlo kritican. Ali pustimo svet. Ne zato sto je nedostizan, nego zato sto to nije ista prica. Meni je to ista paralela sa gomilom dobrih, lokalnih bendova, koji u YU nikad nisu prosli, a kod kuce su bili bogovi. Jednostavno, postoji neka lokalna zica za sva nasa podneblja, u prvom redu jezik, angazovanost muzike.... domaci MEDIJI... Mislim, da ne filozofiram previse- mi smo deo svetskog trzista, ali svet nije deo naseg, zbog toga te stvari valja gledati odvojeno
|
Quote:
|
Zato sto ne treba. Treba da ucimo od njih o produkciji, aranzmanima, marketingu, ali da to primenimo na nase trziste, koje je na zalost, veoma specificno. Da li Zvezda treba da prestane da igra fudbal zato sto nikad nece biti kao Chelsi?
|
Quote:
lako se umjetnički preseravat - te?ko je napraviti pravu kompoziciju, sa dobrim tekstom. To je i bila moja poenta ove teme... |
apropo te va?e rasprave o svijetu: lako bi na? bend ili pjevač (ica) postigao (la) inostrani uspjeh...samo da ima hit (na engleskom, bez akcenta) da su lijepi (ili bar interesantni), da ?ive u Londonu ili NJujorku i da ih uzme pod svoje neki svjetski menad?er...ni?ta lak?e, pogledajte T.A.T.U....ili one System of a Down (jermeni, litvanci, ?ta su...)
|
Zanimljivo ste postavili stvari,ali...ne znam ni sam kako da objasnim svo to sranje,nisam pametan...Poredite babe i zabe...Poredite Stinga sa nasima...Prvo i osnovno SVE JE U GLAVI I SVE JE VEC SMISLJENO,a ima neceg i u novcu...ako hoces svetski zvuk onda radi to na svetski nacin...ne mislim da je Sting nesto sto je savrseno i bez mane i nedostizno...ni Eross,ni Clapton ni Jamiroquai...Kada stvari budemo sveli na jedini pravi,najlaksi i u sustini prirodan nacin---dobar muzicar->dobar instrument->dobar mikrofon->dobar sto...onda cemo se pribliziti tom zvuku...zasto bass kod bilo koga od njih zvuci dobro???Zato sto je bass!!! Zasto gitara zvuci dobro?Zato sto je gitara!MUZIKU GUSI FILOZOFIJA!!!sve vise se svodi na filozofiranje nego na sviranje...Daj basisti pristojan bass,pusti ga neka svira,snimi ga i to je to!Tu nema filozofije...Mi ovde na ovim prostorima smo izgleda navikli da izmisljamo toplu vodu i onda se cudimo kako to drugima bolje ide...
Zasto je Gibonni zablistao???Zato sto je doveo dobre muzicare koji su to sve ODSVIRALI...neko je to pristojno snimio i eto...nije on smislio ni novi pravac u muzici,ni nesto preterano novo...uradio je je ono sto svaki prosecan italijan radi...ovim ne umanjujem kvalitet njegove muzike,naprotiv,mislim da je uradio pravu stvar... Zasto je Georgiev zablistao???zato sto je mnogo pametan?Ne...nego zato sto su drugi glupi...stoji da covek poseduje kvalitet,ali on nije uradio nista drugo sem sto je mnogo slusao i na pravi nacin primenio to sto je cuo...ni to nije lako i jednostavno,ocigledno,cim drugi to ne umeju...TACNO JE DA U POSLEDNJE VREME IMA MNOGO VLADOLIKIH,ALI BICE IH SVE VISE I VISE STO SE MUZICKA SVEST BUDE BUDILA KOD NAS...NE ZATO STO CE LICITI NA VLADU,NEGO ZATO STO CE LICITI NA ONE NA KOJE VLADO LICI...covek je imao srece pa je kod nas pionir,ali on,u sustini nije izmislio novi pravac,ni toplu vodu...covek kroz njegove pesme moze prepoznati i stivija i erosa i hulia...LJUDI SU I PRE NJEGA U PESME STAVLJALI PERKUSIJE!LJUDI SU I PRE NJEGA NA VOKALE STAVLJALI DUGI REVERB!!!I PRE NJEGA JE POSTOJAO LATINO POP!!!ALI NE KOD NAS...u tome je poenta...danas ne sme covek da ubaci konge u pesmu,odma svi skoce u glas-Georgiev...ako ubacis brassove-Georgiev...sad molim boga da ne pocne da fura u prvi plan i wah gitare,inace cu morati da se preojentisem na starokineske instrumente...a stoji i to da ima i onih koji otkidaju na svoje nove idole i po svaku cenu hoce da lice na njih... Novi Joksimovicev album je odlican primer za to sto govorim...pesme kao pesme su diskutabilne...licno meni se bash svidela jedna od tih pesma,ali me neverovatno podseca na 50 drugih pesama...ali to je prica za sebe...ali cuje se kvalitet,CUJE SE COVEK...vienna je vienna,a violinista je violinista... Kao primer onome sto govorim moze da posluzi i Toni Cetinski...fenomen zvani bend! A sto se Dub-a tice...lepo to zvuci...mada bih to vise nazvao nekakvim performansom (joj sto mrzim ovu rec) nego svirkom...ja ne znam da li sam ja glup,ali ni jednu jedinu njihovu "pesmu" nisam uspeo da odzvizdim pod tusem...mozda je do tusa :))) Batalite te gluposti...stvari su vrlo jednostavne...svirajte i snimajte!!! |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 03:34 AM. |