![]() |
Re: Koji monitor-nema svadje, kupljen!
Quote:
A low-budget nije nista strasno, svi nekako prolazimo kroz takve probleme, na srecu znanje moze da resi low-budget, a novac ne moze da kupi znanje. Uvek je dobro imati mogucnost cuti to sto radis, sa nekog zvucnika koji ima barem 10" driver na mestu basa... cisto da osvezis memoriju. Vise takvih mesta je jos bolje... pozdrav Bogi |
Quote:
Ako je ikako moguce, probaj kako ti se to svidja bez kupovine! Inace sto se skretnice tice, pokusaj da pronadjes sub koji u sebi ima skretnicu za "satelite", i odatle pokupi signal za svoje Adame. Time barem resavas da je sub sam sebi napravio sve sto treba.... Ako presecnu frekvenciju drzis ispod oko 100Hz (150 je gornji maksimum) neces imati problema sa uklapanjem suba u sistem... pri tom trudi se da ne ides mnogo nisko nego ako moze 100Hz onda uradi tako... time rasterecujes Adame, i prestajes da ih basovima gnjavis. Vazno je da probas i da podesis nivo suba... sto ces morati na sluh.... namestaj to pazljivo i nemoj sve da zavrsis za dan... tesko je naci optimum koji ce tebi odgovarati a biti realan po pitanju rezultata koje budes pustao na drugim zvucnicima. Treba biti raspolozen za to... pozdrav bogi |
Quote:
pokusajte da ne idete ispod 10" sto se sub drajvera tice, 8" je apsolutni minimum, i samo mali broj drajvera moze da radi kao sub sa tim dimenzijama. Pazite da drajver ima sto veci hod napred-nazad itd. Za proveru rada koristite BoZo test, od 10-100Hz, zato je i napravljen. Cak i bez kutije mozete cuti da li mu klaparaju kablovi o membranu i da li ista drugo proizvodi... na 10Hz ne sme da se cuje ni sustanje vazduha... nikakvi sumovi nisu dobri. Velika konstrukciona boljka kod sub-ova je kvazi-stabilno stanje membrane koje nije u standardnom mirnom polozaju, a moze da se desi da upada u njega na nekim specificnim frekvencijama... i to se cuje. sub je pre pumpa za vazduh nego zvucnik... nadam se da sam vam pomogao... srecno! pozdrav bogi |
Quote:
Mozes li da ispricas sta ti je palo na pamet, mozda mogu da pomognem. Sto se zvucnika tice ne brini, samo reci sta od njih ocekujes... Ispricaj mi vise o skretnici... kako si to zamislio? Pricaj, naravno, o onome o cemu mozes da pricas. pozdrav bogi |
Quote:
Zvuk mi, naravno,ide iz zvucne karte u pojacala. Zvucna je Delta 1010 koja ima 5.1 menadzment sa izborom rezne freq za sub u rasponu od 40-120hz(cini mi se) na svakih 20Hz. Ne mislim da je to neka vrhunska skretnica, ali za pocetak je dovoljna. Vec imam zaludno hi-fi matoro tranzistorsko pojacalo (korektan Pioneer) tako da mi samo treba sanduk u koji cu smestiti zvucnik. Nemam ideju ni oko velicine ni vrste kutije. Gledao sam npr. neki JBL zvucnik koji je oko 100e, koji se ugradjuje u njihove control subwoofere, ali on svira od 38Hz na -10db, sto mene kao podatak prilicno brine(u fabrickoj kutiji). Jedino sto mogu reci je da mi ne treba za neke sub-dub varijante, posto ne radim elektroniku. Pozdrav |
Svidja mi se ideja , a evo kako ja razmisljam o "virtuelnoj" skretnici.Kloniram stereo signal na 2xstereo out-a iz kartice, na jednom stavim HP filter (od 120Hz) a na drugom LP.Slicna varijanta moze da ide i iz Nuenda ...a to mi deluje i zanimljivije zbog veceg izbora eq plug-inova, tako da moze da se izabere najkvalitetnija varijanta.Ajd sad ti Boggy , pricaj sta tu moze da ne stima.Iako nemam blage veze sa elektronikom , pravi sam zaljubljenik u lemljenje i "uradi sam" projekte (hehe ..a i mnogo volim da otvaram sprave i gledam sta ima unutra).
|
Quote:
Ok, subwoofer... Quote:
Quote:
Cuvaj to pojacalo, mnoga stara HiFi pojacala su daleko bolja od danasnjih, tada se nije toliko stedelo i proizvodjaci su se utrkivali ko ce bolje da napravi... danas se utrkuju ko ce vise da zaradi. Snizio se kvalitet mnogo. Ostade samo Bryston da predvodi tu ideologiju. Eventualno treba promeniti elektrolite ako je mnogo staro... i to je za subwoofer pozeljno (sva "snaga" i dinamika za sub mu je u elektrolitima) Za to mi trebaju dimenzije elektrolita i pozeljno fotografija... mozda ti u tome mogu pomoci, ako se resis da to menjas. Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi. |
Quote:
Nista ja tebe ne razumem sta si mi rekao, nemam pojma da uradim ista u Nuendu. Ono sto primecujem je da pravis skretnicu a da nemas pojma kakav je odziv zvucnika bez skretnice... imas li predstavu kako bi to moglo da izgleda? Quote:
Recimo za Notch ti treba gain,Q-faktor i frekvencija....sve ostalo je nebitno itd. Quote:
Pitas se kako ce to da zvuci? Pa mojim instrumentima najbolje sto moze, a za tvoje usi bas me briga! :p Mozda ovo zvuci grubo, ali skoro da nema nacina za jeftinu kontrolu kvaliteta zvucnika osim na merenja... zato se skupi monitoring prakticno uvek pravi "po meri" uz i merenje i slusanje, dok klijent nije zadovoljan u potpunosti... ne pitaj me koliko to kosta... Quote:
pozdrav bogi |
Ajd da uzmemo u obzir da izgleda ne znam ni sta je to skretnica, ali ideja o kloniranju je sledeca, na prvi stero kanal saljem signal kome je odseceno sve ispod (recimo) 100Hz na monitore , a drugi salje sve odseceno iznad 100 na sub , valjda to ima nekog smisla...ili mozda ne??
|
Quote:
Ako nisi u stanju da imas odlican Brick-Wall filter (100-200dB/oct!), gde realno mogu da se zanemare akusticka sabiranja pritiska iz susednih drajvera, u okolini presecne frekvencije... onda moras tacno da znas kako zavrsava prethodni a kako pocinje sledeci drajver, u smislu faze i amplitude... u suprotnom mozes dobiti "neravan" prelaz sa jednog na drugi (dip i/ili peak). Znaci potrebno je odlicno kontrolisati okolinu oko presecne frekvencije, da bi se AKUSTICKI sabrale u "ravno", ili u bilo sta drugo sta si definisao na pocetku... Znaci to o cemu pricas je osnovni zahtev, a dalje za tim postoji drugi zahtev... mora da se dozvoli da u oblasti presecne frekvencije sviraju OBA drajvera u duetu... a da nisu posvadjani. Ko to sve kontrolise... pa skretnica. pozdrav bogi. p.s. sasaristic, nastavi slobodno dalje... ima jos! Tek smo dotakli temu :p |
All times are GMT +1. The time now is 03:56 PM. |