Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   piramidalna spuzva (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12999)

boggy 11-12-2005 04:16 PM

Re: piramidalna spuzva

Quote:

Originally Posted by Boskovic
Ja i naginjem azmafonu, mada razmisljam i o mineralnoj vuni koja je valjda ista kao staklena samo bez staklenih vlakana.
Boggy moze li neko detaljnije objashnjene o razlizi akustichkih svojstava azmafona, staklene i mineralne vune kao i neko misljenje o shtetnosti ovih materijala? Koliko sam ja upucen azmafon uopshte nema problem sa osipanjem vlakana i udisanjem istih kao vune.

Sto se tice razlika, razlike postoje, vuna je efikasnija na niskim, sto znaci da za isti efekat mora da se stavi deblji sloj azmafona od staklene vune... to ti ofrlje pricam posto ni sve vune nisu iste, pa i tu ima efikasnijih (debljina fibera utice izgleda u toj vuni).... postoji jos jedan materijal koji je najmanje efikasan na niskim frekvencijama a to je poznati vatelin... i tu ih opet ima nekih raznih... cuo cak i za neki danski vatelin koji se koristi za dampovanje zvucnika, koga hvale da je dobar skoro kao staklena vuna. Najbolja zamena za staklenu vunu je obicna (ovcija) vuna, samo ces onda imati gomilu moljaca... no i tu zavisi od rase ovce i duzine vlakana, kakve su akusticke karakteristike...

Uglavnom na razlike uticu debljina fibera i specificna tezina materijala od koga se fiber pravi, plus jos nesto sto se ne zna sta je (danski vatelin, lagan a efikasan na niskim....)... strpi se malo dok to vojsci zatreba pa ce da "procuri"... jedan dan od nedelje.

Quote:

BTW, koja bi bila tvoja preporuka knjige/a za prochitat u vezi akustike studija, monitoringa i sl. Opako sam se primio da sredjujem jedan prostor, chak postoji mogucnost i gradnje nanovo. Sve ce to, naravno/nazalost biti u domenu DIY ali bih posvetio tome malo vishe paznje. Nemoj samo pomislit da hocu da procitam 1 knjigu i postanem struchnjak za izgradnju studija, ali zelim da malo preciznije razumijem problematiku.
Sto se tice knjiga, nema takvih da ti ih mogu preporuciti, firme koje rade to same sebi biraju materijale i poneki put i same mere akusticka svojstva materijala. mislim da mi je neko pricao pricu o tome kako je PMC birao sundjere za dampovanje zvucnika... ako iko nesto ozbiljno radi onda radi sam i sve sto uradi zakljuca u fijoku... to ne izlazi napolje. Ne pitaj me onda zasto imas probleme sa akustikom. Po netu ima puno nepovezanih informacija, ali knjige odakle oni to pisu (posto se nisu nauceni rodili) nema... ili ja ne mogu da je nadjem. Sve sto sam nasao, su vise knjige za akusticku pismenost, sa njima ne mozes ni supu da sredis akusticki, do kraja... fale formule, proracuni, kriterijumi,... takodje akustika nije bas egzaktna nauka kao fizika, vise je kao medicina, i pati od doktrina koje nekad vaze neko vreme, pa onda neko kaze "dosta mi je vise tog zuluma, ovo mi se ne svidja"... i onda se promesaju karte pa iz pocetka... to jest, mora da ti se svidja...

Sto se tice strucnjaka, bilo bi dobro da imamo strucnjaka za to kome mozemo vise verovati... da ne moram ja da odgovaram na ovakva pitanja... i ovo sto znam sam naucio zato sto je nekome to mnogo trebalo... Google i udri... efikasnost 1ppm... ali se moze naci... cak ima i dobrih linkova ovde po rumskom... nisu svi na jednom mestu. Te ako si raspolozen da rintas, imaces moju bezrezervnu podrsku.:)

pozdrav

bogi

boggy 12-12-2005 12:19 AM

Quote:

Originally Posted by Boskovic
...
Zato sam i pitao za knjige da ne bi postavljao previshe generalna i glupa pitanja.

Postavljaj pitanja...

pozdrav

bogi

wladymeer 12-12-2005 01:22 AM

Kad već smeju da se postavljaju generalna i glupa pitanja da postavim i ja jedno kao totalni početnik po pitanju studijske gradjevinske opreme :)

Planiram da tamo negde posle Nove Godine napravim improvizovani studio za snimanje gitare i basa isključivo za svoje potrebe (tako da estetski izgled istog nije presudan), a davorman mi je dao dobru ideju kako da to isto upotrebim i za vokale (hvala ;))

Naime, planiram da snimam heavy metal tip gitara, te sam na nekom od ovih tema video lepu ideju da se napravi "mini" gluva soba oko samog pojačala.

E sad mene zanima sledeće:

1. Za tip svirke koji imam u vidu, gde je "zvuk sobe" najmanje potreban (ako mogu da dobijem vakuum, kažite kako :)), ako krenem ka toj ideji "mini" gluve sobe da li će postojati neka razlika u zvuku u odnosu na "pravu" gluvu sobu i kakva?

2. Ako se odlučim za takav poduhvat, da li neko može da me uputi koliko je novca potrebno i kakav sve materijal treba da nabavim da bi to ispalo kako valja (naravno, imam u vidu neku cifru od 200 do 500)

3. Pitanje za gitariste: da li neko ima da mi preporuči dobro combo pojačalo (do nekih 400eur). Planirao sam da nabavim onaj Randall RG75, pa ako neko ima iskustva, hvala :D
I da li će postojati neka toliko osetna razlika u odnosu na pojačalo sa zasebnom glavom i 4x12?

Arthur 12-12-2005 01:37 AM

nisam gitarista, al znam da to sto trazis tesko da mozes da dobijes za manje od 400e, a razlika izmedju 4x12ice i toga je osetna
veoma

boggy 12-12-2005 01:42 AM

Zdravo Lordring,
Quote:

Originally Posted by Lordring
Kad već smeju da se postavljaju generalna i glupa pitanja da postavim i ja jedno kao totalni početnik po pitanju studijske gradjevinske opreme :)

Lepa definicija... studijski gradjevinski radovi... itd.
Quote:

Planiram da tamo negde posle Nove Godine napravim improvizovani studio za snimanje gitare i basa isključivo za svoje potrebe (tako da estetski izgled istog nije presudan), a davorman mi je dao dobru ideju kako da to isto upotrebim i za vokale (hvala ;))

Estetski izgled je najmanje bitan... u svakom slucaju, ako se prica samo o zvuku.
Quote:

Naime, planiram da snimam heavy metal tip gitara, te sam na nekom od ovih tema video lepu ideju da se napravi "mini" gluva soba oko samog pojačala.
Onda to mozes da probas u kabini automobila i da cujes kako to zvuci. Mislim da ti se nece dopasti. Mozda da nadjes neku veliku sobu koja lepo zvuci?

Quote:

E sad mene zanima sledeće:

1. Za tip svirke koji imam u vidu, gde je "zvuk sobe" najmanje potreban (ako mogu da dobijem vakuum, ka?ite kako :)), ako krenem ka toj ideji "mini" gluve sobe da li će postojati neka razlika u zvuku u odnosu na "pravu" gluvu sobu i kakva?

Mogu da ti kazem kako da dobijes vakuum ali se zelen neces svideti okolini... cini mi se...
Inace,... vakuum ne prenosi zvuk. Potreban je gas (u nasem slucaju vazduh) da bi se zvuk preneo od gitare do nasih usiju.
Quote:

2. Ako se odlučim za takav poduhvat, da li neko mo?e da me uputi koliko je novca potrebno i kakav sve materijal treba da nabavim da bi to ispalo kako valja (naravno, imam u vidu neku cifru od 200 do 500)

Hm... odlicna akustika je skupa... slabo sta mozes dobiti za te pare a da budes zadovoljan...
Iznajmi sobu za snimanje za te pare koja dobro zvuci...
Ako ti treba za vezbanje, difuzori i lagana apsorpcija oko tebe mogu zvucati podnosljivo, ali u vecoj sobi... mislim na ideju o paravanima koje davormen sprema.... nikakva gluva soba, samo paravani oko tebe... i bez velikog optimizma, ako je ikako moguce....
Quote:

...............
ostalo ne znam...

pozdrav
bogi

wladymeer 12-12-2005 03:49 AM

Hvala na brzom odgovoru ;)

Što se tiče vakuuma, očigledno nisam razmišljao kad sam upotrebio taj izraz. Mislio sam na zvuk koji je totalno izolovan od svakog i najmanjeg ambijentnog uticaja, a ispalo je nešto sasvim drugo :)

Naravno da ne očekujem neke preterano dobre rezultate, al' opet - ne snimam gitare za Madonu ili Aerosmith tako da mogu preživeti nešto lošiji zvuk :). U svakom slučaju imam višegodišnje pasivno iskustvo sa muzikom koju želim da snimam (u smislu da sam bio tu kao posmatrač kada su se snimali odredjeni albumi i da tu muziku sviram već duže vreme uživo, i slušam u privatnom životu) i jedan sam od onih koji veruju da se sluhom i unapred zacrtanim ciljem uvek može dobiti približno identičan zvuk onom koji se traži (naravno, ako si pritom realan) tako da u svakom slučaju planiram da se poprilično "edukujem" u predstojećem periodu pre nego što se prihvatim bilo kakvog "studijskog" posla.

Ono što može biti bitno za odgovor to je da nisam napomenuo da će to snimanje o kome govorim biti samo prvi korak a da nakon toga sledi postprodukcija u nekom studiju. Stoga mi je prvenstveno bitno (barem mislim da jeste) da dobijem donekle pristojan sirov zvuk koji će biti dovoljno izolovan da uključuje spoljašnje zvukove na minimumu, tj. da bude dovoljno čist da na njemu može da se radi. Znam da loše snimljen zvuk ne može kasnije postati čudo, ali opet šta je tu je. Zato se i trudim da te uslove snimanja poboljšam što više mogu. Što me podseti da pitam da li neko ima da mi preporuči neki pristojan preamp za mikrofone i da li da koristim tube preampe? Za Behringera neću ni da pitam, jer sam za njih poprilično skeptičan kada treba nešto studijski da se snima.

A što se tiče iznajmljivanja sobe, paaa.. suština je zapravo i bila u tome da se napravi improvizovani studio da ne bi plaćali prostor i gledali na sat koliko nam je preostalo i da razmišljam da li ćemo sve stići da uradimo na vreme, pošto planiram da eksperimentišem i sa zvukom i sa nekim idejama da sad ne gnjavim o tome.

I još nešto me zanima: Koliko sam do sada razumeo tokom snimanja za heavy metal zvuk je "zvuk sobe" taj koji umanjuje oštrinu i prodornost zvuka, pa sam krenuo da razmišljam nekim logičkim putem i došao do zaključka da što je manja soba da će taj ambijentni zvuk takodje biti manji. Stoga mi je ideja o korišćenju istog materijala kao i za gluvu sobu samo "u malom pakovanju" oko pojačala izgledalo kao pristupačno rešenje za one sa malim budžetom, ali po tvom odgovoru se ispostavilo da grešim, pa me zanima gde je bila tu moja "greška u koracima"? :)

I hvala još jednom ;)

Oggy 12-12-2005 04:11 AM

Logika ti nije ni najmanje dobra. Veliku gitaru snimas u velikom prostoru.
Neke frekvencije (niske) ne mogu da se jednostavno dese kako treba u malim sobicima i potpuno je iluzorno ocekivati da ces smanjenjem prostora povecati zvuk Upravo obratno. Taj zvuk da bi se formirao, treba mu mnogo vise od par kvadrata (opet za neke frekvencije manje, a neke vise).
Neko je vec napisao, ako zelis snimak, bolje te pare ulozi u dobar studio, a posao u koji se ne razumes, prepusti nekom ko to radi dobro, bar dok ne naucis nesto vise. Do tada je svaki trosak prevelik, a rezultat nece opravdati ulozen novac.

boggy 12-12-2005 04:22 AM

Quote:

Originally Posted by Lordring
Hvala na brzom odgovoru ;)

?to se tiče vakuuma, očigledno nisam razmi?ljao kad sam upotrebio taj izraz. Mislio sam na zvuk koji je totalno izolovan od svakog i najmanjeg ambijentnog uticaja, a ispalo je ne?to sasvim drugo :)

Shvatio sam. Ispalo je upravo da si izgubio sve :)
Quote:

Naravno da ne očekujem neke preterano dobre rezultate, al' opet - ne snimam gitare za Madonu ili Aerosmith tako da mogu pre?iveti ne?to lo?iji zvuk :).
S moje licne tacke gledista ne slazem se sa tobom... generalno mogu biti skroman... apsolutno. To ne znaci da treba da stedim na sebi.
Quote:

U svakom slučaju imam vi?egodi?nje pasivno iskustvo sa muzikom koju ?elim da snimam (u smislu da sam bio tu kao posmatrač kada su se snimali odredjeni albumi i da tu muziku sviram već du?e vreme u?ivo, i slu?am u privatnom ?ivotu) i jedan sam od onih koji veruju da se sluhom i unapred zacrtanim ciljem uvek mo?e dobiti pribli?no identičan zvuk onom koji se tra?i (naravno, ako si pritom realan) tako da u svakom slučaju planiram da se poprilično "edukujem" u predstojećem periodu pre nego ?to se prihvatim bilo kakvog "studijskog" posla.
Kolege sa Foruma o tome znaju mnogo vise od mene, a licno mislim da se ucenje rada u studiju ne moze uciti kod kuce... ako je cilj rad u studiju.
Isto je sa programiranjem... ne mozes uciti programiranje bez racunara pored sebe... znam neke pokusaje ali apsolutno bezuspesne.
Quote:

Ono ?to mo?e biti bitno za odgovor to je da nisam napomenuo da će to snimanje o kome govorim biti samo prvi korak a da nakon toga sledi postprodukcija u nekom studiju. Stoga mi je prvenstveno bitno (barem mislim da jeste) da dobijem donekle pristojan sirov zvuk koji će biti dovoljno izolovan da uključuje spolja?nje zvukove na minimumu, tj. da bude dovoljno čist da na njemu mo?e da se radi.
Mislim da ne mozes tako nesto da dobijes pre nego sto probas...
pokusaj bez ikakvog ulaganja prvo pa vidi sam... lose je planirati na nevidjeno, pa se posle razocarati.
Quote:

Znam da lo?e snimljen zvuk ne mo?e kasnije postati čudo, ali opet ?ta je tu je. Zato se i trudim da te uslove snimanja pobolj?am ?to vi?e mogu. ?to me podseti da pitam da li neko ima da mi preporuči neki pristojan preamp za mikrofone i da li da koristim tube preampe? Za Behringera neću ni da pitam, jer sam za njih poprilično skeptičan kada treba ne?to studijski da se snima.
Koristi bilo sta sto je u rangu tvojih mogucnosti, imas na forumu raznih iskustava sa raznim spravama... ne obracaj paznju toliko na kvalitet opreme koliko na njenu funkcionalnost i svoju muziku... Svaki kvalitet se placa. Ali se svaki kvalitet ne mora cuti.
Quote:

A ?to se tiče iznajmljivanja sobe, paaa.. su?tina je zapravo i bila u tome da se napravi improvizovani studio da ne bi plaćali prostor i gledali na sat koliko nam je preostalo i da razmi?ljam da li ćemo sve stići da uradimo na vreme, po?to planiram da eksperimenti?em i sa zvukom i sa nekim idejama da sad ne gnjavim o tome.
Citao sam negde thread, i cini mi se da sam procitao da u takvim slucajevima savetuju da je jeftinije da ljudi vezbaju dok ne uvezbaju i onda iznajme prostor i zavrse brzo snimanje... mislim da ce ti vec neko odgovoriti bolje od mene.
Quote:

I jo? ne?to me zanima: Koliko sam do sada razumeo tokom snimanja za heavy metal zvuk je "zvuk sobe" taj koji umanjuje o?trinu i prodornost zvuka, pa sam krenuo da razmi?ljam nekim logičkim putem i do?ao do zaključka da ?to je manja soba da će taj ambijentni zvuk takodje biti manji. Stoga mi je ideja o kori?ćenju istog materijala kao i za gluvu sobu samo "u malom pakovanju" oko pojačala izgledalo kao pristupačno re?enje za one sa malim bud?etom, ali po tvom odgovoru se ispostavilo da gre?im, pa me zanima gde je bila tu moja "gre?ka u koracima"? :)

I hvala jo? jednom ;)

"Soba" je sirok pojam i komplikovana akusticka konstrukcija... ne moze se samo smanjenjem zapremine resiti nista. Pogotovo sto ces dobiti prilicno jak bas koji ce ti smetati :). Najvaznije je da sada sto vise vezbas, a akustika je nesto gde ces zaradjene pare trositi i nikada neces znati kako su i gde otisle tolike...

Sprave koje rade na struju u studiju kostaju cesto manje od dobre akustike i monitoringa..... s tim sto dobra akustika i monitoring vise i vrede...

pregledaj ovaj thread

pozdrav

bogi

Oggy 12-12-2005 04:42 AM

Eto, rece ti Bogi.
Danas vec zaboravljena kategorija spremanja ploce.
Ranije nisi mogao da udjes u studio, ako iz "prve" ne sviras celu plocu, a danas se ploce prave u studiju...
To nas je dovelo na poprilicno nisku muzicku granu jer se usled real time rada obicno pribegava najbrzim muzickim resenjima, te se upada u vec dobro poznat klise.
Ili si Vlado, ili si Negativ ili si vec neko treci poznat, ali ne svoj. To nikako.
Naravno, znam u kom bendu sviras i kojom se muzikom bavite, pa mi ne zameri sto nisam pomenuo nesto iz zanra, ali nisam namerno jer nije dovoljno zastupljeno da bi svi razumeli o cemu govorim.
NA muzickoj sceni SCIG ima barem 500 Vlada Georgieva u pokusaju, barem 100 Negativa...
Sve manje pravih stvaraoca...
Da, ne odem predaleko, Odradite 3 meseca teskih proba, imajte album "u rukama", a onda te pare ulozite u neki zaista dobar studio i otprasite usnimavanje sto brze, da vam ostane vremena i za mix (koji bi trebali bezuslovno da poveriite nekom ko je stvarno strucan).
Ako se zanimas za studijski rad, moras jedno vreme da ulozis u edukaciju i praksu po drugim studijima da ne bi uludo srljao, a da ne znas ni gde srljas.
Budi strpljiv i vredan jer nista ne moze doci pre nego sto stvarno moze ;)
Pozdrav

Arthur 12-12-2005 03:47 PM

uostalom, ukoliko hoces da experimentises, radi to na demo snimcima, sto vise njih to bolje. Zapamti sta si i kako dobio, a to mozes opusteno u svojoj sobi sa dva cebeta da resis... Ovako demo uslove (tvoja soba) prenosis korak dalje - u studio...

All times are GMT +1. The time now is 06:55 PM.