Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Shirina zvuka u prostoru! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12780)

zvincic 03-11-2005 02:15 AM

Re: Shirina zvuka u prostoru!

Quote:

Originally Posted by Vai
Crosstalk je efekat koji se javlja na magnetnim trakama, a licno sumnjam da Brka i 99% ljudi na ovom forumu (ukljucujuci i sebe) trenutno rade sa tim trakama. Nisu u pitanju losi kablovi ili jeftina oprema, vec jacina magnetne sile koja se primenjuje na traku, i najcesce zbog te jacine informacija sa L se kopira na R, naravno u manjen nivou, ali ponekad moze da se cuje.

Mislim da je u pitanju pan-pot koji ne smanjuje suprotni signal na beskonacno. Hocu da kazem da ako sibnes signal 100% na L, signal na R se umanju samo nekih desetak ili dvadesetak dB-a, dovoljno da ti stvorji iluziju da je signal samo na levoj strani, ali ako se priblizis desnom zvucniku (ili slusas samo desni driver slusalica) i dalje ces cuti isti singal, samo sa slabijom jacinom.

Poz.

ne javlja se crosstalk samo kod trake vec i kod mikseta (pogotovo losijih) i opcenito, sva elektronika je podlozna crosstalku samo sto je u vecini slucajeva isti manji od -100 dB

Arthur 03-11-2005 11:50 PM

dovoljno je da procitas bilo koji manual od bilo koje ozbiljnije stereo AD/Da sprave i medju podacima o dinamici i frekventnom odzivu nacices i podatak o crosstalku.. a neko mi je bas na ovom forumu objasnjavao kako do njega dolazi i zbog losije kablaze i jeftinije uradjenih strujnih kola unutar kartica/uredjaja..
btw, poz' za tijanu ako je cujes :D

Vai 04-11-2005 02:10 AM

Corsstalk je termin, za mene (i mnoge ljude koje znam) vezan za magnetnu traku, jer sam ga nazalazio u mnogim handbook-ovima pod karakteristikama magnetne trake. Da, slican efekat se desava u mnogim elektronskim uredjajima, ali je pogresno zvati ih crosstalk, jer svaki efekat, bez obzira da li se javi na pojacalu, mikseti itd. ima svoje ime, svoj termin.

Raspitacu se uskoro o tim terminima, i javiti cim saznam, da se kasnije ne spoticemo oko nekih naziva ;)

Poz.

zvincic 04-11-2005 03:20 AM

Quote:

Originally Posted by Vai
Corsstalk je termin, za mene (i mnoge ljude koje znam) vezan za magnetnu traku, jer sam ga nazalazio u mnogim handbook-ovima pod karakteristikama magnetne trake. Da, slican efekat se desava u mnogim elektronskim uredjajima, ali je pogresno zvati ih crosstalk, jer svaki efekat, bez obzira da li se javi na pojacalu, mikseti itd. ima svoje ime, svoj termin.

Raspitacu se uskoro o tim terminima, i javiti cim saznam, da se kasnije ne spoticemo oko nekih naziva ;)

nema drugog imena, sve je to crosstalk, kada negdje imas nezeljeni signal koji je procurio od negdje drugo.

i vec je napisano da i proizvodjaci opreme mjere i definiraju koliki je crosstalk u specifikacijama

a ako hoces jedan primjer iz stvarnog zivota...behringer miksete.
ima crosstalka koliko hoces i cuje se! :)

Predrag Trpkov 05-11-2005 10:34 PM

Quote:

Originally Posted by zvincic
a ako hoces jedan primjer iz stvarnog zivota...behringer miksete.
ima crosstalka koliko hoces i cuje se! :)

Za neke miksete bi ispravniji naziv bio "crosstalk generator":) .

Ipak, smatra se da su neki oblici crosstalk-a između ostalog zaslu?ni za plastičnost, prostornost, dubinu zvučne slike, ono ?to mnogima nedostaje u digitalnoj tehnologiji. To vrijedi za analogne miksere, ali i za analognu traku i, u jo? većoj mjeri, vinil.

Predrag

zvincic 05-11-2005 10:47 PM

Quote:

Originally Posted by Predrag Trpkov
Za neke miksete bi ispravniji naziv bio "crosstalk generator":) .

Ipak, smatra se da su neki oblici crosstalk-a između ostalog zaslu?ni za plastičnost, prostornost, dubinu zvučne slike, ono ?to mnogima nedostaje u digitalnoj tehnologiji. To vrijedi za analogne miksere, ali i za analognu traku i, u jo? većoj mjeri, vinil.

e, sad ce da ispadne jos da behringer miksete nesto i vrijede :D

Arthur 07-11-2005 06:08 PM

pa da ne vrijede ne bi ih ceo svet kupovao :D

zvincic 07-11-2005 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur

I LOVE BRITNEY!

:D

Mogli 07-11-2005 09:07 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur

A ja mislio da ih kupuju zato sto su jeftine...:confused:

zvincic 07-11-2005 09:19 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
A ja mislio da ih kupuju zato sto su jeftine...:confused:

maaaajkoooo, sto me rodi bez smisla za humooooor.

mislim da imamo novi hit :D

All times are GMT +1. The time now is 01:57 PM.