![]() |
Re: Shirina zvuka u prostoru!
Quote:
|
dovoljno je da procitas bilo koji manual od bilo koje ozbiljnije stereo AD/Da sprave i medju podacima o dinamici i frekventnom odzivu nacices i podatak o crosstalku.. a neko mi je bas na ovom forumu objasnjavao kako do njega dolazi i zbog losije kablaze i jeftinije uradjenih strujnih kola unutar kartica/uredjaja..
btw, poz' za tijanu ako je cujes :D |
Corsstalk je termin, za mene (i mnoge ljude koje znam) vezan za magnetnu traku, jer sam ga nazalazio u mnogim handbook-ovima pod karakteristikama magnetne trake. Da, slican efekat se desava u mnogim elektronskim uredjajima, ali je pogresno zvati ih crosstalk, jer svaki efekat, bez obzira da li se javi na pojacalu, mikseti itd. ima svoje ime, svoj termin.
Raspitacu se uskoro o tim terminima, i javiti cim saznam, da se kasnije ne spoticemo oko nekih naziva ;) Poz. |
Quote:
i vec je napisano da i proizvodjaci opreme mjere i definiraju koliki je crosstalk u specifikacijama a ako hoces jedan primjer iz stvarnog zivota...behringer miksete. ima crosstalka koliko hoces i cuje se! :) |
Quote:
Ipak, smatra se da su neki oblici crosstalk-a između ostalog zaslu?ni za plastičnost, prostornost, dubinu zvučne slike, ono ?to mnogima nedostaje u digitalnoj tehnologiji. To vrijedi za analogne miksere, ali i za analognu traku i, u jo? većoj mjeri, vinil. Predrag |
Quote:
|
pa da ne vrijede ne bi ih ceo svet kupovao :D
|
Quote:
:D |
Quote:
|