![]() |
Re: Downsampling?
Citiracu samog sebe:
Quote:
|
tako sam skapirao .......
U svakom slucaju moram priznati da je lepo procitati poruku od tebe koja sadrzi vise od dve reci ...... jer ti je znanje svakako na zavidnom nivou , pa mnogo ljudi od tebe moze svasta da nauci ....... U svakom slucaju ......STVARNO .... mi objasni razliku ...... tj pitanje od malopre ....ako se radi u digitalnom domenu ..... koja je razlika ??? Drugo .... jel' ti stvarno cujes razliku kad se uradi na hardware u ili iz Wave laba ? Jel' mozes da posaljes 5 sec wav file da cujem ???? Pozdrav |
Ne mogu, na odmoru sam, ali mozemo se organizovat da, kad se vratim u BG, navratis do studija, pa da uradimo par A/B testova.
U BG sam pocetkom septembra. Pozdrav |
Vrlo rado ......
Hvala ...... Pozdrav |
Ne ..... ne pitam za ono sto mi je dostupno .... pitam sustinski ......
Pozdrav |
Vezano za digitalni domen...
Sta bi prije kupio, 02R, Behringer, ili DFC Neve? Isto kao sto to troje POTPUNO razlicito zvuci(a nije samo zbog kovertera), ja imam teoriju(koja uopste ne mora biti tacna) da i razliciti programi razlicito zvuce. Kako? Ne moramo ni da znamo. Vazno je samo da koristis ono sto u tome trenutku tebi dobro zvuci, omogucava ti da radis brzo i kreativno, da je klijent zadovoljan, i da mozes da platis kiriju i da jedes radeci svoj posao onako kako najbolje znas. Znam da bi teoretski trebalo da sve u digitalnom isto zvuci. Nije tako. Proizvodjaci hardvera koji se odluce da rade hardverski DSP najcesce koriste razvojne alate proizvodjaca samo cipa. To znaci da programer Creamware-a koji pise kod za neki kompresor,EQ, stagod, koristi ustvari kod koji je napisan u Analog Devices...Sto znaci da ce vecina sprava koje koriste Analog Devices DSP zvucati jako slicno ako ne i isto...Mozda nece imati isti GUi, ali to je za zvuk nevazno. Ali isto tako programer koji se odluci da radi u FPGA, Xylinx ili neki slican cip za koji tek treba da napise razvojni alat, ce napraviti spravu koja itekako zvuci drugacije u odnosu na Analog Devices, Motorolu, Texas Instruments, stagod... Znaci da razlika postoji u hardveru. isto takva je situacija i u softveru. Sve zavisi koliko je lijen, tj. lose placen covjek ili tim koji treba da napise softver. Evo ti primjer: ako se radi o maloj firmi koja tek ulazi u igru, neces imati podrsku za VST iz prostog razloga sto nemaju para da plate licencu Steinbergu, Yamahi, kome god. Znaci da ce morati da koriste nesto drugo. To drugo po pravilu gomilu nula i jedinica interpretira drugacije, negdje mozda akumulira i pokoju gresku, i ti to na kraju cujes kao "zvuci drugacije". Cijela moja prica o hardverskom SRC je bazirana na tome da je SRC ustvari jedan Texas Instruments, Cirrus Logic, ciji-god cip koji treba da uradi prostu matematiku dijeljenja jednog broja drugim za neki cinilac. I da pogubi sto manje podataka pri tome. Dedicated hardvare ce to bolje da uradi iz prostog razloga sto je dizajniran da radi samo to, ne mora uz to da ide na Internet, da grebuje CD i da gleda slike :) Mislim da dosta korisnih informacija ima kod Bob Katza na www.digido.com, tu je malo pojednostavljeno objasnjeno, ali sustina je tu nedje. U svakom slucaju, najvazniji kriterijum su slusni testovi. posteno organizovan A/B, i svako ce da cuje razliku. u nekim testovima koje sam skoro radio sam ukapirao da skoro svako na A/B testu cuje razliku od 0.5 dB na skoro bilo kojoj frekvenciji. Zastrasujuce je koliko ljudi percipiraju usima :) Pozdrav |
Ponovo moram da ulicem na naizgled destruktivan nacin...:)
Tj. i Otari Radar je "softwerski" i to baziran na Unix-u... Bas kao i OS X, Linux i sl... Sad, da je to skup i kvalitetan hardware i software, to naravno stoji... ************************************************** ******* Ups... ponovo sam nekonkretan... U stvari, ovo je trebalo da bude pitanje za one koji su imali prilike da uporede dobar analogni snimac sa digitalnim. U cemu je i kolika je razlika? |
Quote:
Jok, Radar radi na BeOS-u, IBM-ov operativni sistem, primarno dizajniran za audio i video. Cak i prva verzija Nuenda koristi dijelove core-a iz BeOS-a. To je jedan od razloga zasto je bio skuplji od Cubase-a, placali su licencu IBM-u. Davno sam probao BeOS na jednom PC-u, i jako mi se svidio. Mislim da je steta sto to nije zazivjelo. |
Quote:
imao sam samo jednu priliku da se time bavim - uporedjivao sam konverziju radara1 (48/16) i RME Hdsp9632 u istom modu.. nisu bili idealni uslovi ali nisam cuo nista zbog cega bi odustao od RME-a u tom sessionu.. sve se bacalo na komp, pa sam morao da odlucim dal usnimavam direktno, ili da spdifom koristim radarov konverter... doduse, napominjem, sve se ovo desava na genelecima 1032a koje sam u medjuvremenu omrznuo... cuo sam neke legende o tome dastize novi radar, al jos mi niko nije potvrdio.. |
Quote:
Interesantno mi je to sto kazes za titanium, ti driveri imaju malu zaostalu energiju(konstrukcijski), mala izoblicenja, ali zato imaju izrazene rezonance na visokim. Vecini ljudi zvuce preostro. Mozes li mi navesti jos neki razlog zasto ti se svidjaju? |
All times are GMT +1. The time now is 11:54 AM. |