Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Nuendo vs ProTools (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11803)

MilTon 06-07-2005 11:49 PM

Re: Nuendo vs ProTools

Oggy, da sad dublje ne zalazim u tematiku (po profesiji sam inzenjer informatike), sabiranje audio fajlova u tako slozenim programima koje koristimo, nije bas obicna matematika... Mnogo tu ima da se racuna svega i svacega u jednom trenutku, i zato svaki program ima svoj nacin (algoritam) po kojem to radi. Kada se pustaju dva tri kanala, te razlike su stvarno akademske, a vec preko 20 tak kanala, postaju izrazenije. Ja sam se uverio u to svojim usima, i to vise puta. Prvi shok sam doziveo pri prelasku na SX, u odnosu na obican VST32 to je bilo mnogo bolje. Drugi shok je usledio kada sam video koja je razlika u istom projektu kada ga pustam na stereo bus Nuenda (ili SX-a, svejedno) i kada sve kanale shibam u Scope, pa tamo miksam. Naravno, sada i radim na taj nacin. ProTools, kao softver, je otisao najdalje u tom pogledu, po meni jedina konkurencija mu je Samplitude, a jos kad bi Creamware napravio neki svoj novi TripleDAT... Naravno, Nuendo je u svemu ostalom superiorniji od ProToolsa LE - broj kanala, delay kompenzacija, brzina rada, itd. Najvaznije je da Nuendo ne zvuci lose, vec samo malo slabije od ProToolsa, sto naravno znaci da je potpuno profesionalan i da se sa njime takodje mogu praviti vrhunski miksevi.:)
Bumbar, nisi citao pazljivo sta sam pisao: ne radi se u razlici izmedju fajla snimljenog u jednom ili drugom programu, vec o 30 kanala koje smo slusali u miksu. Ako imas prilike probaj ovo isto sto smo probali i mi, pa daj onda da diskutujemo.:)

Color 07-07-2005 12:33 AM

Quote:

Originally Posted by MilTon
Ako imas prilike probaj ovo isto sto smo probali i mi, pa daj onda da diskutujemo.:)

Quote:

Originally Posted by Color
Miltone, da li bi mogao da okacis dva identicna isecka iz oba exporta u punom kvalitetu?
20-30sec, a da se ne zna koji je koji! ..da ne bi bilo psiholoskog utiska.

Diskusija bi bila plodnija sa primerima....

bumbar 07-07-2005 12:56 AM

Quote:

Oggy, da sad dublje ne zalazim u tematiku (po profesiji sam inzenjer informatike), sabiranje audio fajlova u tako slozenim programima koje koristimo, nije bas obicna matematika... Mnogo tu ima da se racuna svega i svacega u jednom trenutku, i zato svaki program ima svoj nacin (algoritam) po kojem to radi. Kada se pustaju dva tri kanala, te razlike su stvarno akademske, a vec preko 20 tak kanala, postaju izrazenije. Ja sam se uverio u to svojim usima, i to vise puta. Prvi shok sam doziveo pri prelasku na SX, u odnosu na obican VST32 to je bilo mnogo bolje. Drugi shok je usledio kada sam video koja je razlika u istom projektu kada ga pustam na stereo bus Nuenda (ili SX-a, svejedno) i kada sve kanale shibam u Scope, pa tamo miksam. Naravno, sada i radim na taj nacin. ProTools, kao softver, je otisao najdalje u tom pogledu, po meni jedina konkurencija mu je Samplitude, a jos kad bi Creamware napravio neki svoj novi TripleDAT... Naravno, Nuendo je u svemu ostalom superiorniji od ProToolsa LE - broj kanala, delay kompenzacija, brzina rada, itd. Najvaznije je da Nuendo ne zvuci lose, vec samo malo slabije od ProToolsa, sto naravno znaci da je potpuno profesionalan i da se sa njime takodje mogu praviti vrhunski miksevi.:)
Bumbar, nisi citao pazljivo sta sam pisao: ne radi se u razlici izmedju fajla snimljenog u jednom ili drugom programu, vec o 30 kanala koje smo slusali u miksu. Ako imas prilike probaj ovo isto sto smo probali i mi, pa daj onda da diskutujemo.:)

Nisi izgleda ni ti mene skonto, ja sam mislio da se izmixani stereo Wave(koji je sabirnica tih 30 kanala) uzme iz jednog te da se uzme to isto iz drugog pa da se vidi razlika na nekom analajzeru ili sta ja znam nekoj spravi!
Mada nikada ne mozes dobiti ravnopravan mix iz dva programa jednostavno jer dva identicna mix ne postoje, stoga je NEMOGUCE pravit komparaciju ustvari! Ostalo je samo da se poklonimo velikoj masineriji Digidesign-u i da pusemo u istu tikvu kad se prica o ProTools LE!:( :( :(

Oggy 07-07-2005 01:09 AM

Izbrisano da ne smeta

OFF 07-07-2005 01:54 AM

Quote:

Pre neki dan smo ortak i ja napravili AB test pomenutih programa. Pustili smo projekat od 30-tak audio kanala (jazz muzicari snimljeni u studiju), bez panorama, na 0 i poslali u ADAT. Moje iznenadjenje je bilo veliko kad sam shvatio da je ProTools mnogo bolje zazvucao. Razlika je bila ocigledna i mogla se cuti bez posebnog udubljivanja. Da li je neko pravio slicne komparacije?

Koji PT je u pitanju? LE?

bumbar 07-07-2005 01:57 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Teoretski je moguce da se podmixa 30 wavova, da se importuju u SX i u PT i da se mixdown-uju bez ikakvih intervencija osim da se level dotera do 0

Hmmmmm interesantno!!!!!:confused: A postoji li kakva sprava neki analajzer,osciloskop, poboljsajzer kao npr;plugin itd,itd na kome bi se mogla fino uociti eventualna razlika, trebalo bi da postoji?????????????:rolleyes: :cool: To bi jos najbolje bilo izripovati neku dobru pjesmu u Wave sa originalnog CD i takav Wave ubaciti u oba sistema pa napraviti mixdown ali opet nemamo sabirnice tih 30-tak kanala! Jedino da uzmemo recimo original semplove (njih 20-tak) koji su malo duzi pa od njih napravimo mixdown u oba sis. pa poslje u spravu na rengen!:rotfl:

To bi bas bilo idealno, bez subjektivnosti, bas realno. Bilo bi interesantno jednom za svagda razbiti dilemu koja se sigurno javlja kod vecine korisnika oba sistema!!!!!!!!!:mad: :o :)

Oggy 07-07-2005 02:06 AM

Izbrisano da ne smeta

bumbar 07-07-2005 02:15 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Ljudi, ja vam napisah sta mi je rekao covek koji svaki dan koristi najjaci PT sistem u Evropi. To nije moje znanje, niti moj stav, vec nekog ko je i mnogo strucniji i mnogo upuceniji od svih nas ovde u zbiru.

Pa ja se npr: slazem s tobom ali ih ima dosta koji hoce cinjenicu,dokaz................zato smisljajte kako????? Mene licno to zivo interesuje!!!!!!!!:confused: :confused: :confused: Onaj PT LE i program i interfejs su jeftiniji od recimo
RME FF800 koji je samo interfejs..............kako to????? Zasto bi to oni u PT-u dali isti kvalitet PTLE kao i PTHD i to za cijenu od jednog plugina DINR-a.(skoro) . Ko fol eto nemas kanale i pluginove.........eeeee *ebiga sad! Nismo prvacici,kolibri! To je meni sumnjivo..........Nista sto vrijedi na ovom svijetu nije za badava, sve moras platit i to debelo ako hoces kvalitet!;)

Boskovic 07-07-2005 02:20 AM

@MilTon

Na chemu ste slushali te mikseve?

Oggy 07-07-2005 02:21 AM

Izbrisano da ne smeta

All times are GMT +1. The time now is 04:55 AM.