Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Frekventni raspon (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11737)

Zid 01-07-2005 11:21 AM

Re: Frekventni raspon

Ok..eh sad da ne bih otvarao novu temu,opet su u pitanju frekvencije,nastavit cu na ovu..
Svaki instrument ima svoj frekventni opseg,pa ako neko ima neku tabelicu ne bi bilo lose da je postavi na forum...
npr:
1.kick...
2.snare...
3.Tom
4.Cinele....itd
5.Bas gitara....
6.El.ritam git....
7.klavir.........itd

8.Vocal...lead...beck

Zid 01-07-2005 12:22 PM

Evo nasao sam nesto o tome:http://www.espace-cubase.org/anglais...ge=appaudiozg1

bezsmisla 01-07-2005 02:58 PM

Bas bi bilo lepo jos neku tabelu da dobijemo [npr. tu Anitinu iz arhive]...

Oggy 01-07-2005 03:11 PM

Otvorite waves analajzer i stavis ga na traku sa instrumentom, pa ondaa slusaj solo kanal i gledaj gde mu je frekventni cetar, koje se frekvencije manje, a koje vise "pomeraju", gde reaguje najbrze...
Ne treba ti to da citas, kad mozes da gledas, slusas i odmah da vezujes sliku za zvuk.

lesha 02-07-2005 12:39 PM

1 Attachment(s)
evo i slike koju je anita ranije postavila..

bezsmisla 02-07-2005 01:00 PM

HVALA LESHOoooo :)))

OFF 03-07-2005 04:43 AM

Pazite, to sto je Lesha dao je opseg osnovnih tonova pojedinih instrumenata, ali ne i njihov frekvencijski opseg. Znate vec onu pricu o osnovnim i visim harmonicima, pa znaci, ispod osnovne frekvencije najdubljeg tona nema nista. A sto se tice najvisih tonova nekog instrumenta, i oni imaju svoje alikvote koje se protezu vrlooooo visoko u zavisnosti od tipa instrumenta.
Npr. violina ima tonski opseg od G3 (199 Hz) do C7 (2093 Hz). Ako pokusamo Eq intervenciju na 100 Hz, videcemo da nema smisla, ali na 4 kHz, 10 kHz...... itekako moze da ima. Plus, treba u obzir uzeti i 'korisne shumove' - skripu gudala , zica.... koji takodje imaju svoju boju

arto 03-07-2005 09:25 AM

Hteo bih da dam mali komentar ove tabele gore. Za neke instrumente ba? i nisu dobri tonski rasponi:
-Timpani; dat je raspon samo ?malog? i ?velikog? timpana. Postoje jo? i ?duboki? (raspon D-B) i ?visoki? (c-c1) koji se standardno koriste u smf. ork.
-ako je Accordian harmonika onda je toliki raspon vi?e nego preteran.
-Xylophon; iz tabele kao da je instrument ?in G?, a nije. Raspon je od c1-c4, kod uobi?ajenog alt (ili ?srednjeg?) ksilofona.
-Saxsofoni; sve registarske varijante imaju isti raspon i isto se pi?u b-f3, a razlikuju se po zvu?anju tj. transpozicijama. Sopran je u tabeli prenizak. Najni?i ton je as ?malo?.
Bariton Sax je previsok. Gornja granica je as1, a ne es2!
-Oboa retko ima b ?malo?, pa sa njim i ne treba ra?unati. Najsigurnije je za donju granicu uzimati h.
-Eng. Cor. Uobi?ajeno svira do b2, a ne do f2.
-Raspon trube dat je u njenoj transponuju?oj (i naj?e??oj) B varijanti.
-Trombon mo?e da svira znatno ve?i raspon, lo?e je njega uparivati sa Euphonium-om, koji je tehni?ki znatno skromniji. Trombonski raspon je ve? od ?kontra? E i prostire se do f2! Trombon ima najve?i raspon od svih duva?kih instr.
-Viola je data preskromno, a raspon violon?ela isuvi?e hrabro. Viola u orkestru komotno svira do e3 (4 pozicija) i vi?e od toga.
Za violon?elo je u ork. limit do g2. c3 iz tabele je previsoko (13 pozicija!).

Samo sam na brzinu ispravio ono ?to mi je upalo u o?i, mo?da mi je ne?to promaklo.
Poz.

Oggy 03-07-2005 12:11 PM

Uglavnom to sto arto kaze. On je covek dipl. kompozitor i ja bih mu na vasem mestu verovao. Jedino ono za cello se ne bih slozio, posto se osim pozicija u opseg solistickog instrumenta racunaju i flazoleti, pa sam jos hteo da ispravim i za kontrabas, koji isto nema bas mali opseg, cak se u literaturi notira u tri kljuca.
Ali to kako rece Off nije bitno za ono sto je vas interesovalo, te i dalje ostaje moj savet sa analajzerom, slusanjem i gledanjem.

lesha 03-07-2005 01:38 PM

naravno, ja nisam pravio gornju tabelu, tako da sve primedbe mozete slati autoru.. :twisted:

All times are GMT +1. The time now is 07:29 PM.